Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Ge till allergisk katt

Hej
Min katt har klåda och blodprov visar att hon är allergisk mot kvalster. Nu står hon på allergifoder för att se om hon är foderallrgiker också. Min veterinär har jag inte så stort förtroende för. Han är ung, nyutexaminerad och är mer intresserad av att tjäna pengar än att se till djurets och mina behov. Han vill att hon ska få sprutor livet ut. Jag vill veta vad det finns för alternativ. Kan katten stå på specialfoder? Kan man ge henne antihistaminer? Hon är inte försäkrad och jag har redan betalat över 16000 kr. Katten är 8 år, hona och kastrerad. Kan jag köpa produkter hos er?

Karin svarar

Hej Vad tråkigt att du inte har förtroende för din veterinär. Jag känner ju inte honom, men de allra flesta veterinärer vill faktiskt djurets bästa, inte tjäna pengar i första hand. Jag vet inte vad du betalat 16.000:- för, men jag antar att det inte är en allergiutredning för det borde verkligen inte kommit upp i de summorna. Däremot kan det ju kosta en del varje år så länge man inte gör något åt en allergi, eftersom katten hela tiden kommer ha problem. Det är lite bakvänt att först ta blodprov för att se om katten är atopiker och sen sätta in allergifoder, oftast gör man tvärtom. Om hon är atopiker, allergisk mot kvalster, så kan det ibland räcka att ge ett allergifoder eftersom 25% av atopikerna är foderallergiker också och om de då får ett foder de mår bra av så klarar de av atopin utan behandling. Så de alternativ som finns är att först låta henne äta en eliminationsdiet i minst 8 veckor. OM hon är besvärsfri under den tiden provar man ut ett lågallergifoder som hon mår bra på och kan äta livet ut. Eftersom ni vet att hon är kvalsterallergiker/atopiker också så är det bra om ni kan tvätta hennes liggdynor/filtar minst 1 ggn/vecka. Helst ska de ju inte sova i sängen, men om hon gör det är det bra att byta lakan och dammsuga madrasser och vädra kuddar och täcken minst 1 ggn/vecka. Dessutom är det bra att schamponera henne en gång i veckan för att få bort alla allergener från huden. Om det här inte räcker så finns två alternativ kvar. Det ena är att man hyposensibiliserar henne, dvs framställer ett "vaccin" med de ämnen hon är allergisk mot som man sen ger henne en låg dos av i injektionsform resten av livet. Ungefär 60% av katterna brukar svara bra på detta. Det sista alternativet är att man låter katten äta kortison resten av livet. Det botar ingenting, men det tar bort symptomen. Tyvärr har långtidsbehandling med kortison en del biverkningar. Katterna utvecklar lättare diabetes, de får sämre muskelmassa och blir hungriga och går lättare upp i vikt (vilket också ökar risken för diabetes). Dock är katter relativt sätt väldigt tåliga för kortison så biverkningsrisken är inte jättestor. Tyvärr så svarar katter väldigt dåligt på antihistaminer, det brukar inte ha någon effekt. Däremot kan det hjälpa att ge tillskott av omega-3 och omega-6 fettsyror vilket hjälper till att hålla huden så frisk som möjligt. Naturligtvis kan du köpa produkter hos oss om du vill. Men jag tycker inte du ska byta det foder hon äter nu medan ni håller på att testa om hon är foderallergiker också. Men annars finns både veterinärmedicinska foder, kosttillskott och schampon hos oss. Jag tror att ett lämpligt foder skulle vara Specific Food Allergy Management FDD-Hy eller F-omega-D-Hy ett bra foder, Megaderm innehåller bra fettsyror och Allermyl är ett mycket bra schampo för allergiska katter. Hoppas detta var svar på dina frågor!

Taggar

Hund/Skötsel Hund/Schampo och balsam Katt/Skötsel Katt/Schampo och balsam Virbac Allerderm Calm Schampo Virbac Hund Katt

Fler frågor och svar om Virbac Allerderm Calm Schampo

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever