Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Att adoptera en omplaceringshund

Att adoptera en omplaceringshund är ett fantastiskt sätt att ge en hund ett nytt hem. En del omplaceringshundar är vuxna och har redan en grundläggande kunskaper, vilket kan vara ett bra alternativ om man inte har tid eller ork att uppfostra en valp.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom processen för att adoptera en omplaceringshund, Allt från att hitta rätt hund till att förbereda hemmet för hundens hemkomst. Vi kommer också att diskutera juridiska aspekter, stöd och resurser, samt svara på vanliga frågor om omplaceringshundar.

Vad innebär omplacering av hundar?

En omplacering av en hund är när den flyttar från sin första ägare till ett nytt hem. Detta kan ske av olika anledningar, till exempel att ägaren har blivit sjuk, flyttat eller inte längre kan ta hand om hunden.

I Sverige finns det flera organisationer som arbetar med omplacering av hundar, en av dem är Hundstallet som har kapacitet att ta emot cirka 1000 hundar om året på deras tre anläggningar.

Vanliga orsaker till att hundar omplaceras

Några vanliga orsaker till att hundar behöver omplaceras är:

Processen för omplacering av hund

För att adoptera en omplaceringshund bör du följa dessa steg:

  1. Förbered dig. Innan du börjar leta efter en hund är det viktigt att du funderar på vad du letar efter i en hund. Vilken storlek, ras och personlighet passar din livsstil och dina behov?

  2. Leta efter en hund. Det finns många olika organisationer och privatpersoner som omplacerar hundar. Ofta hjälper även kenneln till med omplacerinagar av hundar från tidigare kullar. För att komma i kontakt med kunniga personer om omplacering, kan du kontakta din lokala djurskyddsförening. De samarbetar ofta med organisationer som Hundstallet och Dogs of Pegasus, vilka har lång erfarenhet av att omplacera hundar.

  3. Kontakta organisationen. När du har hittat en hund som du är intresserad av bör du kontakta organisationen för att boka en tid för att träffa hunden.

  4. Träffa hunden. Det är viktigt att träffa hunden personligen innan du bestämmer dig för att adoptera den. Under besöket bör du prata med organisationens personal om hundens bakgrund och temperament.

  5. Ansök om adoption. Om du är nöjd med hunden kan du ansöka om adoption. Organisationen kommer sedan att utvärdera din ansökan och fatta ett beslut.

  6. Adoptera hunden. Om din ansökan godkänns kan du adoptera hunden. Organisationen kommer att ge dig all information du behöver för att ta hand om hunden på ett bra sätt.

Så hittar du rätt omplaceringshund

För att hitta rätt omplaceringshund för dig och din familj är det bra att tänka på följande:

  • Storlek: Hur stor hund vill du ha? En stor hund kräver mer utrymme och motion, medan en mindre hund kan passa bättre i en lägenhet.

  • Ras: Vilken ras passar din livsstil och dina behov? Vissa raser kräver mer pälsvård, medan andra är mer aktiva och behöver mer motion.

  • Personlighet: Vilken typ av personlighet vill du ha hos din hund? Vill du ha en lugn och kelig hund eller en aktiv och lekfull hund?

  • Ålder: Hur gammal hund vill du ha? En valp kräver mer tid och tålamod, medan en vuxen hund ofta är mer lättränad och har en lugnare personlighet.

  • Aktivitetsnivå: Hur aktiv är du? Vissa hundar kräver mer motion än andra.

  • Hälsa: Är du beredd att ta hand om en hund med hälsoproblem? Vissa omplaceringshundar har haft en tuff bakgrund och kan ha fysiska eller mentala problem.

Juridiska aspekter vid omplacering av hund

I Sverige är det obligatoriskt att id-märka och registrera alla hundar. Detta gäller även omplaceringshundar.

När du adopterar en omplaceringshund kommer organisationen att ge dig information om hur du ska ID-märka och registrera hunden.

Köpeavtal för omplaceringshundar

När du adopterar en omplaceringshund kommer organisationen att ge dig ett köpeavtal. Köpeavtalet är ett viktigt dokument som reglerar dina skyldigheter som hundägare.

Innan du tar steget och signerar ett köpeavtal, se till att du läser igenom det noggrant. Avtalet bör innehålla följande viktiga punkter:

  1. Hundens hälsotillstånd. Organisationen är skyldig att informera dig om hundens hälsotillstånd.

  2. Hundens beteende. Organisationen är skyldig att informera dig om hundens beteende.

  3. Ansvar och skyldigheter. För den nya ägaren

Som ny ägare till en omplaceringshund har du ett ansvar att ta hand om hunden på ett bra sätt. Detta innebär att du måste tillgodose hundens behov av mat, vatten, motion, kärlek och omsorg. Du är också skyldig att följa de lagar och regler som gäller för hundar i Sverige.

Förberedelser för att välkomna en omplaceringshund

Att adoptera en omplaceringshund är ett stort beslut som kräver förberedelser. Här är några tips för att göra adoptionen så smidig och lyckad som möjligt:

  1. Förbered ditt hem för en omplaceringshund. Se till att alla farliga föremål är undanplockade. Detta inkluderar saker som elkablar, leksaker som kan tuggas sönder, och giftiga växter.

  2. Skapa en trygg plats för hunden att sova på. Detta kan vara en hundbädd, en filt eller en kudde.

  3. Se till att hunden har tillgång till friskt vatten och mat.

  4. Introduktion till familjen: Integrera hunden i sitt nya hem. När du introducerar hunden till din familj är det viktigt att vara tålmodig och försiktig. Börja med att låta hunden träffa en person i taget. Låt hunden nosa runt och vänja sig vid nya miljön.

Du kan också ge hunden en leksak eller en godisbit för att hjälpa den att känna sig trygg.

Den nya ägarens ansvar

Som ny ägare till en omplaceringshund är det viktigt att ta hand om hundens hälsa och välbefinnande. Detta innebär att du bör:

  • Ge hunden en hälsosam kost.

  • Ge hunden regelbunden motion.

  • Ta hunden till veterinären för regelbundna kontroller.

Vid beteendeproblematik & anpassningssvårigheter

Endel hundar, och även omplaceringshundar har beteendeproblem eller anpassningssvårigheter.

Hundpsykologer

Hundpsykologer kan hjälpa dig att hantera beteendeproblem eller anpassningssvårigheter hos din omplaceringshund.

Bygg en varaktig relation med din nya hund

Att bygga en varaktig relation med din omplaceringshund tar tid och arbete. Endel hundar, och även omplaceringshundar har beteendeproblem eller anpassningssvårigheter. Här är några tips för att hantera beteendeproblematik och anpassningssvårigheter hos din omplaceringshund:

  • Tålamod: det tar tid för en hund att anpassa sig till ett nytt hem.

  • Var förlåtande: Alla hundar gör misstag.

  • Träning och rutiner: Detta hjälper hunden att förstå vad du förväntar dig av den. 

  • Ha kul: Glöm inte att ha kul tillsammans! Spendera tid med din hund och gör saker som ni båda tycker om.

Vid svårare beteendeproblem och anpassningssvårigheter

De flesta organisationer som omplacerar hundar erbjuder stöd och rådgivning till sina adoptivfamiljer som ofta inkluderar:

  • Telefonrådgivning

  • Personlig rådgivning

  • Workshops och utbildningar

  • Hundtränarkurser

Utöver detta finns det finns även hjälp att få genom arbete med hundpsykologer och hundtränarkurser.

En hundtränarkurs kan hjälpa dig att lära din hund grundläggande kommando och beteende. Detta kan vara särskilt viktigt för omplaceringshundar, som kanske inte har fått någon eller mycket träning.

Vanliga frågor om omplaceringshundar

Hur mycket kostar det att adoptera en omplaceringshund?

Det är vanligt att det kostar mellan 1000 och 10000 kronor men priset för att adoptera en omplaceringshund varierar beroende på organisation och hund. 

Hur lång tid tar det att adoptera en omplaceringshund?

Det kan ta allt från några dagar till flera veckor att adoptera en omplaceringshund. Det beror på hur många hundar som finns tillgängliga och hur snabbt du blir godkänd för adoption.

Har omplaceringshundar fler beteendeproblem än andra hundar?

Nej. Det är viktigt att komma ihåg att alla hundar är individer och att det inte går att generalisera.

Hur mår hundar av att omplaceras?

Hundar kan känna sig stressade och oroliga under en omplacering. Men med rätt introduktion och tålamod anpassar de sig snabbt till sitt nya hem och bildar starka band.

Vad bör man tänka på om man redan har en hund i hemmet?

Introducera hundarna gradvis och under noggrann övervakning. Se till att de har egna utrymmen och tid att vänja sig vid varandra.

Kan man ångra sig efter omplaceringen?

De flesta organisationer har en ångerfrist. Kontakta dem om du inte kan ge hunden det hem den behöver.

Vad gör man om omplaceringen det inte fungerar?

Kontakta organisationen du omplacerade hunden ifrån. De kan ge råd och stöd, och i vissa fall ta tillbaka hunden.

Myter och missuppfattningar om omplaceringshundar:

  • Myt: Omplaceringshundar är sjuka eller har beteendeproblem.

  • Sanning: Omplaceringshundar kan vara lika friska och väluppfostrade som andra hundar.

  • Myt: Omplaceringshundar är inte lika älskade som hundar som köps från en uppfödare.

  • Sanning: Omplaceringshundar är lika älskade som alla andra hundar. De har bara haft en annan resa i livet.

  • Myt: Omplaceringshundar är gratis. 

  • Sanning: Det kostar oftast pengar att adoptera en omplaceringshund. Detta beror på att organisationerna behöver täcka kostnaderna för att ta hand om hundarna.

Att öppna sitt hem för en omplaceringshund är en oerhört givande handling. Istället för att köpa en valp, kan du ge en hund i nöd en andra chans till kärlek och trygghet. Det finns hundratals hundar som söker nya hem varje år, och varje hund har sin egen unika historia och personlighet.

Lycka till med ditt beslut om att adoptera en omplaceringshund!

Behöver du hjälp?