Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Medel mot fästingar

Hej!
Jag har en liten katt som är 11 månader gammal. När jag tog hand om henne var hon 14 veckor och hade inte fått någon mat förutom den lilla mängden mjölk som mamman hade att ge henne. Familjen som hade henne hade gett henne torrfoder när hon var fyra veckor men konstaterade att hon inte kunde äta det och då gav de henne ingenting annat. Hon vägde ca 700 gram!
Jag började ge henne mat för känsliga magar, Hills och har nu på sista tiden också testat Royals dietmat. Hon har haft stora besvär med diarré men det verkar som det nu håller på att stabilisera sig. Försökte med Fortiflora men det verkar inte ha någon större effekt. Hon har ökat i vikt väger ca 3 kg men är fortfarande en liten katt, hälften så stor som en normal katt.
Mitt fråga är nu om det finns någonting jag kan göra för att förhindra att hon får fästingbett, är inte helt bekväm med att droppa Frontline på henne. Finns det möjligtvis något annat som inte är lika giftigt men ända effektivt?
Hur ska jag göra med sterilisering? Klarar hon en sådan operation eller ska jag ge henne P-piller? Hon har inte visat någon tendens till att börja löpa men det är väl snart dags för det förmodar jag eller har hennes utveckling också i det fallet försenats pga näringsbrist under lång tid?
Tacksam för svar!
Bästa hälsningar
Dr. Marika

Elin svarar

Hej! När det gäller fästingmedel så brukar jag rekommendera att man väger risk mot nytta, dvs om det finns mycket fästingar där man bor, och man vet att fästingarna dessutom bär på sjukdomar, så brukar jag rekommendera att man använder ett läkemedel som fästingprofylax. Anledningen till att jag rekommenderar läkemedel är att man vet att det krävs att de är hyfsat effektiva och dessutom väldigt säkra för att få komma ut på marknaden (alla läkemedel kan dock ha biverkningar). Kosttillskott och liknande har inte testats lika mycket, och har ofta en sämre effekt, och den del kan dessutom innehålla ämnen som är retande för katten. Du kan läsa lite mer om hur jag brukar resonera runt fästingmedel i den här artikeln: https://firstvet.com/sv/articles/view/hund/25/faestingfoerebyggande När det gäller kastration så vågar jag inte uttala mig om huruvida man tror att hon klarar en sådan operation eller inte utan att ha undersökt henne. 3 kg låter som en ganska ok vikt för en katt som är knappt ett år gammal (om inte din katt är väldigt storvuxen). Det kan vara klokt att boka tid för allmän undersökning och kontroll hos veterinär innan du bestämmer dig för kastration. När det gäller p-piller så avråder man från användning av det så mycket som möjligt, detta eftersom p-piller kan ge flera biverkningar, t ex juvertumörer (som ofta är elakartade hos katt). Mer info finns i den här texten: https://firstvet.com/sv/articles/view/katt/28/p-piller-till-katt Vad skönt att magen verkar lugna sig. Är din katt avmaskad? Annars kan det vara idé att göra det för säkerhetsskull. Det är nog klokt att fortsätta med lättsmält mat ett tag till. Näringsbrist kan förmodligen försena löp, men det behöver inte vara onormalt att din katt inte har börjat löpa ännu. Med vänlig hälsning

Taggar

Royal Canin/Hundfoder Royal Canin/Kattfoder Katt/Mage och tarm Katt/Kattfoder Katt/Veterinärfoder Veterinary Diets Cat Gastro Intestinal Wet Royal Canin Katt

Fler frågor och svar om Veterinary Diets Cat Gastro Intestinal Wet

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever