Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Vad är viktigt första tiden med en kattunge?

Det viktigaste första tiden med en kattunge är att sätta rutiner och regler från start. Det hjälper dem att snabbare anpassa sig efter din vardag och dina rutiner. I den här artikeln ger vi dig allt ifrån hur mycket mat en kattunge skall få till hur du får din kattunge rumsren, så att du och din kattunge får den bästa starten tillsammans!

Förberedelser och Ankomst för kattungen

För att underlätta kattungens första bilresa och anpassning till sitt nya hem, kan vi hjälpa den genom att den får tillgång till Feliway Spray (som efterliknar de ansiktsferomoner en katt utsöndrar när de stryker sig mot föremål) under bilresan samt att en Feliway Doftavgivare är inkopplad i kattungens nya hem redan innan den anländer. Feromonförnimmelsen får kattungen att känna sig lugnare och tryggare, vilket motverkar stressrelaterad åksjuka och gör att kattungen snabbare känner sig hemmastadd i sin nya miljö. Detta resulterar i sin tur att kattungen snabbare anpassar sig och på egen hand börjar trygga och säkra sin miljö genom att göra egna ansiktsmarkeringar på föremål, personer och eventuellt andra djur. Feromonerna i doftavgivaren hjälper också till att minska de spänningar som ev. kan uppstå mellan en redan befintlig katt i hushållet och den nya kattungen.

När man som uppfödare lämnar över ansvaret för kattungen till en ny person och till en ny främmande miljö, är det många gånger praxis att man lämnar med en filt eller gosedjur, där kattungen kan förnimma välbekanta dofter. Vad man sällan tänker på är att de välbekanta trygga dofter som följt med i filt/gosedjur, är flyktiga kemiska föreningar som avtar bara efter några timmar. Trasan/gosedjuret kan vara en tröst som en igenkänningsfaktor, att få med sig, men ej ur ett doftperspektiv, då blir snarare Feliway doftavgivare den förlängda snuttefilten den första månaden i det nya hemmet.

Du kan också be om att få en liten påse med kattsand från den kattsandlåda som uppfödaren har hos kattungarna. Se gärna till så du har köpt samma sorts kattsand hem, katter är väldigt känsliga för hur det känns under tassarna när de ska uträtta sina behov. Ta den ”använda” kattsanden du fått med dig och sprid ut överst i kattsandlådan. Ta med katten i sin transportbur in i det rum där kattsandlådan står. Stäng helst dörren till rummet.

Öppna burdörren och låt kattungen komma ut i den takt den själv vill. En del katter är försiktigare än andra, så bered dig på att det kan ta en liten stund. Låt sedan kattungen undersöka rummet och hitta till kattsandlådan ordentligt. När den väl gjort det kan du öppna dörren till resten av hemmet och låta kattungen utforska det i den takt den själv vill. På det här sättet vet du att kattungen vet var kattsandlådan är och att den kommer hitta dit när den behöver.

Vilken mat rekommenderas till kattungen?

Maten som rekommenderas till kattungen är ett näringsrikt foder speciellt anpassat för kattungar. Denna typ av mat innehåller extra mycket protein och viktiga näringsämnen som den växande kattungen behöver.

Hur mycket ska kattungen äta?

Kattungar ska äta mellan 0,5-1 dl mat per dag, uppdelat på 4-6 måltider, för att deras kroppar ska kunna växa och utvecklas ordentligt. Mängden mat beror på kattens storlek och ålder. Exakt hur mycket din kattunge bör äta varierar, och detta går vi djupare in på i en separat artikel om kattungars kost. Läs hela artikeln om hur mycket en kattunge skall äta här.

Utfodringsguide för kattungar

Ålder           Mängd per dag

  • 3-5 veckor 0-1 dl

  • 6-12 veckor 0-1 dl

  • 3-6 månader 0,5-1 dl

  • 7-12 månader 1-2 dl

Mängderna i doseringstabellen är riktlinjer och bör justeras efter kattungens individuella behov, såsom vikt, ålder och aktivitetsnivå. Tips: Ett struket decilitermått motsvarar 40 gram.

Hur ofta ska kattungens vatten bytas?

Kattungens vattenskål skall bytas varje dag. Friskt, rent vatten är viktigt för att din katt inte skall få vätskebrist, särskilt om de äter torrfoder som kan öka deras behov av vatten.

Vart bör kattungens matskål placeras?

Kattungens matskål bör placeras i ett lugnt rum där den kan äta och dricka utan att bli störd. Se till att matplatsen är åtskild från kattlådan, eftersom katter inte gillar att äta nära där de gör sina behov.

Hur skiljer sig mat till en vuxen katt och kattunge?

Skillnaden mellan en vuxen kattmat och en kattunge är att foder för kattungar ofta är proteinrikare än foder för vuxna katter, detta för att växande kattungar behöver mer protein och näringsämnen än en vuxen frisk katt.

Är det vanligt att kattungen blir lös i magen?

Det är vanligt att kattungen blir lös i magen under första tiden, ofta är det på grund av diet förändringar och en naturlig stress som kommer i samband med flytten. Det är viktigt att hålla koll på detta och kontakta en veterinär om problemet kvarstår. Läs hela artikeln om vad man ska göra med en kattunge som är lös i magen här.

Hur får man kattungar att gå på lådan?

Du får kattungen att gå på låda genom att placera den i lådan direkt efter att den ätit. De flesta kattungarna behöver göra ifrån sig efter maten, så genom att sätta dem i lådan direkt efter att de ätit så kommer de snabbt vänja sig vid rutinen och fortsätta gå dit vid behov. Nedan delar vi med oss av några fler tips och råd hur du går tillväga när du skall träna din kattunge att gå på lådan.

4 tips hur du får katten rumsren

1. Placera kattlådan på en lättillgänglig, men lugn plats.

2. Håll alltid kattlådan ren, katter är rena djur och föredrar en ren låda.

3. Visa kattungen var lådan är, särskilt efter måltider och sovstunder.

4. Ha tålamod, var konsekvent och beröm kattungen när den använder kattlådan.

Hur tidigt ska man introducera kattungen till kattlådan?

Kattungen bör introduceras till kattlådan så tidigt som möjligt. De lär sig var de ska göra sina behov ganska snabbt om de vet var lådan är.

Hur ofta ska man städa kattungens kattlåda?

Kattungens låda bör städas minst en gång om dagen. För kattungar som fortfarande lär sig, kan det vara bra att göra det ännu oftare, så att den alltid har en ren och fräsch kattlåda.

När blir en kattunge rumsren?

En kattunge blir rumsren vid ungefär 3-4 veckors ålder. Detta kan uppmuntras genom att, som tidigare nämnts, introducera kattungen till en kattlåda direkt när den kommer hem. Genom att sätta kattungen i lådan efter måltider och sovstunder, kan du hjälpa den att snabbare förstå var den ska göra sina behov. 

Hur får kattungen en egen trygg plats?

Genom att avsätta en egen trygg plats till kattungen där den kan dra sig tillbaka och vila skapar du trygghet för kattungen. Om det går, be uppfödaren att skicka med en filt eller ett mjukdjur som doftar kattmamman, vilket kan hjälpa dem känna sig tryggare i sitt nya hem.

Vilket klösbehov har kattungen första tiden?

Kattungens klös behov är ofta som störst direkt efter att de vaknat, då brukar de sträcka på sig och i samband med det klösa på närmsta möjliga möbel, matta eller klösträd. Därför är det en bra idé att ha flera klösbrädor och klösträd tillgängliga för din katt i hemmet.

Hur leker man med kattungen första tiden?

Lek med kattungen genom att busa med leksaker som fjädrar, små bollar eller aktivitetsleksaker. Dessa typer av leksaker hjälper till att stimulera kattungen både fysiskt och mentalt. Under den första tiden är det viktigt att engagera kattungen i lek för att främja dess utveckling och välbefinnande.

Hur säkrar man hemmet för en kattunge?

För att säkra hemmet för en kattunge bör ni täcka över eluttag, ta bort lösa sladdar och giftiga växter samt se till att alla fönster är stängda eller har säkerhetsspärrar så att katten inte kan ta sig ut genom fönstret. 

Kan man lämna kattungen ensam?

Nej, kattungar bör inte lämnas ensamma under längre perioder, särskilt inte de första veckorna när de är nya i hemmet. Om du måste lämna dem ensamma, se till att de är i ett säkert, begränsat utrymme med tillgång till vatten, mat och kattlåda. För mer information om hur du kan vänja kattungen vid att vara ensam hemma, läs hela artikeln här: Kan man lämna kattungen ensam?.

Ge kattungen tålamod och kärlek

Genom att ge kattungen mycket kärlek och ha tålamod, kommer den trots de utmanande första veckorna att växa och bli en trogen del av familjen. Kattungar är busiga och gillar att klättra, bita och klösa på saker, men ha tålamod – den kommer att lugna ner sig.

När ska man försäkra sin kattunge?

Du ska försäkra katten senast samma dag som du tar hem den. Dels därför att det alltid kan hända något oförutsett, dels därför att om katten är obrutet försäkrad (utan tidsglapp efter den kommer från uppfödaren) så slipper du problem i framtiden. Om du gör det senare kan det bli diskussioner med försäkringsbolaget om huruvida eventuella skador/sjukdomar förelåg vid införsäkringen av katten.

Djursjukvård kostar mycket pengar, den är inte ”sponsrad” av skattepengar som humansjukvården är. Ett benbrott kan utan problem kosta 30.000:- om det är komplicerat. Många medicinska utredningar kommer upp i summor av 20.000:-. Även djurmediciner kostar en del pengar, så det kan vara värt att teckna en försäkring som ersätter även mediciner. Det är inte roligt att stå där den dagen något händer och tvingas inse att man måste avliva sin katt för att man inte har råd att låta den genomgå en nödvändigt operation tex.

Hantering av kattungen: När ska man börja?

Börja träna hantering med kattungen så fort den kommer hem till dig. Det är viktigt att den blir bekväm med all typ av hantering. Då blir det inte skrämmande för kattungen när man måste ta i den och titta om den fått ett sår eller en skada. Tänk vad mycket bättre det är för kattungen första gången den kommer till veterinären om den slipper bli rädd också!

Hur klipper man kattungens klor?

Lägg kattungen i knät och stryk den lugnt över hela kroppen, när den lugnat sig kan du försiktigt börja klippa. ta en klo i taget och ta därefter en kort paus.

Om kattungen inte vill ligga stilla så ska du bara vara lugn och hålla den stabilt utan att bli hårdhänt, du prata lugnt (men inte ömkande!) med den. Så fort den varit lugn 5-10 sekunder så kan du släppa ner den, men gör ingen stor sak av det. Då lär den sig att om den sprattlar kommer den ingenstans men om den är lugn får den gå om den vill.

När skall man klippa kattungens klor?`

Klipp kattungens klor när den är lite trött, efter att ha ätit och busat eller varit ute på promenad. Detta gör processen enklare och mindre stressig för både dig och kattungen.

När kattungen känner sig trygg i detta utökar du med att börja lyfta på läpparna, titta på klorna, klappa och klämma överallt. Ta lite i taget så går det säkert bra. Använd samma princip, släpp aldrig ner den om den inte ligger lugnt och stilla, sluta inte heller med det du gör.

Låt andra hantera kattungen

När du får hålla på med kattungen som du vill, ska du även låta andra göra samma sak. Naturligtvis ska du bara göra sådant som inte skadar kattungen eller gör ont, men du ska kunna ta på den överallt och klämma och känna utan att den blir rädd.

Hur vänjer man kattungen att ta tempen?

Vänj kattungen vid att du tar tempen på den när den är frisk, så behöver det inte bli en obehaglig upplevelse när den är hos veterinären. Använd en vanlig digitaltermometer för oralt bruk och stick in ca 1,5 cm i kattens ändtarm. Normaltemperaturen för en kattunge ligger runt 38-39 grader, medan den för en vuxen katt brukar ligga runt 38,0-38,5 grader.

När skall man avmaska kattungen?

Avmaska kattungen 1 vecka innan den ska ha sin kattungevaccination och sedan 4 veckor senare, 1 vecka innan nästa vaccination. Om katten är innekatt behöver du inte avmaska den som vuxen. Om du funderar på att avmaska är det bättre att köpa ”Kolla masken”, ett kit där du tar avföringsprov och får reda på om katten har mask så du behöver avmaska. Om katten däremot kommer gå utomhus om den vill så kommer den sannolikt att få bandmask av smågnagare den fångar. Då brukar det rekommenderas att avmaska ca 2 gånger per år eller om du ser att katten endera kräks upp spolmask, att den utsöndrar bandmasksägg som sitter som små risgryn i pälsen runt anus.

När skall man vaccinera en kattunge?

Vaccinera kattungen vid 8-9 veckors ålder och igen vid 12 veckor för skydd mot parvo/kattpest och kattsnuva. Vid 1 års ålder ges samma vaccin som tidigare. Efter det vaccineras katten mot kattsnuva årligen och mot parvo/kattpest vart tredje år.

Vi önskar dig all lycka till med din nya kattunge!

Tips på produkter för kattungar

Behöver du hjälp?