Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Bantningsfoder utan kyckling?

Bantningsfoder för känslig mage - helst utan kyckling.

Har en kastrerad snart 4 år gammal Bernerhane. Han är ovanligt aktiv och ganska liten för rasen. Blev först kemiskt kastrerad vid 1,5 år och i augusti -16 opererades han. Bytte till foder för kastrerade hundar direkt vid den kemiska kastrationen.
Han vägde då strax över 40 kg, men var ju inte heller färdigväxt. Nu väger han runt 45 kg och har några kilos övervikt, som vi försöker ta tag i.

Problemet är hans mage! Han har hela livet haft problem med den, har ofta en normal avföring i början av promenaden och en mer krämig i slutet. Blir värre i situationer som han upplever som spännande. Han upplevs dock inte alls lida av sina magproblem. Inte tillräckligt mycket för att ge sig på en fullständig allergiutredning (har även en del öronproblem, mest klåda och ibland svamp - aldrig bakterier).

Strax före jul började vi att utesluta allt som innehåller kyckling, då vi fått veta att det är vanligast att hundar är överkänsliga mot. Det svarade han bra på!

Övergick då till fodret Fourfriends Sensi dog Low calorie, som han åt 24 kg av. Då var han bra i magen. Men - han var aldrig mätt! Han fick nästan 13 dl/dag och var inte mätt! Han gick då upp flera kg i vikt på kort tid.

Efter en diskussion med en kunnig person i djuraffären provade vi Carni Love Salmon&turkey, som han tålde bra som unghund.
Nu blev han väldigt dålig- fick diarré och även gaser. Det senare har han aldrig annars, dock luktar avföringen mycket. Detta foder slutade vi med efter knappt halva säcken.

Övergick då till Fourfriends Sensi dog High calorie, som han började få 8 dl/dag av och vi nu successivt minskat till 6 dl/dag. Han får oftast fodret i olika typer av aktiveringsleksaker och/eller som belöning. Vi är inte superstrikta med annat som belöning, men försöker tänka på det.
Då han tränar är han ju oftast mer aktiv också.

Han är inte lika bra i magen nu som på Low calorie- varianten, men mättare.
Nu har han ätit ca 20 kg av High calorie och ännu inte minskat i vikt- står dock still.
Jag har erfarenhet av att banta en tidigare hund, en kastrerad Bernertik, och det fungerade inte förrän vi övergick till bantningsfoder. Hon var dock en betydligt mindre aktiv hund. Den här hanen springer hellre än går då han får tillfälle. Vi tränar personsök och lydnad samt går långa skogspromenader där han oftast kan gå lös. 3 dagar/vecka går han dock på dagis där det bara blir koppelpromenader.

Mina frågor
- Finns det överhuvudtaget något bantningsfoder som inte innehåller kyckling?
- Ska vi byta foder igen och i så fall till vad?
- Hur ska man annars göra?
- Efter hur lång tid ska man se att hunden minskar i vikt?
- Vad är viktigast tro, att ta tag i den lilla övervikten (2-3 kg) eller att få ordning på hans mage?

Elin svarar

Hej! - CRD-1 från Specifik skulle kunna vara ett alternativ, det innehåller dock hydrolyserat fjäderfäprotein, men om din hund inte är väldigt känslig så brukar det gå bra, så det kan vara värt att prova Weight Reduction CRD-1 - Om ni provar så gå över väldigt långsamt till nya maten, låt det ta ca 14 dagar från det att ni börjar blanda in nya maten tills dess att ni endast ger nya maten - Om det inte fungerar med bantningsfodrena så gå tillbaka till ett foder som er hund verkar må bra i magen av, och sedan får ni helt enkelt ge lite mindre mängd av det, så att er hund går ned i vikt (för att öka mättnadskänslan kan man prova att blanda i rårivna morötter i maten, börja med en liten mängd,någon matsked per mål, och öka gradvis mängden detta för att minska risken att er hund blir dålig i magen) - Rekommenderad viktnedgång är 1-3% av kroppsvikten per vecka, dvs ca 0,5 kg per vecka. (Om ni inte har sett någon viktnedgång alls på 4 veckor så behöver ni minska fodermängden) - Både hans mage och vikt är lika viktiga Precis som ni säger är det viktigt att inte ge mycket godis utöver maten. Det ni kan göra är att se till att när ni ger godisbitar så ge små godisbitar (dela godisarna i mindre bitar), om han tycker att fodret är gott så kan man använda det som godis, och ta då en del av maten från dagsransonen och använd till godis Prova gärna att använda olika typer av aktiveringsleksaker, eller låt er hund leta upp maten på gräsmattan, det brukar kunna hjälpa hunden att känna sig nöjdare med sin mat. Titta t ex på Buster soft cube på den här länken: https://vetzoo.se/hund/leksaker/stimulans Jag hoppas att detta kan vara till hjälp! Med vänlig hälsning

Taggar

Royal Canin/Hundfoder Royal Canin/Kattfoder Hund/Övervikt Hund/Hundfoder Hund/Veterinärfoder Veterinary Diets Dog Satiety Weight Management Royal Canin Hund

Fler frågor och svar om Veterinary Diets Dog Satiety Weight Management

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever