Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Zylkene till kattmamma som diar?

Hej,
Vi har en raskatt som fick sin första kull (såklart planerad) för ca 7 veckor sedan. Hon är en aktiv och "pratglad" katt så jag var tveksam till om hon skulle ha kull. Fått råd att hon bör få en kull "tidigt" för att se om hon lugnar ner sig, då hon styr hela vår vardag. Mammakatt var 1 år och 7 månader när kattungarna föddes.

Första veckorna gick det relativt bra, hon diade dem, men sprang runt mycket också. Dock gick alla kattungarna upp fint i vikt så jag oroade mig inte. Vid 3 veckors ålder började mardrömmen, hon bär runt dem överallt till synes "random" och blir numera dessutom extremt stressad och uppjagad när de springer runt själva. Så till den grad att hon nu tillbringar hela dagarna med att jaga dem runt och "släpa" dem till platser hon tycker är lämplig. Kattungarna är nu så stora att hon inte kan bära dem längre. De skriker och ser hela tiden mammakatt som jamar non-stop och knappt ligger stilla dagtid alls.

Börjar ställa mig frågan om mammakatt gör mer skada än nytta med sina små. Två av dem har börjat ta efter hennes jamningar. Jag har Feliway adaptrar som täcker husets boyta. Kattungarna och kattmamma bor i ett litet rum nattetid där dörren är stängd in till. Dagtid har de ca 75-80 kvm att leka på. Det här inte vår första kull, och den här lösningen har fungerat för samtliga kattmammor tidigare. Eftersom kattungarna nu är så stora kan de inte bo i de lilla "kattungerummet" dygnet runt längre.

Min fråga är vad jag kan göra för att lugna mammakatt, går det att ge henne Zylkene trots att hon diar (har iofs provat det tidigare på henne med ingen effekt). Har ett veterinärfoder Calm också från Royal canin, men det har heller inte gjort någon effekt tidigare på henne. Vad finns det mer för lösningar, hur får vi henne att sluta jama och stressa hela tiden?? Hon jamar och håller familjen vaken trots att vi har 3 våningar i huset hör vi henne igenom hela huset. Och situationen är minst sagt desperat!!!

Sophie svarar

Hejsan! Tack för din fråga! Jag förstår att det är jobbigt för er. Som svar på frågan om Zylkene så kan ni absolut ge detta till kattmamman även fast hon diar. Ni kan prova att ge lite högre dos och se om ni får en bättre effekt. Vissa katter är mer stressade än andra, det är helt enkelt så att det är olika från individ till individ. Man brukar säga att det finns två olika typer av kattindivider. Dels de katter som är väldigt självsäkra och sociala, dels de mer tillbakadragna katterna (som ändå kan vara självsäkra och trygga). Vad det beror på, vilken typ en katt tillhör, om det är ärftligt eller om det är en yttre påverkan har inte riktigt studierna blivit ense om. Det är mycket viktigt att kattungen, från två veckors ålder, får träffa och bli hanterade av många olika människor. Det är viktigt att de får vänja sig vid olika ljud, underlag, dofter m.m. En kattunge som genetiskt är en trygg och social katt kan med rätt socialisering bli en väldigt självständig och balanserad katt som vuxen. Men också kan samma katt, med fel uppväxt bli mer tillbakadragen. På samma vis kan en kattunge som genetiskt är mer tillbakadragen, med rätt uppväxt och socialisering bli en trygg och social katt som vuxen. Kattens första 12 levnadsveckor är otroligt viktiga. Jag har aldrig upplevt att en katt blir lugnare för att den får en kull. Jag skulle rekommendera er att låta er katt kastreras. Det är inte säkert att den blir lugnare men det brukar ha en bra effekt. Läs mer om jamande på http://www.veterinaren.nu/katt/bra-att-veta/beteende/om-din-katt-jamar-mer-an-vanligt Läs också hur ni kan aktivera kattens miljö här: http://www.veterinaren.nu/katt/bra-att-veta/beteende/berika-kattens-inomhusmiljo Lycka till! Med Vänlig Hälsning // Sophie Liström, leg Djursjukskötare

Taggar

Katt/Oro och rädsla Katt/Skötsel Katt/Trygghet Feliway Classic Spray Feliway Katt

Fler frågor och svar om Feliway Classic Spray

29% rabatt
Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever