Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Första tiden med kattunge

I den här artikeln får du våra bästa tips och råd för att skapa en trygg och hälsosam start för din nya kattunge. Lär dig om allt från viktiga ämnen som vaccinationer och avmaskning till praktisk hantering och hur du väljer rätt foder till din kattunge. Vi önskar dig all lycka till med din nya familjemedlem!

Välkommen Hem: Förberedelser och Ankomst för kattungen

För att underlätta kattungens första bilresa och anpassning till sitt nya hem, kan vi hjälpa den genom att den får tillgång till Feliway Spray (som efterliknar de ansiktsferomoner en katt utsöndrar när de stryker sig mot föremål) under bilresan samt att en Feliway Doftavgivare är inkopplad i kattungens nya hem redan innan den anländer. Feromonförnimmelsen får kattungen att känna sig lugnare och tryggare, vilket motverkar stressrelaterad åksjuka och gör att kattungen snabbare känner sig hemmastadd i sin nya miljö. Detta resulterar i sin tur att kattungen snabbare anpassar sig och på egen hand börjar trygga och säkra sin miljö genom att göra egna ansiktsmarkeringar på föremål, personer och eventuellt andra djur. Feromonerna i doftavgivaren hjälper också till att minska de spänningar som ev. kan uppstå mellan en redan befintlig katt i hushållet och den nya kattungen.

När man som uppfödare lämnar över ansvaret för kattungen till en ny person och till en ny främmande miljö, är det många gånger praxis att man lämnar med en filt eller gosedjur, där kattungen kan förnimma välbekanta dofter. Vad man sällan tänker på är att de välbekanta trygga dofter som följt med i filt/gosedjur, är flyktiga kemiska föreningar som avtar bara efter några timmar. Trasan/gosedjuret kan vara en tröst som en igenkänningsfaktor, att få med sig, men ej ur ett doftperspektiv, då blir snarare Feliway doftavgivare den förlängda snuttefilten den första månaden i det nya hemmet.

Du kan också be om att få en liten påse med kattsand från den kattsandlåda som uppfödaren har hos kattungarna. Se gärna till så du har köpt samma sorts kattsand hem, katter är väldigt känsliga för hur det känns under tassarna när de ska uträtta sina behov. Ta den ”använda” kattsanden du fått med dig och sprid ut överst i kattsandlådan. Ta med katten i sin transportbur in i det rum där kattsandlådan står. Stäng helst dörren till rummet. Öppna burdörren och låt kattungen komma ut i den takt den själv vill. En del katter är försiktigare än andra, så bered dig på att det kan ta en liten stund. Låt sedan kattungen undersöka rummet och hitta till kattsandlådan ordentligt. När den väl gjort det kan du öppna dörren till resten av hemmet och låta kattungen utforska det i den takt den själv vill. På det här sättet vet du att kattungen vet var kattsandlådan är och att den kommer hitta dit när den behöver.

Försäkring

Det första du ska göra är att du ska försäkra din katt! Precis som när du köper en bil så ska du försäkra katten senast samma dag som du tar hem den. Dels därför att det alltid kan hända något oförutsett, dels därför att om katten är obrutet försäkrad (utan tidsglapp efter den kommer från uppfödaren) så slipper du problem i framtiden. Om du gör det senare kan det bli diskussioner med försäkringsbolaget om huruvida eventuella skador/sjukdomar förelåg vid införsäkringen av katten.

Djursjukvård kostar mycket pengar, den är inte ”sponsrad” av skattepengar som humansjukvården är. Ett benbrott kan utan problem kosta 30.000:- om det är komplicerat. Många medicinska utredningar kommer upp i summor av 20.000:-. Även djurmediciner kostar en del pengar, så det kan vara värt att teckna en försäkring som ersätter även mediciner. Det är inte roligt att stå där den dagen något händer och tvingas inse att man måste avliva sin katt för att man inte har råd att låta den genomgå en nödvändigt operation tex.

Hantering

Något som är bra att börja träna med kattungen så fort den kommer hem till dig är att den ska vara bekväm med all typ av hantering. Då blir det inte skrämmande för kattungen att man måste ta i den och titta noga om den fått ett sår eller en skada. Tänk vad mycket bättre det är för kattungen första gången den kommer till veterinären om den slipper bli rädd också!

Vänj kattungen vid att du får klappa och ta på den överallt, att du får titta i munnen, borsta tänderna och klippa klorna. I början är det lättast att göra det när kattungen är lite trött efter att ha ätit och busat eller varit ute på promenad. Lägg kattungen i knät och stryk den lugnt över hela kroppen. Om kattungen inte vill ligga stilla så ska du bara vara lugn och hålla den stabilt utan att bli hårdhänt, du prata lugnt (men inte ömkande!) med den. Så fort den varit lugn 5-10 sekunder så kan du släppa ner den, men gör ingen stor sak av det. Då lär den sig att om den sprattlar kommer den ingenstans men om den är lugn får den gå om den vill.

När kattungen känner sig trygg i detta utökar du med att börja lyfta på läpparna, titta på klorna, klappa och klämma överallt. Ta lite i taget så går det säkert bra. Använd samma princip, släpp aldrig ner den om den inte ligger lugnt och stilla, sluta inte heller med det du gör. Om den börjar sprattla när du ska hålla i en tass så håll kvar tassen till katten varit lugn i 5-10 sekunder. Annars lär den sig snabbt att om jag bara protesterar lite så slipper jag och då blir det oerhört mycket svårare sen. När du får hålla på med kattungen som du vill så ska du även låta andra göra samma sak. Naturligtvis ska du bara göra sånt som inte skadar kattungen eller gör ont, men du ska kunna ta på den överallt och klämma och känna utan att den blir rädd.

Kloklippning är något som du bara behöver bekymra dig om utifall din katt skall vara en innekatt. Om katten kommer få gå ute skall du inte klippa klorna eftersom den då inte kan klättra och försvara sig, den kommer inte kunna komma undan faror tex. Men det kan ändå vara värt några minuter varje dag att vänja den vid kloklippning eftersom det kan hända att den skadar en klo så du måste klippa av den tex och då är det mycket lättare för katten om den inte behöver vara rädd eller tycka att det är obehagligt. Det behöver inte vara något problem att klippa klor! Det är som att klippa naglarna på dig själv, det gör inte ont.

Vänj kattungen direkt, från första veckan hos dig, vid att klippa två klor per dag. Två klor går så fort att klippa att det inte blir jobbigt för kattungen och när du kommit runt till sista klon är det dags att börja på den första igen. I och med att det blir en daglig ritual så kommer kattungen snabbt att vänja sig vid det, katter är vanedjur. Allt man är van vid går snabbt och lätt och känns inte farligt. När kattungen är 8 veckor är klorna dessutom väldigt lätta att klippa, de är relativt mjuka och det är lätt att se var pulpan börjar.

I början brukar det vara lättast att klippa klorna på kattungen när den är trött, men luras inte att göra det när den sover, då lär den sig ingenting och det blir besvärligt ändå när den blir äldre och inte sover sig igenom kloklippningen. Men när kattungen är trött och lugn så lägger du den i knät eller på sidan och gosar med den, sen klipper du helt enkelt två klor och fortsätter gosestunden tills kattungen är helt lugn och avslappnad igen. Först då får den gå därifrån (om den inte somnat så klart).

Vänj den även vid att du tar tempen på den när den är frisk så behöver det inte bli en obehaglig upplevelse när den är i främmande miljö hos veterinären och dessutom kanske mår dåligt eller har ont. När du tar tempen så använder du en vanlig digitaltermometer för rektalt bruk. Det räcker att ca 1,5 cm av termometern är instucken i kattens ändtarm. Normaltemperatur för en kattunge ligger ofta runt 38-39 grader medan den för en vuxen katt brukar ligga runt 38,0-38,5 grader.

Avmaskning

Sen uppkommer alltid frågan om avmaskning. De flesta katter har mask som ungar, även om mamman är avmaskad. Det beror på att maskarna ligger i vilande fas i mamman och inte kan nås av avmaskningsmedel. Istället så aktiveras maskarna och smittar kattungarna via mjölken. Därför skall de avmaskas dels hos uppfödaren, dels när de kommit hem till sin nya ägare.

Jag rekommenderar att du avmaskar kattungen ca 1 vecka innan den ska ha sin kattungevaccination och sedan 4 veckor senare, 1 vecka innan nästa vaccination. Om katten är innekatt behöver du inte avmaska den som vuxen. Om du funderar på att avmaska är det bättre att köpa ”Kollamasken”, ett kit där du tar avföringsprov och får reda på om katten har mask så du behöver avmaska. Om katten däremot kommer gå utomhus om den vill så kommer den sannolikt att få bandmask av smågnagare den fångar. Då brukar jag rekommendera avmaskning ca 2 gånger per år eller om du ser att katten endera kräks upp spolmask, att den utsöndrar bandmaskägg som sitter som små risgryn i pälsen runt anus.

Vaccination

Det utvecklas hela tiden nya vacciner och de som finns förbättras, vilket gör att vaccinationsrekommendationerna ändras då och då. Det man rekommenderar idag är att alla katter vaccineras vid 8-9 veckor och 12 veckor mot parvo/kattpest och kattsnuva. Efter vaccinationen som kattunge vaccinerar man katten vid 1 års ålder med samma vaccin som den fick som kattunge. Därefter vaccinerar man mot kattsnuva årligen och mot parvo/kattpest vart tredje år.

Foder

Jag rekommenderar att du vänjer kattungen vid att äta både torrfoder och blötfoder och att du i början varierar mellan många olika sorter och smaker. Katter har annars en tendens att bli väldigt beroende av ett visst foder och det kan ge problem i framtiden. Tex om katten bara vill äta torrfoder kan det vara svårt att ge den medicin om den skulle bli sjuk. Eller om den bara tycker om ett sorts foder och den av medicinska skäl behöver äta något annat eller om du inte får tag på kattens favoritmat. Hoppas du kan ha nytta av våra tips och att du får många lyckliga år med din nya familjemedlem!

Tips på produkter för kattungar

Behöver du hjälp?