Idag 8/12 och imorgon 9/12 stänger vår kundtjänst kl. 13.00!
Artiklar

Artiklar

Nyår och skotträdda katter

Många djurägare börjar känna sig oroliga inför nyårsfirandet med dess fyrverkerier. Det finns många sätt att försöka lindra rädslan och motverka att nyårsafton blir alltför jobbig för den rädda katten. Denna artikel är till för att hjälpa dig med tips på vad du kan göra för att hjälpa din skotträdda katt under nyår och hur du kan försöka minska rädslan inför framtiden.

Många djurägare är uppmärksamma på att hundar är skotträdda under nyår men även katter kan bli skrämda av fyrverkerierna. Rädsla utlöser stress, som påverkar kroppen negativt och det är viktigt att förstå att djuret inte själv kan styra över sin rädsla. A och O när det gäller rädsla är att man försöker vara lugn och positiv som djurägare och att man finns där som ett tryggt stöd för sitt djur. Det finns tyvärr ingen universallösning på skotträdsla, men i de allra flesta fall fungerar en kombination av flera av de tips vi kommer att nämna i denna artikel.

 

Förberedelser inför nyårsafton

För att vänja katten vid smällarna kan man sätta på skott och fyrverkeriljud i ljudanläggningen medan katten får sin mat eller leker hemma. Du ska inte låtsas om att du ens hör smällarna och gör ingen affär av det om din katt verkar bli lite orolig av ljuden. Om din katt är väldigt rädd för smällar och oljud bör du gå till en beteendevetare för hjälp (se nedan).

 

Bestäm i god tid var du ska fira nyår någonstans. Välj helst en lugn och van miljö där din katt trivs, helst på ett ställe där det skjuts ganska lite fyrverkerier. Var alltid hos din rädda katt på nyår, lämna inte bort katten till främmande människor som katten inte känner väl.

Köp hem det lugnande kosttillskottet Zylkéne, det lugnande doftferomonet Feliway och/eller kosttillskottet WeCalm. WeCalm är ett kosttillskott i tablettform med lugnande egenskaper som lindrar stress, oro och rädsla. WeCalm har, tillskillnad från Feliway och Zylkene, effekt redan 1-2 timmar efter dosering och varar i 12 timmar Du kan använda Feliway adaptor och/eller en spray i ditt hem under december månad och komplettera med WeCalm på nyårsafton. Likaså kan du börja ge Zylkéne flera veckor innan nyår. Fodret Royal Canin Calm kan också vara ett alternativ.

Om du misstänker att din katt kommer att vara väldigt rädd under nyårshelgen är det klokt att boka in en undersökning hos veterinär i början av december. Efter veterinärundersökning kan du om nödvändigt få lugnande läkemedel till din katt (se nedan). Det är dock ovanligt att detta behövs till katter.

Några dagar innan nyårsafton är det bra att bygga en ”frivillig koja” till katten. Välj ett rum med relativt bra ljudisolering och gardiner/möjlighet att täcka för fönstren. Använd exempelvis kattens transportbur klädd i tjocka filtar som koja. Det ska gärna lukta hemvant för katten, så ta gärna en använd filt. Spraya kojan med Feliway spray och ge katten mat i kojan, lägg dit favoritleksakerna etc. Spela hög musik som du själv blir glad av, dra för gardiner mm. Vänj katten vid att gå på kattlåda inomhus.

Tips! Ge gärna katten avstressande massage cirka 10 minuter morgon och kväll.

 

Åtgärder under själva nyårsfirandet

Var tillsammans med din katt och uppför dig som vanligt. Stäng kattluckan så katten inte går ut. Ha lamporna tända inomhus, fördragna gardiner, ta fram favoritleksakerna och lyssna på bra musik på relativt hög volym. Låt bli att titta på fyrverkeriena i fönstret och gå inte ifrån din rädda katt.

 

Tips! Fryst leverpastej blir ett gott godis som håller din katt sysselsatt länge i sin koja.

 

Hur hanterar man den orädda hunden och valpen som ännu inte upplevt nyår?

Var lite extra försiktig även med dessa hundar under nyår. Utgå från samma tips som ovan. Undvik att vara tillsammans med väldigt rädda hundar under nyår (såvida din hund inte är supertrygg och äldre och ska fungera som stöd åt den rädda hunden). Generellt sett är det en onödig risk att ta med sig hunden ut för att titta på fyrverkerier, eller att gå promenad under senare delen av kvällen. Ta hellre det säkra före det osäkra! Hunden kan plötsligt bli rädd och koppla obehag till smällarna och det är inte roligt att ha en skotträdd hund…

 

 

Vad gör man om rädslan känns ohanterlig?

Hjälper inte ovanstående råd är det dags att kontakta en veterinär. Katten kan lida av vissa sjukdomar som kan bidra till ljudkänsligheten, exempelvis öronproblem. Öroninflammationer kan förstärka oljud och orsaka smärta i öronen.

 

Efter en veterinärundersökning kan du om nödvändigt få lugnande läkemedel till din katt. Det är dock viktigt att förstå att den lugnande medicinen inte gör katten mindre rädd för smällarna. Lugnande medicin ska kombineras med övriga tips i denna artikel för att skapa så mycket ro och trygghet som möjligt, annars kan motsatt effekt ges.

Om katten får lugnande medicin måste medicinens effekt på katten provas ut i god tid innan nyårsafton. Det görs enligt veterinärens instruktioner. Olika djur reagerar olika och behöver olika stora doser. Därför är det viktigt att undvika dålig planering, utan boka veterinär i god tid. Den lugnande medicinen måste dessutom ges redan innan katten har hunnit stressa upp sig, för om katten redan är vettskrämd fungerar inte medicinen.

Ibland behövs professionell hjälp av en beteendevetare för att komma till bukt med rädslan inför nästa års smällande.

 

Vad kan VetZoo erbjuda?

I VetZoos sortiment hittar du lugnande tillskott såsom olika varianter av Feliway, Zylkene och WeCalm. Vi har även ett brett sortiment av foder och aktiveringsleksaker. Titta på produkterna i högermarginalen eller så hittar du produkterna här.

[[feliway-classic-spray]] [[zylkene]] [[feliway-classic-refillflaska]]