Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Fästingar på hund, katt & andra husdjur

Lär du dig hur du skyddar din hund, katt eller gnagare mot fästingburna sjukdomar genom effektiva förebyggande metoder, rätt borttagningstekniker och användning av fästingmedel. Upptäck hur du bäst inspekterar och vårdar ditt djur under fästingsäsongen. Fästingarnas aktiva period kan innebära risker för både husdjur och människor!

Vad är fästingar?

Fästingen är ett litet blodsugande djur som finns nästan överallt i Sveriges kuster. De trivs i områden med rätt typ av växtlighet, smågnagare, fåglar och vattendrag. Fästingen hakar sig fast på djur som passerar genom gräset, och söker sig ofta till tunnhudiga områden på kroppen för att suga blod.

Fästingens faror

Fästingar är skräckinjagande eftersom de kan överföra sjukdomar till både människor och djur. Trots att inte alla fästingar bär på smitta, är det viktigt att vara uppmärksam, särskilt i högriskområden.

Aktivitetsperioder för fästingar

Fästingar är aktiva när temperaturen överstiger 5 grader Celsius, vilket innebär att risken för fästingburna sjukdomar finns under hela den snöfria perioden. Smittrisken är störst under de varma månaderna när vi vistas mer ute i naturen och fästingarna trivs bäst i hög luftfuktighet, särskilt under april-juni och augusti-oktober.

Vanliga fästingburna sjukdomar

De vanligaste sjukdomarna som överförs av fästingar är borrelia, anaplasma och TBE. Upp till 30% av fästingarna kan bära på borrelia, medan TBE är betydligt ovanligare. Husdjur, särskilt hundar, är mer benägna att drabbas av anaplasma och borrelia än människor.

Symtom på fästingburna sjukdomar

Borrelia kan vara svår att upptäcka eftersom det kan gå många månader mellan smitta och symtom. Vanliga symtom inkluderar feber, trötthet, avmagring och stela leder. Anaplasma har ofta ett akut sjukdomsförlopp med symtom som feber, dålig matlust och stela leder. TBE är ovanligt bland husdjur, men kan ge hög feber, kräkningar och beteendeförändringar.

Förebyggande åtgärder mot fästingar

För att skydda din hund mot fästingburna sjukdomar, inspektera pälsen dagligen, särskilt under mars till oktober. Använd förebyggande fästingmedel som halsband, spot-on droppar eller spray. Ta bort fästingar effektivt med en fästingborttagare och använd elektroniska fästingavvisare för extra skydd.

Tre tips för att förebygga fästingar hos din hund, katt eller gnagare:

  1. Inspektera pälsen dagligen:

    Kontrollera din hund, katt eller gnagares päls noggrant varje dag, särskilt under fästingsäsongen.

  2. Använd fästingmedel:

    Skydda din hund, katt eller gnagares med halsband, spot-on droppar eller spray.

  3. Effektiv borttagning:

    Använd en fästingborttagare för att snabbt och säkert avlägsna fästingar.

Vad gör jag om jag misstänker att mitt djur smittats av fästingburen sjukdom?

Kontakta din veterinär för en undersökning om du misstänker att ditt djur har smittats. Ta tempen och låt ditt djur vila. Se till att det äter och dricker samt håll koll på eventuella kräkningar, diarré eller hälta. Om ditt djur börjar få blåmärken eller röda prickar på tandköttet eller ser blek ut i slemhinnorna, bör du åka till veterinär direkt.

Vad kan VetZoo erbjuda?

VetZoo erbjuder ett brett sortiment av produkter för att förebygga och behandla fästingburna sjukdomar hos husdjur. Här hittar du fästingmedel, fästingborttagare, sårvårdsprodukter och specialanpassade förbandslådor. Besök VetZoo för att ge din hund, katt eller gnagares det bästa skyddet mot fästingar.

Här är tre enkla sätt att förebygga fästingar hos din hund:

  1. Känn till fästingarnas favoritområden: Fästingar trivs i halvhögt gräs nära vatten och i skogar. Inspektera pälsen dagligen under mars till oktober.

  2. Förebyggande fästingmedel: Använd fästingmedel som halsband, spot-on droppar eller spray för att förebygga. Undvik bad och schamponering direkt efteråt, för att bibehålla produkternas effekt.

  3. Effektiv borttagning: Komplettera med fästingborttagare och elektroniska fästingavvisare för extra säkerhet.

Tips på produkter mot fästingar på hundar

VZse Tics video
Se video hur du enkelt avlägsnar en fästing från hunden.
Behöver du hjälp?