Kaninhinder

Kaninhoppning är en rolig aktivitet där du har din kanin i koppel och tränar den på att hoppa över kaninhinder med dig som förare. Kaniner är sociala djur som tycker om att spendera tid med sin husse/matte och de uppskattar att bli sysselsatta. Att sätta upp kaninhinder och testa kaninhoppning med din kanin är ett perfekt sätt för er att umgås tillsammans! För att testa kaninhoppning med din kanin behöver du hinder, kaninsele och koppel. Det är viktigt att kaninen först och främst blir van vid  Visa fortsättningen

Kaninhoppning är en rolig aktivitet där du har din kanin i koppel och tränar den på att hoppa över kaninhinder med dig som förare. Kaniner är sociala djur som tycker om att spendera tid med sin husse/matte och de uppskattar att bli sysselsatta. Att sätta upp kaninhinder och testa kaninhoppning med din kanin är ett perfekt sätt för er att umgås tillsammans!

För att testa kaninhoppning med din kanin behöver du hinder, kaninsele och koppel. Det är viktigt att kaninen först och främst blir van vid att vara i kaninsele och att vara kopplad. När din kanin är van vid att bära sele och koppel så kan du börja introducera den för kaninhinder. Till en början ska hindren vara låga, ungefär 5–10 cm är lagom, och de ska ställas på en rak linje så att kaninen lättare kan förstå vad den ska göra.

När du börjar så placerar du din kanin framför hindret och ger den tid att undersöka det. De första gångerna kan kaninen behöva hjälp med att förstå vad den ska göra. Du kan då försiktigt lyfta den över hindret eller försiktigt buffa lite på bakdelen. När kaninen visar att den förstår vad den ska göra genom att exempelvis röra sig framåt eller om den hoppar över hindret är det viktigt att belöna den. När kaninen sedan har lärt sig att hoppa över ett hinder kan man successivt öka svårighetsgraden genom att lägga till fler hinder och sedan bygga hinder som är högre. Skulle kaninen börja springa ut mellan hindren kan det vara ett tecken på stress och du som husse/matte bör då rycka in för att lugna kaninen. Vissa kaniner kan exempelvis bli stressade om man springer för fort eller för nära när den ska hoppa över hindren.

Kom ihåg att ha tålamod och inte stressa träningen. För mycket press kan leda till att kaninen tappar självförtroendet eller lusten att hoppa. De allra flesta kaninerna uppskattar att hoppa över hinder och tycker att det är roligt, det är inte sällsynt att se glädjeskutt mellan hindren. Dock är det viktigt att vara införstådd med att det finns kaniner som inte tycker om att hoppa och det brukar ofta visa sig tydligt genom att kaninen alltid springer ut mellan hindren, att den lägger sig platt mot marken eller att den helt enkelt vägrar röra på sig.

I Sverige finns det idag klubbar för kaninhoppning och det arrangeras årligen två Sverigemästerskap i olika grenar av kaninhoppning. SM i kaninhoppning hålls av SKHRF, Sveriges kaninhoppares riksförbund. Man tävlar i rakbana, krokbana, längdhopp och höjdhopp.

2022-02-02
469.00 kr
469.00 kr
  • På lager.
  •