Att sköta om hundens eller kattens munhygien och tänder borde vara lika självklart som att borsta resten av djuret eller klippa dess klor och ge den mat och vatten.
Många hundar har nedslitna tänder utan påvisbara symtom. Vid röntgen av rötterna kan man ändå ofta se att tandens rot är infekterad och tandbenet runtom lösts upp. Så även om du inte märker att din hund eller katt har ont i munnen så kan den mycket väl ha det. Hundar och katter undviker i möjligaste mån att visa smärta, så om den gör det har den sannolikt väldigt stora problem. Tandfrakturer är vanligast hos hundar men kan även förekomma på katter. En fraktur som går in i pulpan kan, förutom att det gör ont, leda till en infektion i tandbenet vid roten. Vid frakturer kan den blottade pulpan ofta täckas över så att tanden kan räddas om det görs inom några dagar. Annars blir man tvungen att dra ut tanden.
Hundar och katter drabbas inte av karies lika ofta som människor. Deras saliv innehåller andra ämnen som gör att sockret inte påverkar tänderna på samma sätt. Men för många och söta mellanmål kan ge även våra sällskapsdjur karies även om det är sällan.
Hos katter leder dålig munhygien ofta till tandsten men också nedbrytning av tandrötterna, så kallad TR (Tooth Resorption, tidigare kallat FORL). Detta tillstånd verkar till viss del vara ärftligt, men du kan förbättra din katts chanser att slippa det genom att borsta tänderna. TR ger ilningar och värk och gör att tänderna måste dras ut.
Dålig andedräkt hänger ofta ihop med tandsten eftersom som det gör att bakterierna trivs och växer till. Men dålig andedräkt kan också bero på tex magkatarr, njursjukdom eller diabetes. Så om din hund eller katt fått dålig andedräkt bör en veterinär få undersöka den.
Tandsten är en förkalkning av den mjuka bakteriebeläggning (plack) som bildas på tänderna. Alla hundar och katter får plack i större eller mindre mängd, vilket leder till tandköttsinflammation och i förlängningen kan leda till nedbrytning av tandben och tandlossning/parodontit. Tendensen till förkalkning (tandstensbildning) varierar mellan olika raser, sannolikt beroende på huvudets och käkarnas form, tändernas placering, salivens sammansättning och så vidare. Hundar av små hundraser är ofta värre drabbade av tandstensbildning och tandlossning än större hundraser. Tandstensbildningen börjar oftast på utsidan av överkäkens stora kindtänder där spottkörtlarnas utförsgångar mynnar, men drabbar också tidigt hörntändernas utsidor.
Tandsten är en källa till bakterier som kan spridas via blodet och ge problem med luftvägsinfektion, hjärtmuskelinflammation eller bakteriell ledinfektion tex. Så det är inte bara farligt för munhälsan utan för hela kroppen.
Det bästa resultatet fås om hunden/katten sövs och tandstenen avlägsnas med ultraljud, eftersom man då kommer åt överallt, även på insidan av tänderna och i fickbildningar och ner under tandköttskanten. Samtidigt brukar man göra en ordentlig undersökning av munhålan med mätning av tandfickor och röntgen av tänder och tandrötter för att hitta andra skador och sjukdomar, som tex tandlossning.
Tänk på att tandstenstagning och åtgärder som är nödvändiga på grund av tandsten, som tex tandlossning/parodontit, för det mesta inte ersätts av försäkringsbolagen. Det gör att du verkligen kan både hjälpa din hund eller katt och spara pengar genom att förhindra att tandsten bildas.
1. Daglig tandborstning är det enda effektiva sättet att ta bort placken. Om placken tas bort ordentligt så bildas ingen tandsten. Det räcker till att börja med att borsta utsidan av kindtänder och hörntänder, på medgörliga djur gärna även framtänder och insidan av tänderna. Använd en mjuk, vanlig tandborste. Tandkräm används om djuret tycker om den, annars bara vatten. Om du använder tandkräm skall det vara tandkräm avpassad för djur, inte människotandkräm eftersom den innehåller fluor som är giftigt för hundar och katter. Med daglig tandborstning kan hunden/katten få behålla sina tänder och dina kostnader för tandstenstagning minskas drastiskt!
2. Tuggben och tuggleksaker rengör till viss del tänderna. Det finns speciellt konstruerade tuggben som minskar plackbildningen på tänderna.
3. Utfodringen har viss betydelse. Torrfoder (ej uppblött) är bättre än burkmat och husmanskost. Det finns också Hill's Prescription Diet Canine till hund samt till katt som minskar plackbildningen. Det kan ges som helfoder eller som godis.
4. Sköljning av tandkött och tänder med klorhexidin minskar bakteriebeläggningarna. Det finns klorhexidin munsköljlösningar speciellt avpassade för djur, tex Hexarinse.
5. Det finns även kompletteringsfoder som effektivt motverkar tandsten, ger bättre andedräkt och ett friskt tandkött hos hundar och katter, detta kallas PlaqueOff och kan ges dagligen till både hund och katt.
1. Börja med att bara hålla runt din hund eller katts nos, stryk sakta och lugnt över kinderna. Beröm när den är lugn. Lyft lite på läpparna om det går bra.
2. Om du tänker använda tandkräm kan du börja med att ta lite tandkräm på fingret och låta hunden slicka på det, eller stryk det försiktigt över utsidan av kindtänderna. Om du inte tänker använda tandkräm stryker du bara med fingret på utsidan av kindtänderna. Prata lugnt med hunden/katten och belöna när den är lugn och accepterar ditt finger.
3. Gör samma sak med en liten tandborste för djur eller barn. Blöt den i ljummet vatten först.
4. Borsta kindtändernas utsida
5. Borsta kindtändernas och framtändernas utsida
6. Om din hund eller katt accepterar det borsta även insidan av alla tänder.
Vi har ett stort antal produkter som främjar god munhälsa. Dels finns hundfoder avpassat för att minska förekomsten av plack, Hill's Prescription Diet Canine eller Feline t/d. Dels finns en del olika tuggben och tandstix som hjälper till att motverka uppkomsten av tandsten, tex Bucadog Tuggbitar. Något vi starkt rekommenderar är även PlaqueOff, ett kompletteringsfoder som motverkar tandsten, ger bättre andedräkt och ett friskt tandkött hos hundar och katter. Många hundar och katter har lättare att acceptera detta än en tandborste från början. Här finns också flera sorters tandkräm med enzymer som löser upp plack, som Bucacat Tandpasta och Bucadog Tandpasta. Här hittar du produkterna.
[[bucadog-tuggbitar]] [[virbac-vet-aquadent]] [[plaqueoff-pulver]] [[tandkram-med-enzymer]]