Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Foder till överviktig hankatt

Hej.

Vår kastrerade hankatt på 4 år har alltid varit lite kraftig ända sen han va liten, men nu har det blivit värre. Han väger 7 kilo och vad vi än gör så gåt han inte ner i vikt. Vi har provat ett foder från Iams - cat adult light in fat men det verkar inte fungera. Han är inne och utekatt, och brukar vara ute o röra på sig mycket.
Kan detta foder vara bra för honom - Veterinary Diets Cat Obesity?

Anna svarar

Hej! En överviktig katt kan vara svår att banta så man får ha mycket tålamod och kämpa på. Det brukar inte gå att banta på ett lightfoder, utan som du själv är inne på får man ge ett veterinärt bantningsfoder. Royal Canin Obesity är ett sådant bantningsfoder. Andra alternativ i samma kategori av foder är Specific frd, Royal Canin Satiety och ProPlan OM. Lagom bantningstakt är 1% av kroppsvikten per vecka, dvs ca 70g/vecka för din katt. Man ska pausa bantningen när han bantat 15%, dvs i hans fall när han gått ner till ca 6kg. Håll kvar honom på den vikten under en period innan du bantar vidare. Därmed undviker du "jojo-bantning" och att kroppen börjar tära på muskelmassan osv. Tänk på att om han är utekatt så kan han mycket väl äta annat än sitt torrfoder hemma. Det betyder att du kanske får skära ner en del på fodret jämfört med vad som står på påsen för att uppnå bantning. Det är bra att han är ute och rör på sig och uppmuntra gärna till lek och rörelse. Men jagar han eller får godbitar av er eller andra människor så motverkar det hans bantning så utgå från påsen, men anpassa mängden mat efter er egen verklighet (dvs hur mycket han går ner per vecka). Läs gärna min artikel om bantning: https://vetzoo.se/artiklar/overvikt-och-bantning-hos-katt Lycka till!

Taggar

Purina Pro Plan/Hundfoder Purina Pro Plan/Kattfoder Katt/Mage och tarm Katt/Övervikt Katt/Kattfoder Katt/Veterinärfoder Veterinary Diets Feline OM Purina Pro Plan Katt

Fler frågor och svar om Veterinary Diets Feline OM

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever