Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Komplett guide till dig som ska köpa hund

Här hittar du allt du behöver veta när du köper en hund. I den här guiden ger vi dig värdefulla tips och råd inför, under och efter ditt hundköp. Vi hjälper dig att hitta rätt hundras för din livsstil, ger dig tips hur du kan förbereda dig och ditt hem inför hundägandet samt allmänna tips på hur du enkelt ger din nya familjemedlem en bra start på livet.

Komplett guide till dig som ska köpa hund

Att köpa hund är ett stort beslut som kommer att påverka ditt liv under många år framöver. Proessen blir mycket enklare om du är väl förberedd innna köpet. Därför har vi samlat allt du behöver veta när du köper hund i denna artikeln.

Tips inför ditt hundköp

Det första steget är att fundera på vad du vill ha av en hund. Vilken storlek, ras och personlighet passar din livsstil?

Förberedelser och efterforskning

Läs på om olika raser och gör en efterforskning på både hunden och uppfödaren. Du kan hitta massor av information både online och i böcker. Det är många viktiga beslut i denhär fasen som kommer att vara till grund för ditt framtida hundägarskap. Hundägande är dessutom en kostsam hobby. Du behöver räkna med kostnader för mat, veterinär, vaccin, försäkringar och andra utgifter.

Välja ras

Hundar finns i alla möjliga storlekar, från små Chihuahuor till stora gårdshundar. Storleken är en viktig faktor att ta hänsyn till, eftersom den påverkar hur mycket plats,  mat och motion den behöver.

Hundar finns också i många olika raser, med olika egenskaper och behov. Vissa raser är kända för att vara bra med barn, medan andra är mer lämpade för aktivt uteliv. Det är viktigt att läsa på om olika raser innan du bestämmer dig för vilken ras som passar dig bäst.

Det är också viktigt att tänka på din livssituation. Om du har ett hektiskt jobb med långa arbetsdagar kan det vara svårt att ge en valp den uppmärksamhet och omvårdnad den behöver. I så fall kan det vara bättre att välja en vuxen hund som ofta redan är rumsren och tränad.

Välja valp eller vuxen hund

  • För och nackdelar med valp

Valpar är söta och roliga, men de kräver också mycket tid och energi. Om du köper en valp kommer den första tiden att vara tidskrävande. Du behöver ha tid att lära valpen att bli rumsren, vara ensam och följa grundläggande kommando.. De behöver också mycket stimulering och socialisering. 

  • För och nackdelar med vuxen hund

Vuxna hundar är ofta redan tränade och rumsrena. De kan vara ett bra alternativ om du inte har tid eller ork att uppfostra en valp.

Kennel vs privatperson

Många undrar om man bör köpa hundar från privatperson eller från en kennel, vad är fördelarna och nackdelarna samt vilka är dem vanligaste fallgroparna. För att hjälpa er att reda ut detta så har vi har vi samla några för och nackdelar med respektive, men kom ihåg att detta besutet är högst induviduellt, och inget är bättre än det andra.

Köpa hunda av privatperson

Du kan köpa en hund från en kennel eller från en privatperson. Kenneluppfödare är certifierade och följer vissa regler som skall säkerställa att hundarna är friska och välmående. Om du köper en hund från en privatperson är det viktigt att du gör din research för att se till att hunden är frisk och har en stabil bakgrund.

I Sverige finns det flera olika organisationer som arbetar med att omplacera hundar, Hundstallet är en av dem. På Hundstallet finns härliga hundar i alla åldrar, storlekar och raser som kommit dit av diverse olika anledningar. En vanlig orsak till att hundar behöver omplaceras är pågrund av att ägaren gått bort. . och att omplacera hundar från dödsbon här.

Köpa hund från Kennel

Om du vill ha en hund men inte är säker på om du är redo för ett livslångt åtagande kan du bli fodervärd. Som fodervärd tar du hand om en valp under några månader, tills den är redo att flytta hem till sin permanenta familj.

Viktigt med ansvarsfulla hundköp

Oavsett om du köper en hund från en kennel eller från en privatperson är det viktigt att välja en ansvarsfull uppfödare eller säljare. En ansvarsfull uppfödare eller säljare bryr sig om hundarnas välmående och gör sitt bästa för att hitta rätt hem för varje hund.

Juridiska aspekter av hundägande

Att välkomna en hund in i sitt liv innebär inte bara glädje och lojalitet, utan det medför också juridiska aspekter att ta hänsyn till. Som hundägare är det viktigt att känna till sina rättigheter och skyldigheter för att undvika problem.

Hunden som egendom:

I Sverige betraktas hunden som en lös egendom. Det innebär att du har äganderätt till din hund och ansvarar för eventuella skador eller problem den orsakar.

Strikt hundägaransvar:

Svensk lagstiftning präglas av strikt hundägaransvar. Det innebär att du, som hundägare, alltid är ansvarig för de skador din hund orsakar, oavsett omständigheterna. Detta gäller oavsett om hunden var kopplad, under uppsikt, eller provocerad. Den drabbade kan kräva ersättning för sjukvårdskostnader, förlorad inkomst, smärta och lidande, och skada på egendom.

Skyldigheter och ansvar:

Som hundägare har du en rad skyldigheter:

  • ID-märkning och registrering: Alla hundar i Sverige måste vara id-märkta och registrerade hos Jordbruksverket.

  • Vård och omsorg: Du ansvarar för hundens välbefinnande, inklusive tillräcklig mat, vatten, motion, och veterinärvård.

  • Träning och socialisering: Att träna och socialisera din hund är avgörande för att den ska bli en välbalanserad och väluppfostrad medlem i samhället.

  • Ansvarsförsäkring: Att teckna en ansvarsförsäkring för din hund kan ge ekonomiskt skydd vid olyckor.

Omhändertagande av hund:

I vissa fall kan myndigheterna omhänderta en hund från sin ägare. Det kan ske om hunden vanvårdas, utgör en fara för omgivningen, eller om ägaren inte längre kan ta hand om den.

Juridiska aspekter:

För att fördjupa dig i de juridiska aspekterna av hundägarskap, kan du besöka Jordbruksverkets hemsida. Du bör också skriva ett köpeavtal med uppfödaren eller säljaren. I köpeavtalet bör du bland annat ange hundens ras, kön, födelsedatum och pris. Här kan du läsa mer om köpeavtal för hund. 

Besök hos kennel eller nuvarande ägare

Att besöka kenneln eller nuvarande ägaren är en viktig del av processen när man skall kaffa hund. Här får du tips på saker att vara extra vaksam på och frågor att ställa för att skapa en god bild av individen.

Var vaksam på:

Hundens beteende: Hur interagerar hunden med dig och andra hundar? Verkar den glad och nyfiken, eller rädd och osäker?

Miljön: Hur ser kenneln eller hemmet ut? Är det rent och snyggt, eller smutsigt och ostädat?

Hundens hälsa: Ser hunden frisk och välmående ut? Be om att se veterinärintyg och vaccinationskort.

Frågor att ställa vid hundköp:

  1. Var kommer hunden ifrån.

  2. hur är föräldrarnas temperament och hälsa.

  3. Hur är hundens temprament och personlighet, är den aktiv eller lugn, social eller blyg.

  4. Hur mycket motion och stimulans behöver hunden.

  5. Har hunden börjat med någon form av träning, till exempel koppelträning eller rumsrenhet

Ska man ta den första bästa hunden?

Det är lätt att bli charmad av den första hunden man möter, men det är viktigt att inte rusa in i något. Ta dig tid att observera alla hundar och prata med ägaren om deras individuella egenskaper.

Ska man välja hunden som sitter ensam i ett hörn?

En hund som sitter ensam kan vara blyg eller rädd, men det kan också vara en hund som är trött eller inte mår bra. Det är viktigt att ta reda på orsaken till hundens beteende innan man fattar ett beslut.

Kom ihåg:

  1. Det viktigaste är att hitta en hund som passar din livsstil och ditt temperament.

  2. Ta dig tid att besöka kenneln eller nuvarande ägaren och observera hunden i sin naturliga miljö.

  3. Ställ frågor om hundens bakgrund, temperament och behov.

  4. Låt inte dig charmas av den första bästa hunden, utan välj den hund som du tror kommer att bli en bra kompanjon för dig och din familj.

  5. Genom att vara förberedd och göra din research kan du öka dina chanser att hitta den perfekta hunden för dig.

Dags att hämta hunden - Tips vid överlämning & transport

När du väl har bestämt dig för vilken hund du vill ha är det dags att hämta den. Här är några tips för att göra överlämningen och transporten så trygg och smidig som möjligt:

  1. Ta med dig allt du behöver: Se till att du har med dig allt du behöver för att ta hand om din hund under den första tiden, till exempel mat, vatten, bädd, leksaker och koppel.

  2. Var förberedd på att hunden kan vara trött eller orolig: Valpar är ofta trötta och oroliga efter att ha lämnat sin mamma och syskon. Det är viktigt att vara tålmodig och ge hunden tid att anpassa sig.

  3. Res säkert: Se till att hunden reser säkert under transporten. Du kan använda en hundbur eller en bilsele för att hålla hunden på plats.

Introduktion till hemmet

Här är några saker du bör tänka på innan du hämtar din hund:

  1. Se till att ditt hem är hundvänligt: Städa undan saker som hunden kan skada sig på, till exempel ömtåliga föremål eller elektriska sladdar och farliga växter.

  2. Planera för att hunden behöver gå på toaletten: Lägg ut tidningspapper eller pads där valpen kan göra sina behov, om den inte hinner ut. 

  3. Ställ fram mat och vattenskålar: Ge hunden möjlighet att äta och dricka direkt efter att du har hämtat den. Ha alltid en skål med färskt vatten tillgängligt för din hund.

Den nya familjemedlemmen - 5 Tips efter hemkomst

Här är våra bästa tips när du väl fått hem din valp eller vuxna hund.

Gradvist utforskande av hemmet

När du kommer hem med din hund är det viktigt att ge den tid att utforska sitt nya hem. Låt hunden nosa runt och vänja sig vid miljön. Om hunden är orolig kan du hjälpa den genom att prata lugnt och massera den.

Introduktion av familjemedlemmar

Låt hunden träffa familjemedlemmarna en i taget. Börja med att låta hunden n Träning och socialiseringosa på familjemedlemmen och sedan klappa den. Om hunden är orolig kan du låta den få tid att successivt vänja sig vid familjemedlemmen i lugn och ro.

Det är viktigt att börja träna och socialisera din hund från dag ett. Träning hjälper hunden att lära sig grundläggande kommando och att bete sig på ett bra sätt. Socialisering hjälper hunden att vänja sig vid olika människor, djur och miljöer.

 Rutiner och regler

Etablera rutiner och regler tidigt för att skapa en stabil miljö för din hund. Detta inkluderar rutiner för utfodring, promenader och träning.

Var tålmodig och positiv

Kom ihåg att allt är nytt för din hund. Den har lämnat sin familj och sitt hem och behöver tid att anpassa sig till sin nya miljö. Förvänta dig inte att din hund ska vara perfekt, det kommer att ta tid för den att lära sig de nya regler och rutinerna.

Kom ihåg att fokusera på positiv förstärkning, belöna din hund med godis, beröm och lek när den gör något bra.och sist men absolut inte minst, straffa aldrig din hund. Straff kan göra hunden rädd och osäker, använd istället positiva metoder för att korrigera oönskat beteende.

Att köpa hund är ett stort beslut, men det kan också vara en av de mest givande upplevelserna i ditt liv. Genom att vara väl förberedd kan du ge din nya hund den bästa möjliga starten i livet. 

Vi önskar dig ett stort lycka till med ditt hundköp!

Praktiska saker till din nya hund

Behöver du hjälp?