I den här artikeln om djur i semestertider, hittar du våra bästa tips och råd för att resa med ditt husdjur! Från att avgöra om det är lämpligt att ta med dem till att välja rätt boende och hur du enklast hanterar själva resan - artikel täcker allt du behöver veta för att göra semestern enkel och trygg både för dig och ditt husdjur.
Sportlov, påsklov och vårhögtider medför semester och resor till när och fjärran. När du står och överväger om du ska ta med dig ditt djur på resan kan det vara bra att veta lite om vad man bör tänka på som djurägare. Denna artikel är till för att hjälpa dig med tips på vad du ska tänka på om du vill ta med dig ditt djur på semestern och vad som kan vara bra att tänka på när det gäller pensionat.
Vilka praktiska möjligheter finns för att ta hand om ditt djur under din semester? När du vet vilka alternativ och begränsningar du har är det dags att ta ställning till om djuret mår bäst av att få följa med eller om djuret hellre ska få stanna kvar hemma.
I många fall kan det vara tryggare för ditt djur att stanna kvar hemma med en välbekant djurvakt, eller bo hemma hos en god vän till dig som djuret känner sig tryggt med. I andra fall finns det goda möjligheter att ta med djuret iväg på semestern. Ibland fungerar inget av dessa alternativ och då är det viktigt att överväga vad pensionatet som kan ta hand om ditt djur i din frånvaro kan erbjuda. Ta reda på alla de olika möjligheterna som finns redan i god tid innan resan och utgå från ditt djurs personlighet och behov.
Det kan vara praktiskt och väldigt mysigt att ta med sig sitt djur på semestern. För att det överhuvudtaget ska vara lagligt att ta med djuret utomlands måste du först ta reda på vilka regler som gäller för inresa i de länder du planerar att åka till, samt vad som gäller för att få ta med djuret hem till Sverige igen. Regler kan ändras löpande, så var alltid uppdaterad. Tänk även på att undersöka om det finns förbud mot exempelvis somliga hundraser, eller munkorgstvång i länderna du tänkt resa till.
I korta drag krävs ID-märkning med mikrochip (alternativt örontatuering gjord innan 3/7-2011) samt ett korrekt ifyllt pass för att få resa utomlands med sällskapsdjur. I passet ska bland annat djurets vaccinationsstatus finnas införd. Utomlands finns sjukdomar som vi inte har i Sverige, däribland exempelvis rabies. Sällskapsdjur måste vara korrekt vaccinerade mot rabies för att få lov att resa mellan olika länder. Det finns även andra slags smittsamma sjukdomar och parasiter utomlands. Läs gärna mer om detta på Statens veterinärmedicinska anstalts hemsida (www.sva.se) och undvik onödig exponering för smitta under semestern. Upplys din veterinär om att ditt djur varit på utlandsresa om djuret vid senare tillfälle skulle drabbas av sjukdom. Apropå veterinärundersökning så kan det ibland finnas krav på veterinär hälsokontroll av djuret inom ett fastsatt antal timmar innan avresan.
Detaljerad information om vad som gäller för inresa till Sverige hittar du på svenska jordbruksverkets hemsida. Därifrån kan du även hitta länkar till andra länders regler för inresa med sällskapsdjur. Du kan även söka informationen via ländernas ambassader och officiella myndigheter.
Kolla även upp om ditt djurs försäkring gäller utomlands och vilka försäkringsvillkor som gäller i det land du vill åka till jämfört med villkoren du har inom Sveriges gränser.
Oavsett om du ska resa inom Sveriges gränser eller utomlands bör du undersöka hur ditt djur transporteras på bästa och skonsammaste vis. Hur stor resvana har ditt djur? Hur hanterar djuret främmande miljöer? Har ditt djur tendens till åksjuka? Förväntar du en temperaturskillnad som kan vara jobbig för ditt djur? Undersök vilka regler som gäller för olika transportföretag och färdmedel. Välj det transportsätt som är skonsammast för ditt djur och ta även eventuella väntetider för djuret (flygplatser etc.) i beaktning. Tänk på att det även finns regler för hur ditt djur bör transporteras i din egen bil. Läs mer om biltransportregler på jordbruksverkets hemsida. Förbered djuret ordentligt inför resan. Vänj djuret vid transportburen och liknande. Skapa en positiv känsla genom att exempelvis ge mat i transportburen. Vänj djuret inför långresan genom många småutflykter och se hur djuret hanterar resandet och de olika miljöerna. Om ditt djur lätt blir stressat eller drabbas av åksjuka eller är dräktigt eller temperaturen dit du ska åka kommer belasta ditt djur är det olämpligt att ta med djuret på längre resor. Om ditt djur är sjukt eller skadat är det olagligt att transportera djuret.
Man kan göra många olika små stressförebyggande åtgärder inför resan. Se till att djuret är välmotionerat och välrastat innan avfärd. Använd Feliway eller Adaptil för att motverka oro under resan. Kombinera eventuellt med trygghetsgivande Zylkene. Använd en transportfilt som luktar ”hemma”. Ge eventuellt åksjuketablett enligt din egen veterinärs ordination om du är orolig över eventuell åksjuka under resan. Lugnande medel under resor är ett ämne för sig och något du bör diskutera med din egen veterinär. Min personliga åsikt är dock att det är olämpligt att ta med sig ett djur på semester om djuret behöver få lugnande medel för att klara av resan.
Det kan finnas många skäl till att låta djuret stanna kvar hemma under semestern och i många fall är ett pensionat bästa lösningen. Undersök pensionatet noga på förhand. Förhör dig bland vänner och bekanta om tidigare erfarenheter med pensionatet i fråga. Det finns lagkrav på djurpensionat som bland annat innebär att de måste ha tillstånd till sin verksamhet (om fler än fyra djur kan tas emot) och lokalerna måste vara godkända av länsstyrelsen. Personalen måste dessutom vara korrekt utbildad. Kontrollera att dessa krav uppfylls innan du lämnar bort ditt djur. Det är ett direkt brott mot djurskyddslagen att inte ha tillstånd om verksamheten kräver sådant.
Det kan även vara bra att veta om företaget bakom pensionatet är ett bolag eller en enskild firma, eller om det drivs av exempelvis en förening. Vilka försäkringar har de som skyddar verksamheten? Finns det några anmärkningar från länsstyrelsens djurskyddsinspektörer och vad har hänt sedan dess? Kolla gärna upp vilka officiella mått och krav som finns på rastgårdar, hundkojor, kattburar m.m. (via jordbruksverkets hemsida) och besök sedan pensionatet personligen. Titta efter hur lokalerna är städade, hur de hanterar djuren och fråga efter vilka rutiner de har osv. Vilka krav ställs på vaccination och försäkring av de inackorderade djuren? Skrivs korrekta avtal i förbindelse med vistelsen? Vad händer om djuret blir sjukt eller skadat under pensionatsvistelsen? Helt enkelt: försök ta reda på om pensionatet passar dig och ditt djurs behov. Få en känsla för om pensionatet är ett seriöst och tryggt ställe att lämna bort djuret till.
Verkar allting bra så boka upp dig i god tid och informera pensionatet noga om ditt djurs eventuella sjukdomar och betydelsefulla rutiner samt vilken veterinär ni brukar gå till. Ge gärna kontaktupplysningar till någon annan närstående eller vän som finns kvar här hemma, utifall att pensionatet behöver komma i snabb kontakt med dig och inte lyckas.
Se till att ditt djur har blivit vaccinerat relativt nyligen. Nya miljöer och nya möten innebär en ökad risk för smitta. Kontrollera även att dina ägaruppgifter är korrekt uppdaterade i ägarregistret (DjurID.se). Om ditt djur mot förmodan skulle råka försvinna under semestern kommer man lättare kunna hitta dig som djurägare via djurets ID-nummer.
Ta med Feliway eller Adaptil samt eventuellt Zylkene för att skapa trygghet och lugn i den nya hemmiljön. Ta gärna med en filt och en leksak som luktar ”hemma”. Se till att ha med tillräckligt mycket mat till ditt djur eftersom snabba foderbyten kan medföra onödiga magbesvär.
Ta gärna med lite skonkost för magen (exempelvis ett par burkar specialmat vid magbesvär såsom Hill’s i/d) och pasta som hjälper till att korrigera magtarmfloran (ex. Canikur pro) ifall oturen är framme och ditt djur får magbesvär under semestern. Ta även med dig en förbandslåda med basala sårvårdsartiklar, pincett och febertermometer.
Ta med en transportvattenskål så ditt djur alltid har tillgång till vatten vid behov eller vid oväntade uppehåll under resan. Ta med lämplig utrustning med tanke på vädret och överväg att ta med ett stryphalsband till din hund om den ska vistas hos främmande människor eller i en främmande miljö. Det kan vara en bra säkerhetsåtgärd för att undvika att hunden springer bort.
I VetZoos sortiment hittar du kvalitetsfoder från ett flertal ledande producenter, samt veterinär skonkost från kvalitetsproducenterna Hill’s, Specific och ProPlan. Vi har ett brett sortiment av leksaker, filtar, transportburar samt trygghetsgivande Feliway, Adaptil och Zylkene.