Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Hur ska man behandla småsår på hund?

Hej!
Har en labradortik på 16mån som är väldigt busig och lekglad. =) Hon hade en fästing i somras på armbågen av alla ställen, jag tog bort fästingen och rengjorde såret men hon klia ju på det ett tag. Det läkte men håret växer långsamt ut där och nu i vintras slog hon upp såret igen då hon busa med en annan hund. Nu läker det långsamt. Jag har tvättat med fyra ess sårspray och hundsalva. Samt Lindra gel spray och jag ser att det läker väldigt långsamt då o då har det varit var i också. Är detta normalt? Kan jag behandla med fyra ess sårspray, Douxo Lindra spray tills det läkt helt? Eller ska jag ta Douxo Lindregelspray med? Eller ska jag ringa veterinär så det blir medicin somantibiotika istället så inte armbågen blir infekterad? Hon är pigg,glad,äter normalt o är som vanligt annars. Jag är bara orolig ifall det blir infekterat och det sprider sig i kroppen, kan det göra det?

Mvh/
Maria

Anna svarar

Hej Maria! Jag är tveksam till att det är fästingen som orsakat att hon fortfarande har sår på armbågen. Dels har du tvättat såret och dels borde hennes eget immunförsvar tagit hand om den lokala infektionen för länge sen. Kanske får hon lite tryckningar på sin armbåge? Kanske har hon en inflammerad talgkörtel eller en "tonårstumör" (sk. histiocytom) där? Sår behandlas med sårrengöring av någon art. Rengör noga ett par gånger om dagen och ha en krage på hunden om den vill slicka eller klia på såret. Läks inte såret på ca 1 vecka kan det vara klokt att låta en veterinär titta på såret. Om du använder duoxo lindra, fyra ess, alsol eller klorhexidin har nog mindre betydelse i ditt fall. Jag brukar generellt ofta rekommendera klorhexidinlösning eftersom det är bra på att rengöra hundhud som ju sällan är 100% ren. Det svider inte heller i såret. Jag tror det är osannolikt att såret behandlas med antibiotika utifrån din beskrivning, men kanske kan veterinären ex. ta ett litet prov för att se varför såret inte vill läkas. Det kan bero på ex. en inflammerad talgkörtel eller en slags hudtumör som unghundar kan få. Då kanske man hellre ska överväga att operera bort knölen eftersom såret bråkat under så lång tid redan. Antibiotika ger man bara vid mer omfattande infektioner. Att infektionen skulle sprida sig in i kroppen eller in i armbågen tror jag inte du behöver oroa dig för. Hoppas mitt svar var till hjälp!

Taggar

Hund/Hud och päls Hund/Skötsel Hund/Salvor, krämer och spray Katt/Hud och päls Katt/Skötsel Katt/Salvor, krämer och spray Kanin/Hud och päls Kanin/Skötsel Kanin/Salvor, krämer och spray Gnagare/Hud och päls Gnagare/Skötsel Gnagare/Salvor, krämer och spray Douxo Calm Serum Gel Spray Douxo Hund Katt Kanin Gnagare

Fler frågor och svar om Douxo Calm Serum Gel Spray

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever