Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Stressad, överviktig sphynx

Hejsan. Vi har en liten sphynx tjej hemma på 5 år. Först innan flytt blev hon kastrerad, sen flyttade hon hem till bekanta till oss som redan hade en sphynx. Efter två veckor insåg dom att detta inte skulle funka. Dom visste om att vi för tillfället var husdjurslösa och att jag alltid drömt om en sphynx i framtiden. Så hon var mer än välkommen. Första månaden var dock ett rent helvete! Hon gapade sig igenom både dag och natt och åt nåt så vansinnigt mycket mat, hon vägde redan ett halvt kilo för mycket när hon kom men gick upp ytterligare. Optimal vikt ska vara 4,5. När hon kom vägde hon 5,3. Vi testade feliway bla, gjorde krypin här och där, skaffade klösträd mm. Inget hjälpte. Efter den första månaden åkte vi till veterinären. Inga fel på henne, utan ännu mer ökad vikt 5,7! Vi fick dock tips om zylkene. Jag har ju räddat våran mentala hälsa! Äntligen kan vi sova, katten är lugnare. Dock är vikten stadigt kvar mellan 5,3 och 5,7. Hon äter dock inte så himla mycket och endast mjau blötmat. Torrfoder funkar absolut inte! Då slutar hon aldrig äta.

Nu har det gått ca fyra månader med zylkene + feliway och ibland kommer orosmoment skiten tillbaka, då har vi testar utan ett tag för att få tillbaka effekten, men känns så elak att ge henne mer stress ett tag för att i grunden.minska det. Vi ger henne 75mg om dagen. Kan vi öka dos? Och isf, hur länge kan man ha högre dos. Hon behöver till skillnad från många sphynxar inte bada så ofta, så vi har svårt att få rent klorna och att få dom klippta, men en ökad dos på zylkene kan det också bli lättare?

Jag vet att det kan ta långt mer än ett halvår för en vuxen katt att anpassa sig, och i detta fall kanske ännu längre då hon blev kastrerad och fick flytta två gånger på väldigt kort tid.
Vi vore hemskt tacksamma för svar då våran nakenfis har blivit vårt allt!

PS, glömde skriva att vi även har två kattlådor till henne i ett försök att minska stressen.

Elin svarar

Hej! Vilket jobb ni lägger ned, vad skönt att er katt hamnade just hos er! Man kan öka dosen Zylkene till dubbla mängden tillfälligt, jag skulle inte vilja rekommendera att ge den mängden under långtid, Jag är dock tveksam till om Zylkene kommer att hjälpa er med klovården. Vad bra att ni ger blötmat, jag brukar rekommendera det då det är lättare för katten att få i sig tillräckligt med vätska och att blötfoder ofta innehåller en högre mängd protein än torrfoder. När det gäller vikten finns det inget annat sätt än att minska kattens kaloriintag för att få henne att gå ned i vikt. Ni behöver alltså ge mindre mängd mat. Mät upp mängden mat hon ska ha på ett dygn och dela maten på flera givor under dagen. Ni kan prova att kleta ut maten på en flat tallrik så att det tar längre tid för henne att äta, om hon äter upp maten väldigt snabbt. Jag tror dock att ni behöver råd och hjälp av någon som är specialiserad på kattbeteende, Susanne Hellman Holmström är erkänt duktig inom området, så jag tycker att ni ska ta kontakt med henne och be om hjälp http://www.kattproblem.se/ Om ni vill kan ni titta på de artiklar som finns under den här länken, förmodligen känner ni dock till det mesta redan: http://www.veterinaren.nu/katt/bra-att-veta/beteende Jag hoppas att detta kan vara till någon hjälp!

Taggar

Hund/Oro och rädsla Hund/Skötsel Hund/Trygghet Katt/Oro och rädsla Katt/Skötsel Katt/Trygghet Zylkene Vetoquinol Hund Katt

Fler frågor och svar om Zylkene

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever