Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Sommar, sol och hund i bil

Att fönstren är på glänt hjälper inte ett dugg. Parkeras bilen i skuggan, kommer den ändå att snart bli för varm och dessutom flyttar sig solen och risken finns att bilen hamnar i direktljus.

 

Får man vara så...

Det är svårt att tro det, men det finns faktiskt människor som så till den milda grad saknar grundläggande förmåga till logiskt resonemang, insikt och empati att de lämnar sin hund i bilen en varm dag medan de utför sina ärenden. Dessutom verkar de inte ens förstå att de bryter mot lagen.

 

Jag ska ju bara vara borta en kort stund...

Tidsoptimister är det gott om. Det är sådana som tror att det tar kortare tid än vad det gör i verkligheten. "Jag ska bara rusa in i varuhuset, köpa den där grejen och sen skynda tillbaka till bilen." Ett besök i en affär tar alltid längre tid än man tror. Även om man vet exakt vad man ska handla så finns det så många saker man blir nyfiken av, vill titta lite närmare på, kanske fråga en expedit (som tar tid att hitta) och fundera lite kring. Och sen är det kassakön - den kan ta lång tid att stå i. 

Kanske träffar man någon som man inte sett på länge. Kanske blir man sjuk och då glöms hunden bort. Det behövs faktiskt inte mer än en sådan här sak, så har man riskerat sin hund om oturen och solen är framme.

 

Gör det till en princip

Lämna aldrig din hund i bilen, gör det till en princip. Det har jag gjort och det är inte svårt, men en enkel livförsäkring. Är man två så kan en handla och den andra gå en sväng med hunden. Är man ensam går man först en promenad och lämnar sen hunden hemma och åker och handlar själv.

I en värld där allt ska gå så fort och man rationaliserar med tiden, där får man inte använda hundens tid till att vara effektiv. Hunden ska ha sin tid, andra saker får ha sin tid. Hunden ska inte betala för att du har bråttom – en enkel princip.

Man får inte vara bekväm och ta genvägar när man har en hund. Det ska inte vara lättvindigt att vara hundägare. Det är mycket att tänka på, mycket arbete - och det ska det vara, för ens hund behöver tid.

Hinner du inte med att ge din hund sin tid, för att du har så mycket att göra, då får du skaffa någon som passar den, svårare än så är det inte.

 

Att inte lägga sig i

När man ser en hund som sitter och flämtar av värme i en bil så måste man reagera och agera. Att inte göra något, det är fegt. Riktigt fegt.

Visst kostar det civilkurage att lägga sig i, visst är det jobbigt att ta ställning och göra något, men det är viktigt. Du måste försöka överkomma det motståndet om du känner det. Det finns nämligen flera sätt du kan ingripa på.

Ett bra sätt är att försöka få andra runt omkring att också reagera. Då får man stöd och hjälp. Man kan gå in i affären och be någon i kassan att ropa ut över högtalarsystemet att en hund i bilen med registreringsnummer si och så mår dåligt. Man kan ringa bilregistret och få reda på namn och adress till ägaren till bilen med registreringsnummer si och så, ta fram numret till dennes mobiltelefon och sen ringa.

 

Om hunden mår dåligt

Skulle du se att hunden i bilen flämtar och verkar lida av värmen ska du ringa polisen. Du kan få tillåtelse att slå sönder en ruta om det är riktigt illa. Förhoppningsvis kommer en patrullbil snart och då kan poliserna prata med hundens ägare.

 

Min envisa, orädda fru

Ginger, min fru, ingriper alltid när hon ser ett djur må dåligt. En vacker sommardag vid tolvtiden, 24 grader i skuggan, gick hon förbi en kyrka. Parkeringen utanför var full med bilar och hennes vana trogen gick hon runt och såg efter att ingen hund satt i de solheta bilarna. Plötsligt upptäckte hon en stor svart hund i en bil som hässjade och flämtade. Rutorna var nästan helt stängda och ett tunt lövverk från ett litet träd framför förmådde inte ge skugga.

Ginger blev upprörd och tvärarg. Hon förstod att ägarna måste vara i kyrkan, så hon gick in. Kyrkan var fullsatt och en dopceremoni var i full gång. Hon gick in i gången och avbröt prästen genom att fråga ut över församlingen om det var någon här som hade en svart hund i sin bil. En man svarade att ceremonin snart skulle vara slut. Hon lämnade då kyrkan, men väntade utanför. Ingen kom ut under minst tio minuter. Från det hon först såg hunden hade det gått en halvtimme och då gick hon in igen och sa till. En anhörig till hundägaren följde då med ut bort till bilen, men kunde inte göra något åt saken. Då gick Ginger in igen och fick med sig en person som också blivit upprörd. Nu sa hon till på skarpen och efter en stund kommer hundägaren ut, ilsken, svärande och hotfull. Nu hade det gått fyrtio minuter och alla skulle till församlingshemmet på dopkaffe. Han tog ut den flämtande hunden och skulle sätta in den igen. Då sa Ginger: "Sätter du hunden i bilen igen så polisanmäler jag dig". Efter tillåtelse av kyrkoherden, som själv hade hund, fick han ta med sig den in på kaffet. Hon fortsatte bevaka så att de inte satte hunden i bilen igen.

 

Vi måste hjälpas åt - för hundarnas skull!

När du är ute och handlar i sommarvärmen, eller ute på någon annan aktivitet där det finns bilar parkerade, ha ögonen öppna. Kika in i de bilar du går förbi. Gå gärna runt ett varv på platsen. Var uppmärksam.

Eftersom det tyvärr är så vanligt med hundar i solheta bilar så måste vi alla vara lite "poliser" och bevaka hundarnas situation. Ju fler uppmärksamma vi är, desto mindre risk att hundar riskerar sina liv.

Ett plakat på entrédörrarna till varuhusen vore något att önska sig. Kanske någon kan låta trycka ett sådant som man kan köpa och gå till sina lokala affärer och köpcentrum och be att få sätta upp. Det står i alla fall högt på min önskelista - och på många hundars, om de nu själva får välja.

 

Anders Hallgren

 

© VetZoo. Vi ser gärna att ni refererar till denna artikel och att citera kortare utdrag går givetvis bra. Det är däremot inte tillåtet att kopiera längre stycken eller hela texten. Kom ihåg att alltid källhänvisa till VetZoo.se och vi skulle även uppskatta om du länkar direkt till denna artikel. 

Läs vidare

Back on track- för ett friskare hundliv

Back on Track tillverkar produkter för ett bättre välbefinnande hos både hund, häst och människa. På VetZoo.se finner ni främst produkter till hund, så som täcken, filtar och nyponpulver. Nyponpulvret och filtarna kan med fördel även användas av människa.

Läs mer

Så här tar du bort en fästing!

Med hjälp av kontorshunden Frodo visar vi här hur man tar bort en fästing på bästa sätt, för att minska risk för smitta och infektion

Läs mer

Ambassadör- linda lindquist (@emzyhusky)

Vi på VetZoo är stolta över att ha våra ambassadörer som representanter för vårt varumärke, främst på instagram men även på de största draghundstävlingarna. Våra ambassadörer sitter på mycket kunskap vad gäller fota hundar, dragträning med hund, agility, vallning mm och detta vill vi självklart dela med oss av och har därför intervjuat varje ambassadör. Här presenterar vi Linda Lindquist som står bakom instagramkontot @emzyhusky tillsammans med hennes sex hundar!

Läs mer

Ambassadör pavlina & seykal (@pshundar)

Pavlina & Seykal står bakom instagramkontot @pshundar tillsammans ett gäng glada Malamuter, Border Collies och en Flatcoated Retriever. Många hundar - mycket träning kan man sammanfatta det som. Vi har intervjuat Pavlina och Seykal för att inspireras av alla dessa hundar.

Läs mer

Jogga med din hund!

Att jogga med sin hund är ett bra sätt att motionera själv samtidigt som hunden får sin dagliga motion. Alla hundar kan följa med och jogga och med rätt träning kommer du snabbt ha en ny löparkompis! Det viktigaste är bara att man tränar steg för steg och inte börjar för hårt. Anpassa hastigheten och längden efter hundens ras, ålder, storlek och eventuella sjukdomar. I denna artikel går vi igenom grunderna till en lyckad löpträning tillsammans med din hund!

Läs mer

Så här mäter du din hund!

Mine på VetZoo agerar här modell och visar hur du hittar rätt storlek på halsband, sele och täcke!

Läs mer

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever