Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Foder äldre hund

Hej!
I våras bytte jag foder till acana pacifica till min goldentik på 9 år. Hon fick magsår ganska snart efter, men veterinären trodde inte att det berodde på foderbytet. Sen dess har hon visat sig ha en ganska känslig mage, vilket gör att jag funderar på att byta till ett foder som tex gastro, det fick hon när hon kunde äta igen efter sjukdomen.
Hon äter fortfarande acana men i november fick hon analsäcksinflammation vilket hon aldrig haft förut. Trots medicinska behandlingar och spolningar har det ändå kommit tillbaka och jag funderar därför på om jag borde byta till ett foder som gör hennes avföring lite hårdare.
Den tredje aspekten att väga in är ju att hon är gammal och därav är jag sugen på att välja ett seniorfoder.

Så.. Är det dumt att använda ett magfoder som gastro på en hund som är frisk? Är det stor skillnad på seniorfoder och "vanligt" foder? Vad för fodret innehålla för att avföringen ska hårdna, mer/mindre fibrer tex? Några förslag på passande foder?

Elin svarar

Hej! Jag tycker att det kan vara klokt att prova att ge din tik ett foder för hundar med känslig mage, välj gärna det som du vet att hon fungerade på efter sin sjukdom. En anledning till problem med analsäckarna kan vara att hunden har lite problem med magen, så jag tycker att du kan börja med att bara prova att byta foder till en mag/tarmdiet (hör dock gärna med din behandlande veterinär som känner till din hunds historia så att hon/han inte har en annan åsikt). Det är inte dumt att välja en mag-tarmdiet till en frisk hund, dessutom så låter det ju som att din hund har lite problem med känslig mage, så jag tror som sagt att det kan vara en bra idé. När det gäller vanligt foder och seniorfoder så kan det t ex skilja genom att seniorfodret har lite mer glukosamin tillsatt, ibland är också energi-innehållet i seniorfoder lite lägre. För att avföringen ska bli mer fast så kan ibland ett mer lättsmält foder hjälpa, då kan det bli mindre avföring och fastare korvar, många hundar med problem med analsäckarna verkar dock kunna bli lite hjälpta av att man tillsätter lite extra fibrer i fodret (man kan t ex prova att ge lite rårivna morötter i maten, ibland räcker det). Jag tycker alltså att det låter klokt att börja med att ge det fodret som din hund fungerade bra på när hon var dålig i sin mage. Om det inte hjälper hennes analsäckar så kan du ev prova att tillsätta lite extra fibrer (t ex rårivna morötter). Kontrollera gärna med din behandlande veterinär så att hon/han inte har någon annan åsikt, då är det klokt att följa den eftersom hon/han har mer information om din hund än vad jag har. Jag hoppas att detta kan vara till hjälp! Med vänlig hälsning Elin Lindell leg vet

Taggar

Royal Canin/Hundfoder Royal Canin/Kattfoder Hund/Hundfoder Hund/Veterinärfoder Veterinary Diets Dog Gastro Intestinal Royal Canin Hund

Fler frågor och svar om Veterinary Diets Dog Gastro Intestinal

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever