Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Älder mellanpudel

Vi har nyligen fått ta över min fästmans farmors mellanpudel efter att farmorn fått en stroke. Hunden är 11 år och kastrerad. Jag vet att kastrerade hanhundar har en tendens att lägga på sig vikt, denna har motsatta problemet. Vi tycker att han har blivit smal och lite trött. Han äter nu ett foder för pudlar och får mat 2 gånger om dagen. Vi vill inte ge honom fler gånger för det är inte alla gånger han äter heller. Ger man honom något annat, tex hemlagad hundmat (gryta med ris, köttfärs, broccoli och lite blodpudding) så äter han gladeligen. Han dricker mycket vatten och kissar därefter annars verkar allt vara som det ska. Han är glad och oftast pigg, han orkar inte gå jätte långt (men är inte heller van vid det). Vi kommer förmodligen att gå med honom på en hälsokoll snart då vi inte vet när han blivit avmaskad senast.

Jag undrar om man ska ge någon form av tillstått eller byta foder helt? Han har ätit pudel-maten i princip hela sitt vuxna liv.

Anna svarar

Hej! Jag beklagar er farmors sjukdom. Hoppas hon repar sig... Jag tycker det låter jätteklokt med en seniorkoll/hälsokoll hos veterinär. Mitt tips är att ni försöker mäta hur mycket han egentligen dricker - gärna innan undersökningen. Mät dygnsintaget vatten under några dagar i följd. Dricker han upp emot en deciliter per kilo kroppsvikt och dygn så är det mycket och då ökar risken att en sjukdom ligger bakom hans smalhet och trötthet. Exempel kan vara hormonella sjukdomar, diabetes och njursvikt mm. Jag tycker personligen inte att ni ska börja ändra så mycket på fodret nu vetzoo innan ni har gjort veterinärundersökningen. Bättre att vänta och se vad undersökningen och blodproverna visar först. Om allt är bra vid undersökningen så hade jag satt honom på ett seniorfoder. Det finns många bra sorter att välja mellan. Det är inte fel att ge flera men mindre portioner mat om dagen om det gör att han äter bättre. Har han inge besvär med övervikt kan ni även låta hundfoder stå framme så han kan ta när han vill. Man kan även prova att ge honom mjukmat eller färskfoder för seniorer och se om det fungerar bättre än torrfoder. När det gäller tillskott är det ofta en god idé att ge glukosaminer och essentiella fettsyror för att hjälpa lederna. Glycoflex innehåller exempelvis bådadera. Det är även bra att borsta hans tänder dagligen. Lycka till!

Taggar

Hund/Hud och päls Hund/Kosttillskott Viacutan Plus Pumpflaska Boehringer Ingelheim Hund

Fler frågor och svar om Viacutan Plus Pumpflaska

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever