Denna artikel är till för att hjälpa dig att förstå farorna med kölden och ge dig råd om hur du hanterar kylan så du kan njuta av vintervädret tillsammans med din hund!
Vad händer om kroppen blir för nedkyld?
För låg kroppstemperatur, s.k. hypotermi, kan faktiskt uppstå redan vid relativt mild kyla om hunden utsätts för långdragen köldexponering. Kroppens naturliga skydd mot kyla är dels att främst de ytliga blodkärlen drar sig samman. Därmed minskar värmeavdunstningen från kroppsytan och blodgenomströmningen till kroppens allra viktigaste organ prioriteras. Dessutom börjar musklerna skaka ofrivilligt och somliga hormoner frisätts i kroppen för att öka kroppens värmegenerering. Dessa skyddsmekanismer fungerar dock inte under längre exponering för kyla. Risken finns då att köldskador uppstår.
Vad är köldskador?
Hud som utsätts för köld kan drabbas av lokala vävnadsskador, s.k. frostskador eller förfrysningar. Ofta drabbar detta kroppens extremiteter. Det som sker i vävnaden är förenklat uttryckt att kylan och den nedsatta blodgenomströmningen till slut orsakar en syrebrist och för låg kroppstemperatur i den utsatta vävnaden. Det börjar bildas små kristaller ute i vävnaden, vilket förstör cellerna och blodkärlen. Detta i sig frigör skadliga substanser som ytterligare bidrar till vävnadsskada och blodproppar.
Första symtomen på frostskada är extrem köldkänsla som därefter följs av tappad känsel och svårigheter att kontrollera rörelserna i det drabbade området. Man kan därefter uppleva att samma område känns varmt, fast det inte är varmt. Det kan även klia. Huden kan se blek ut, vilket sen kan övergå till rodnad och svullnad av huden. Huden kan sedan bli sårig eller rentutav dö i det skadade området. Humant ser man ibland att kroppsdelar blir så allvarligt köldskadade att de kan behöva amputeras, detta ser man som tur är sällan hos våra hundar.
Vilka hundar löper extra stor risk att drabbas av köldskador?
Om hunden har väldigt lite underhullsfett ska man vara extra uppmärksam på kyla, eftersom underhudsfettet har en skyddande verkan. Små hundar har en förhållandevis stor hudyta relaterat till kroppsvikt jämfört med förhållandet hos en stor hund. Det innebär att små hundar löper större risk att frysa än stora hundar vid samma väderförhållanden. Sjuka hundar har också svårare att reglera sin kroppstemperatur än friska hundar. Valpar har svårare att reglera sin kroppstemperatur och har samtidigt mycket hudyta jämfört med kroppsvikt så var extra noggrann med din valp. Hundens typ av päls har också en betydelse för köldkänsligheten och somliga raser (ex. de arktiska raserna) är extra väl rustade för att motstå kyla. Hundar med långa tunna korthåriga öron kan vara extra utsatta på öronsnibbarna.
Hur skyddar man hunden från kylan?
Det har blivit allt vanligare att använda täcke till hund. Utbudet är brett även vad gäller halskragar och tasskydd m.m. Det allra viktigaste man bör tänka på är dock att hålla hunden i konstant rörelse när den är utomhus i kyla. Utöver ovan nämnda faktorer har hundens egen vana av kalla temperaturer också en betydelse för hur mycket hunden fryser. Det finns stora individuella skillnader på hur hundar av samma ras upplever kyla så titta alltid på din hunds beteende och anpassa graden av köldskydd därefter.
En hund som fryser brukar växelvis lyfta tassarna, kan halta (p.g.a. såkallad köldkramp), kurar ihop kroppen och går stelare och långsammare. Precis som människor börjar hunden skaka i kroppen för att generera värme. En hund som vill busa och hoppa runt i snön, rullar sig i snön etc. signalerar att den är bekväm med temperaturen, vare sig den bär köldskydd såsom täcke eller inte.
Om det är riktigt kallt ute, eller din hund fryser, är det klokt att gå många kortare promenader än få långa. Öka även promenadens tempo eller intensitet om hunden visar tecken på att frysa. Undvik djupsnö eftersom det kyler av en större kroppsyta på din hund. Likaså kyler fukt mycket mer, dvs. en hund kan frysa mer vid mildare men blaskigare väder än vid kallare men torrare väder.
Lämna inte kvar din hund i bilen eller utanför affären när det är kallt ute. Hunden kommer kylas ned onödigt mycket om den är stilla även om du satt på hunden täcke eller liknande. Värm även upp hunden innan den ska motioneras intensivt i kyla för att undvika överansträngning m.m. Tio minuters uppvärmning och nedtrappning kan vara en bra tumregel.
När du kommer hem efter promenader i kyla är det klokt att känna och titta noga på hundens öronlappar, tassar, svans, spenar och pung. Om de är frostiga, rodnade, svullna, ömma eller t.o.m. ser såriga ut bör du kontakta veterinär då det är tecken på köldskador.
Att tänka på med täcke
Täcket måste alltid vara helt torrt, annars kyls hunden ned av täcket. Tvätta täcket tillräckligt ofta för att hindra att det skaver mot huden och var noga med täckets passform och material för att skapa så bra värmebevarande effekt som möjligt.
Andra saker att tänka på i kylan
Tänk på att hunden lätt halkar ute när det är halt. Var uppmärksam på sträckningar, fläkningar m.m. Det är även jobbigare rent fysiskt att gå i djup snö och hunden använder andra muskler än annars, vilket medför en risk för överansträngning. Uppsök veterinär om din hund verkar ha ont efter lek i snön. Tänk på att vassa föremål kan gömma sig i snön. Det är ganska vanligt med sårskador både i huden och på ögonen p.g.a. hunden har sprungit in i något som varit dolt i snön. Var försiktig med grus och is m.m. som kan skada ögats hornhinna när du kastar snöbollar eller din hund rullar sig i snö. Kontakta därför veterinär om din hund verkar knipa med ett öga eller ser konstig ut i ögonen efter lek i snö. Tänk på att gamla hundar lätt blir stela under vintern. Tillskott av exempelvis glukosaminer som hjälper lederna kan vara en god idé. Massage, försiktig stretching och varm vetekudde m.m. kan också vara en god idé. Gamla hundar kan må bra av ett täcke vid promenad även om de aldrig behövt täcke förut.
Tänk även på att hunden förbrukar mer energi i kylan. Har du en hund som är mycket aktiv eller lätt blir smal så kan det därför vara en idé att eventuellt ge ett mer energirikt foder under de kalla månaderna. Har du däremot en inaktiv hund som är lugnare om vintern än om sommaren eller en hund som lätt går upp i vikt bör du tänka på att byta till ett lightfoder eller ett viktbevarande foder under vintermånaderna för att undvika viktuppgång. Var uppmärksam på att byta foder gradvist över cirka en veckas tid för att undvika magbesvär och tänk på att hundar med känslig mage kan reagera negativt på exempelvis ett energirikt foder.
Tänk även på att även hundens immunförsvar dämpas under de mörka och kalla månaderna. Se till att hunden är vaccinerad och håll koll på tecken på infektion. Behandla din hund så som du behandlar dig själv om hunden verkar ha drabbats av exempelvis en luftvägsinfektion, dvs. ta det lugnt och lindra symtomen. Kontakta veterinär om du känner dig orolig för din hund.
Håll koll på klor och trampdynor under vintern och tvätta bort ex. vägsalt efter promenad. Tänk på att skaren kan ge fula skärsår, så undvik att leka vilt på skare. Använd eventuellt tassalva för att skydda trampdynorna mot den extra belastning vinterväglaget medför. Har din hund hudbesvär är det extra viktigt at ta hand om trampdynorna. Klipp eventuellt pälsen mellan trampdynorna om du upplever att den besvärar din hund eller orsakar isklumpar. Det kan vara bra att ha antibakteriella rengöringsmedel och eventuellt svampdödande medel hemma för att hålla trampdynorna i schack. Röd missfärgning av päls och hud och slickande är tecken på obehag och det är klokt att kontakta veterinär om besvären fortsätter trots tassvård. Hundskor kan lindra mot både köldsprickor, hudbesvär och skärsår vid vinterväglag och köldkramp i tassarna.
Tänk på att använda reflexer på din hund och låt inte hunden gå ut på isen okontrollerat, speciellt inte om du inte har utrustning med dig till att själv bege dig ut på is. Annars kan du inte rädda din hund om den går igenom isen.
Hundgård
Glöm inte kolla upp att hundgården levererar ett bra skydd för din hund mot väder och vind. Undersök regler för hundgård med svenska jordbruksverket. Mät både temperaturen och luftfuktigheten och undvik okontrollerat drag. Håll även koll på vattenledningar etc. som kan frysa under vintermånaderna.
Vad kan VetZoo erbjuda?
Här hittar du varor som håller din hund varm.
[[reflexvast]] [[pro-plan-all-sizes-adult-performance-optipower]] [[skillingarydsalva]]