Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Feliway spray?

Hej! Min mamma har 3 gamla katter hemma, dom har varit tillsammans i 10 år minst. Nu är det så att hon har för 2 år sedan flyttat till en lägenhet vilket har gjort att katterna inte kan springa ute lika mycket som förr, dom är ute men bara när mamma är hemma, vilket är ofta. Ena katten Nisse har haft det svårast att anpassa sig till flytten redan från början, han var inte riktigt tillfreds med att inte ha kattlucka längre. Detta har resulterat i att han nu när det börjar bli kallare och mörkare inte får vara ute på natten längre (på sommaren och våren har mamma haft balkongdörren på lite glänt så han kan springa) så har han börjat väcka henne flera gånger på nätterna, varje natt. hon har provat att spraya han med vatten, försöka ignorera honom, stänga honom ute från sovrummet (då jamar han utanför), släppa ut honom.
Det är även så att han alltid har haft lite extra vikt runt magen, just nu tycker jag att han har blivit alldeles för fet, jag har försökt påpeka detta för mamma men hon tycker att hon har 3 katter hur ska hon få 1 att gå ner i vikt? jag har tänkt att visst det kanske inte är lätt men att dom andra 2 är inte heller jätte smärta och skulle nog inte dö av att få begränsat med mat.
Kan övervikt orsaka att dom blir problematiska?

Då hon är en kär kattvän har hon just nu tagit in en herrlös katt som har stryckit i området för att försöka hitta den ett hem. Hon har den i köket nattetid och mesta delen av dagen (den har egen låda, mat och vatten skål), ibland får den springa runt i lägenheten när de andra är ute.
Nisse då som är "problem katten" tror jag ser köket lite som sin domän eller vad man ska säga....han gillar att sitta på bänken och titta ut genom fönstren och att sitta där när mamma lagar mat är det bästa som finns (han gillar att ha uppsikt över vad vi gör) kan denna katt ha påverkat att han just nu verkar vara värre än någonsin med sitt väckande då han inte har tillgång till köket?

Min fråga nu efter hela denna utläggning är skulle feliway kunna hjälpa?
Mamma älskar sina katter och skulle göra allt för dom egentligen men nu när hon aldrig får sova en hel natt utan att bli väckt av katten flera gånger har hon börjat fundera på att avliva honom, jag vet att hon egentligen inte vill men hon börjar se det som en ända utväg.

Uppskattar svar väldigt mycket :)

//Madde

Marianne svarar

Hej Madde! Din mamma skulle absolut kunna prova att använda Feliway, då framför allt Doftgivaren och ha i lägenheten. Sedan är det viktigt att ha i åtanke att katter är inte flockdjur och det är inte naturligt för dom att behöva dela revir med så många andra katter. Framför allt inte med nya katter. Katter är också rovdjur och är egentligen inte menade att leva inomhus, så en katt som alltid haft fri tillgång att gå ut kan må dåligt över att behöva vara inomhus så mycket. Det är mycket viktigt att din mamma totalt ignorerar den jamande katten. Eftersom att hon har reagerat, gett den mat, släppt ut den och liknande så lär den sig. Hon måste ignorera den upp till 6 månader när den jamar för att det ska bli konsekvent för katten. Men man måste också se över miljön inomhus så att katten kan uppleva lite aktivitet trots att den är inomhus. Den måste kunna leva själv även om den lever med andra. Hon måste ha minst en kattlåda per katt. Flera klätterställningar. Kattgräs. Tillgång till friskluft. Flera matskålar och flera vattenskålar, som inte ska stå bredvid varandra. När det gäller övervikt så är det inte alls bra. Det påverkar leder, övrig hälsa och beteende. Förkortar defintivt livet. Oftast går det bra att sätta alla katterna på bantningsfoder. Det brukar oftast jämna ut sig. Ett bra bantningsfoder av hög kvalitet till ett förnuftigt pris är Profine Cat Light från Profine. Vi säljer även detta på vår hemsida, och kan leverera det direkt hem dörren. Prova Feliway Doftgivare i kombination Profine Cat Light dietfoder samt se över miljlön inomhus så borde situationen förbättras avsevärt. Hoppas det går bra nu. Lycka till!

Taggar

Katt/Oro och rädsla Katt/Skötsel Katt/Trygghet Feliway Classic Spray Feliway Katt

Fler frågor och svar om Feliway Classic Spray

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever