Vi använder cookies för att spara din kundvagn, val och inställningar på sajten. Genom att fortsätta godkänner du detta.  Mer information
Jag accepterar cookies

Katten Kissar Inne

Vi adopterade en kastrerad honkatt för ett år sedan. Hon hade tydligen varit en utekatt med kattlåda inne men kunna gå och komma som hon ville i ett område med ganska lite grönområde och mycket trafik. Bodde på en bottenvåning i en lägenhet så hon kunde komma och gå. Familjen förändrades och det kom barn oc de flyttade till en våning med balkong på andra våningen. Hon kunde således gå ut men inte i det fria. Familjen påstod att deras andra barn blivit allergisk och att de inte kunde ha katten. Vi har redan en kastrerad honkatt. Hos oss var hon först jätteskygg, åt inte på 5 dagar och gick inte på lådan på 5 dagar. Sen lossnade det lite och hon är nu en utekatt med kattlåda inne. Tyvärr så kissar hon på halmmattan vid ingången och har gjort det sen första veckan. Först köpte jag ny matta pga ev dofter från skor och andra katter. Ändå kissade hon direkt. Vi har skurat och försökt på alla möjliga och omöjliga vis. Hon slickar på plast, hon jamar och pratar mycket och hon dricker väldigt stora mängder vatten varje dag. Hon äter bara torrfoder och ost. Ingen blötmat, kött, fisk eller annat. Vi har varit hos veterinären och tagit urinprov som inte indikerade något konstigt. Vi har köpt Feliway med doftutsöndrare i vägguttaget men katten fortsätter att kissa. Vi har snart ingen annan utväg an att avliva henne, vill inte detta. Vad ska vi göra??

Anna svarar

Hej! Jag förstår er frustration. Hon har dock gått igenom en hel del på kort tid så jag tror hon är stressad. Dessutom har hon flyttat till ett hem där det redan finns en katt så hon kan vara i hierarkiskt underläge. I första hand hade jag kompletterat Feliway med Zylkene. För att ytterligare ge trygga signaler. Därutöver måste ni anpassa ert hem för två katter. Dvs ha fler än två olika kattlådor och prova olika bottenmaterial i lådorna med. Ha flera olika sovplatser/gömställen för katterna att välja mellan, bra klösträd, flera olika matskålar och vattenskålar på olika ställen. Ge henne möjlighet att kunna dra sig undan från den andra katten och er. Ge henne tid att falla till ro helt enkelt. Jag hade tagit bort hallmattan under en period så hon kommer bort från den vanan igen. Som du säger så tvätta noga med ex. klorin och piss off. Sluta ge henne ost, det är ingen bra mat för katter. Om det inte räcker med ovanstående så tycker jag du ska prata med din veterinär om att prova med det lugnande läkemedlet clomicallm under en period. Det är inte tänkt som långtidsbehandling, men som ett stöd för att få henne att komma in i en harmonisk rytm och komma bort från det nya oönskade beteendet. Förutsättning för det är dock att hon är konstaterat frisk av veterinär och att man kombinerar behandlingen med "beteendeterapi". I de flesta fall går det faktiskt att få ordning på denna typ av besvär som uppstått i förbindelse med stress och trauma. Lycka till!

Anna

Anna Olverling

Taggar

Feliway Classic Doftavgivare Feliway Katt/Trygghet Katt/Skötsel Katt