Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Söker magnesium preparat till hund!

Finns det något kosttillskott för hund som innehåller magnesium? Jag har en hund som lätt blir muskelstel - och jag skulle vilja prova att ge honom magnesium. Han får grönläppad mussla, glucosamin m MSM och kondroktin - och jag har provat ge honom kosttillskott för människor med magnesium och tycker det verkar funkar bra - men vill ge det i rätt dos. Han är ca 30 kg. Så vad föreslår ni om det inte finns ett specifikt hundpreparat? Vilket dos? Ska det vara i kombination med Kalcium och i så fall vilket förhållande?

Anna svarar

Hej Jeanette! Magnesium är ett salt som behövs för skelettet och för att skapa rätt balans i kroppsvätskorna både i och utanför cellerna. Magnesium är bland annat involverad i olika kemiska signaler i kroppen, i nervimpulserna och musklerna funktion, däribland hjärtats, och ämnesomsättningen. Det finns flera andra salter som kroppen också är beroende av ex. kalium, calcium, natrium, klorid etc. Det blir för omfattande att gå igenom dem alla här, men läs gärna mer i en fysiologibok på egen hand om du är intresserad. Det bygger på ett komplext samspel och rätt saltbalans är avgörande för många olika kroppsliga funktioner. Både för lite och för mycket kan vara skadligt. För lite Magnesium kan bland annat yttra sig i muskelsvaghet, kramper, illamående, tappad matlust, dålig skelettkvalitet och hjärt-kärl problem. För mycket magnesium kan å andra sidan ex. leda till urinstensbesvär. För friska djur är riktlinjen för minsta mängden magnesium som behövs: hund: 11mg/100kcal (metaboliserbar energi) katt: 8mg/100kcal (metaboliserbar energi) Observera dock att det är tal om en balans mellan flera olika salter så fodrets helhetssammansättning är viktig. Om ditt djur är friskt och du ger ett kvalitetsfoder behöver du inte bekymra dig om en eventuell magnesiumbrist och sannolikt inte heller ett magnesiumöverskott. Om ditt djur däremot redan har ett konstaterat problem med urinkristaller (av struvit-varianten) bör ditt djur få ett foder speciellt utvecklat till djur med problem med urinkristaller (struviter). Dessa foder innehåller bland annat ett ganska lågt innehåll av magnesium och fosfor och ett lägre pH-värde än annars. Sådanna foder säljes endast via din veterinär och produceras av flera olika märken så det brukar gå bra att hitta en variant som din hund/katt vill äta. Som du hör tycker jag personligen alltså att man ska förlita sig på saltinnehållet i ett kvalitetsfoder och inte mixtra med tillskott av ex. Magnesium på egen hand. Däremot tycker jag du kan överväga at ge din hund ett ledfoder såsom hills j/d eller specifics cjd. Använd täcke på din hund, massera och stretcha musklerna. Variera motionen och låt en veterinär undersöka hunden om den är till åren kommen. Den mest sannolika förklaringen till stelheten är skelettförändringar såsom artros. I vissa fall behövs medicinsk antiinflammatorisk behandling vid sidan om foder och tillskott av glukosaminer. Hoppas du fick svar på din fråga!

Taggar

Specific/Hundfoder Specific/Kattfoder Hund/Leder och muskler Hund/Hundfoder Hund/Veterinärfoder Specific™ Joint Support CJD Specific Hund

Fler frågor och svar om Specific™ Joint Support CJD

13% rabatt
Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever