Grattis till det senaste tillskottet i familjen – er nya valp! I den här artikeln kommer du att få värdefulla insikter om viktiga ämnen såsom försäkring, valpträning, hantering, ensamträning, avmaskning och valpvaccinationer. Lär dig även om de bästa sätten att balansera valpens kost och hur du kan undvika vanliga hälsoproblem. Ta del av de allra bästa råden för att säkerställa en harmonisk start med er nya familjemedlem.
Den första tiden för valpen är tuff, stressfaktorerna radar upp sig separationen från tik och syskon, bilresa, nya människor, ljud, dofter och miljö. Du kan redan när du hämtar valpen fixa lite extra lugn genom att låta din valp ha en feromonladdad filt, som legat hos tiken, i den nya valplådan. Sätt på valpen ett Adaptil halsband, innan ni lämnar uppfödaren. Då har valpen en naturlig trygghet med sig en hel månad, under den viktiga socialiseringsperioden när den skall göra sig hemmastadd i det nya hemmet. Adaptil innehåller feromoner som har samma funktion som den tiken delade med sig av i valplådan. Dessutom är din närhet snart en ny trygghetsfaktor för valpen. Ditt lugn och din närvaro är avgörande, men du kan förstärka med trygghet avbildad från naturen. Syntetiska feromoner, Adaptil, kan hjälpa din valp att möta det nya livet.
Det första du ska göra är att du ska försäkra din hund! Precis som när du köper en bil så ska du försäkra hunden senast samma dag som du tar hem den. Dels därför att det alltid kan hända något oförutsett, dels därför att om hunden är obrutet försäkrad (utan tidsglapp efter den kommer från uppfödaren) så slipper du problem i framtiden. Om du gör det senare kan det bli diskussioner med försäkringsbolaget om huruvida eventuella skador/sjukdomar förelåg vid försäkringen av hunden.Djursjukvård kostar mycket pengar, den är inte ”sponsrad” av skattepengar som humansjukvården är. Ett benbrott kan utan problem kosta 30.000:- om det är komplicerat. Många medicinska utredningar kommer upp i summor av 20.000:-. Även djurmediciner kostar en del pengar, så det kan vara värt att teckna en försäkring som ersätter även mediciner.
Något som är bra att börja träna med valpen så fort den kommer hem till dig är att den ska vara bekväm med all typ av hantering. Då blir det inte skrämmande för valpen att man måste ta i den och titta noga om den fått ett sår eller en skada. Tänk vad mycket bättre det är för valpen första gången den kommer till veterinären om den slipper bli rädd också! Vänj valpen vid att du får klappa och ta på den överallt, att du får titta i munnen, borsta tänderna och klippa klorna. I början är det lättast att göra det när valpen är lite trött efter att ha ätit och busat eller varit ute på promenad. Lägg valpen i knät och stryk den lugnt över hela kroppen. Om valpen inte vill ligga stilla så ska du bara vara lugn och hålla den stabilt utan att bli hårdhänt, du kan prata lugnt (men inte ömkande!) med den. Så fort den varit lugn 5-10 sekunder så kan du släppa ner den, men gör ingen stor sak av det. Då lär den sig att om den sprattlar kommer den ingenstans men om den är lugn får en gå om den vill.
När valpen känner sig trygg i detta utökar du med att börja lyfta på läpparna, titta på klorna, klappa och klämma överallt. Ta lite i taget så går det säkert bra. Använd samma princip, släpp aldrig ner den om den inte ligger lugnt och stilla, sluta inte heller med det du gör. Om den börjar sprattla när du ska hålla i en tass så håll kvar tassen till hunden varit lugn i 5-10 sekunder. Annars lär den sig snabbt att om jag bara protesterar lite så slipper jag och då blir det oerhört mycket svårare sen. När du får hålla på med valpen som du vill så ska du även låta andra göra samma sak. Naturligtvis ska du bara göra sånt som inte skadar valpen eller gör ont, men du ska kunna ta på den överallt och klämma och känna utan att den blir rädd.
Kloklippning är något som många har problem med, vilket leder till att de endera måste få hjälp med det eller att hunden får förvuxna klor som leder till felställningar i tassarna vilket i sin tur ger smärtor i både tassar och ben. Det behöver inte vara något problem att klippa klor! Det är som att klippa naglarna på dig själv, det gör inte ont.Vänj valpen direkt, från första veckan hos dig, vid att klippa två klor per dag. Två klor går så fort att klippa att det inte blir jobbigt för valpen och när du kommit runt till sista klon är det dags att börja på den första igen. I och med att det blir en daglig ritual så kommer valpen snabbt att vänja sig vid det, hundar är vanedjur. Allt man är van vid går snabbt och lätt och känns inte farligt. När valpen är 8 veckor är klorna dessutom väldigt lätta att klippa, de är relativt mjuka och det är lätt att se var pulpan börjar genom att titta på undersidan av klon. I början brukar det vara lättast att klippa klorna på valpen när den är trött, men luras inte att göra det när den sover, då lär den sig ingenting och det blir besvärligt ändå när den blir äldre och inte sover sig igenom kloklippningen. Men när valpen är trött och lugn så lägger du den i knät eller på sidan och gosar med den, sen klipper du helt enkelt två klor och fortsätter gosestunden tills valpen är helt lugn och avslappnad igen. Först då får den gå därifrån (om den inte somnat så klart).Vänj den även vid att du tar tempen på den när den är frisk så behöver det inte bli en obehaglig upplevelse när den är i främmande miljö hos veterinären och dessutom kanske mår dåligt eller har ont. När du tar tempen så använder du en vanlig digitaltermometer för rektalt bruk. På en liten hund eller en valp räcker det att ca 1,5 cm av termometern är instucken i hundens ändtarm. Normaltemperatur för en valp ligger ofta runt 38-39 grader medan den för en vuxen hund brukar ligga runt 37,5-38,5 grader.
Något annat som är bra att börja träna direkt valpen kommer hem till dig är ensamträning. Om du gör det på ett bra sätt så kommer din hund känna sig trygg i att vara ensam hemma och att du alltid kommer tillbaka. Hos uppfödaren är det ofta så att där kommer och går människor och mamman, så ibland är valparna helt enkelt ensamma utan att det är något speciellt med det. Om du fortsätter detta direkt valpen kommer hem till dig så blir det lika naturligt.I början handlar det bara om att du kanske går in på toaletten och stänger dörren så inte valpen kommer efter eller att du när den ligger och tuggar på ett ben eller leker med en leksak går ut och slänger soporna eller helt enkelt går in i ett annat rum och stänger dörren under en kort stund. När du kommer tillbaka gör du ingen stor sak av det utan fortsätter bara med ditt. Du kan möjligen stryka lugnt över sidan på hunden, men om du gör en stor hälsningsceremoni av det kommer hunden lära sig att det är lite otäckt att vara ensam och ligga med överdriven förväntan om att du snart ska komma hem.
Om du är noggrann med detta brukar det inte bli några problem för hunden att vara ensam sen. När valpen är trygg i sitt nya hem så kan du utöka ensamtiden till 15-30 minuter någon gång per dag, men kom ihåg att blanda med de korta stunderna. Här kan du också underlätta för valpen genom att ha en doftavgivare med lugnande feromoner i rummet den är under de första veckorna eller månaderna. Nu kan du även börja använda något speciellt ord som betyder att du går ut en stund men strax kommer tillbaka. Säg tex ”kommer strax” eller vad du nu väljer, så kommer valpen förknippa det med lugn och trygg förvissning om att den inte blir ensam länge.
Sen uppkommer alltid frågan om avmaskning. De flesta hundar har mask som valpar, även om tiken är avmaskad. Det beror på att maskarna ligger i vilande fas i tiken och inte kan nås av avmaskningsmedel. Istället så aktiveras maskarna och smittar valparna i livmodern och via mjölken. Därför skall de avmaskas dels hos uppfödaren dels när de kommit hem till sin nya ägare.Jag rekommenderar att du avmaskar valpen ca 1 vecka innan den ska ha sin 12-veckors vaccination och sedan 4 veckor senare. Däremot behöver man inte avmaska vuxna hundar som lever i Sverige idag och inte utsätts för mycket smitta. Om du funderar på att avmaska är det bättre att köpa Kollamasken, ett kit där du tar avföringsprov och får reda på om hunden har mask så du behöver avmaska.
Det utvecklas hela tiden nya vacciner och de som finns förbättras, vilket gör att vaccinationsrekommendationerna ändras då och då. Det som rekommenderas idag är att alla hundar vaccineras vid 8 veckor och 12 veckor mot valpsjuka, smittsam leverinflammation och parvo. Du kan dessutom vaccinera mot kennelhosta vid samma tidpunkter. Kennelhosta är inte en dödlig sjukdom, men den kan vara nog så besvärlig men kruppliknande hosta som håller i sig i flera veckor.Efter vaccinationen som valp vaccinerar du hunden vid 1 års ålder med samma vaccin som den fick som valp. Därefter vaccinerar du mot kennelhosta årligen och mot valpsjuka, smittsam leverinflammation och parvo vart tredje år.
Något som jag ser alltför ofta när valpar kommer till mig för att få sin 12-veckors vaccination är att de är för tjocka. Det leder till att de har mycket större risk att utveckla olika störningar i rörelseapparaten som osteochondros (OCD), armbågsledsdysplasi (ED) och höftledsdysplasi (HD) tex. Det leder också till att du ökar risken för att din hund senare skall få problem med tex diabetes, leverproblem, hudsjukdomar m.m. En 8-veckors valp är rultig när den kommer från uppfödaren, men under de första veckorna skall den bli slank, babyhullet ska försvinna. En normalviktig 12-veckors valp ser man en tydlig midja på, både uppifrån och från sidan och man kan lätt känna revbenen på sidan av bröstkorgen. Det gäller alla raser, även de som är av tyngre modell som mastiffer, rottweiler, labradorer osv. Den tyngd och massa dessa hundar ska få skall byggas av muskler, inte av fett.Jag rekommenderar att man ger valpen ett helfoder för valpar i den storlek som valpen ska bli. Läs på påsen hur mycket tillverkaren rekommenderar att valpen ska ha dagligen och fördela detta på 4 måltider. Håll sedan koll på din valp, om den inte blir slank utan fortsätter vara babyrultig så minskar du till ca 80% av vad som står på påsen. Valpar ska inte bantas men man måste alltid individanpassa fodergivan. De flesta helfoder av välkända märken är tillräckligt bra för att ge din valp allt den behöver för att växa på ett bra sätt. Men om du börjar blanda i olika tillskott som ägg, filmjölk, vitaminer, kalk osv så rubbar du balansen i fodret och sammansättningen kan då bli helt felaktig.
Något som är bra att ha i minnet är också att det blir aldrig lättare senare! Och nästan inga ”problem-beteenden” växer bort. Utan om det är något som du upplever som besvärligt, ta tag i det direkt och var väldigt konsekvent. Då är det ofta lätt att komma till rätta med. Hundar lär sig väldigt fort om du klarar av att vara ”svart eller vit”, dvs något som är tillåtet är alltid tillåtet och något som är förbjudet är alltid förbjudet. Du behöver inte ryta eller använda fysiskt våld för att förbjuda en valp något. Det räcker att den inte får möjlighet att fortsätta göra det otillåtna, genom att du tex tar den i halsbandet och leder bort den eller att du distraherar den med en leksak eller godbit när den tuggar på något otillåtet tex. Eller ännu hellre att du kan förutse vad valpen tänker göra och se till att den gör något annat innan den börjar. Beteenden som hunden utför har en tendens att göras oftare medan beteenden som den inte kan slutföra har en tendens att ske mer och mer sällan för att tillslut försvinna.Hoppas du kan ha nytta av några av mina tips och att du får många lyckliga år med din nya familjemedlem!
Här hittar du ett brett sortiment med slitstarka, tåliga produkter för valpar. Välj bland massor av valpprodukter från flera välkända varumärken såsom foder från Royal Canin, aktiveringsleksaker från Kong eller fina valpkoppel från Hurtta.