Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Foderallergi

Har en katt som troligtvis har foderallergi, bytte torrfoder förra året i maj, men sen slutade katterna äta fodret så då gick jag långsamt över till det gamla dom haft innan. Bytte även blötfodermärke, sedan försvann pälsen ovanför ena ögat på katten och hon fick små sår efter ett tag. Hon verkade inte klia sig. Senare blev det samma över andra ögat och då åkte jag till veterinären. Dom tog inga prover utan sa att det har ju börjat komma tillbaka päls på ena stället så det var nog ingen fara, dom sa att om det inte blev bättre så kunde jag komma tillbaka och de sa att de fanns ett hypoallergent foder från Hill's. Jag tyckte att det gick åt rätt håll, men sen började såren bli större och hon verkade klia upp såren. Andra katten är även där och slickar. Hade tratt på henne några dagar men de blev inte bättre. Nu tycker jag att det börjar försvinna päls igen över andra ögat, där det en gång växt tillbaka. Tycker även att jag ser början till små sår. Över andra ögat där det är större sår har det börjat växa tillbaka lite päls.

Vet inte vad jag ska göra nu, ska jag köpa foder från Hill's? Vilket isåfall?

Det är en kastrerad honkatt på 3 år. Hon är liten till växten och är lite skygg och blir lätt stressad/rädd för ljud. Hon är pigg och annars som hon brukar vara. Ser inget ändrat beteende.

Anna svarar

Hej! Du ska prata med din egen veterinär som undersökt din katt. Jag ser ju inte din journal så svårt att hjälpa till helt. När det gäller allergifoder finns det 2 typer. Dels sk. hydrolyserat foder där kroppen inte kan känna igen vad fodret är gjort av, dvs det är sönderdelat i småbitar som kroppen inte reagerar allergiskt på. Om man misstänker en foderallergi är det ett sådant foder man ger som en sk. eliminationsdiet i 2 månader. Det finns från flera olika producenter, ex. Hils z/d ultra, Specific fdd-hy, Royal Canin Hypoallergenic, Purina HA. Dels finns det foder som bygger upp hudens skydd vid kända allergier, dvs man vet att det är något i miljön eller ett specifikt foderämne som därmed går att undvika, Sådana foder är exempelvis Hiss d/d (anka eller hjort) och Specific fΩd (fisk). Något jag misstänker att din katt kan ha utifrån din beskrivning är sk. eosinofilt granulom. Det brukar vara bra att prova en eliminationsdiet samt se till att katten har korrekt ohyreprofylax (ex. Frontline comp). Men prata mer med din egen veterinär. Lycka till!

Taggar

Hund/Hud och päls Hund/Kosttillskott Viacutan Plus Pumpflaska Boehringer Ingelheim Hund

Fler frågor och svar om Viacutan Plus Pumpflaska

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever