Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Hund med vissa hudproblem samt intolerans mot födoämnen

Hej! Min hund är snart 2 år gammal (april). Han är ett kastrerad hane och är en blandning av Schäfer och Malinois. Han äter just nu Acana puppy large breed som är baserat på fågel. Vilket han ätit ett ganska bra tag ca 6 månader. Innan har han fått olika fågelbaserde och nötbaserade foder från bl.a. eucanuba. Vi har fått prova oss fram då han fick svullna ögon av lammbaserat foder (Eucanuba lamb and rice). Samt har haft och har vissa hudproblem. Han kan bli röd i öronen till och från samt få klåda och bli irriterad mellan tårna. Jag undrar om det finns något bättre foder till honom som kan hjälpa till med hans hudproblem? Han har fått äta hypoallergenic royal canin några tillfällen då han varit hos sin hundvakt och den maten tycker han mycket om. Han är lite petig vad gäller maten och tänker därför om det fodret som han också tycker om kan vara ett bra alternativ?

Med vänlig hälsning,

Sandra

Elin svarar

Hej! Det låter som att du behöver boka tid till en veterinär som är duktig på hudproblem (gärna en hudspecialist, fråga hos din veterinär om de har någon sådan, annars kan du be att få bli remitterad) för att få hjälp med din hund. Byt inte foder fler gånger förrän du träffat hudkunnig veterinär. Första steget i en utredning med återkommande/långvariga hudproblem är ofta en sk eliminationsdiet, jag bifogar lite info nedan om hur en sedan går till (OBS! Jag rekommenderar starkt att du tar hjälp av en veterinär för att välja foder för eliminationsdieten och för att utvärdera resultatet. Det kan tyckas simpelt med eliminationsdiet, men jag vet av erfarenhet att det ändå brukar löna sig i längden att göra det i samråd med veterinär.) Läs också gärna artikeln som jag har skrivit om vanliga frågor och funderingar om hundfoder: https://vetzoo.se/artiklar/vanliga-fragor-och-funderingar-om-hundfoder Foderallergi/födoämnesöverkänslighet och eliminationsdiet Oftast är det ett eller flera protein som katten eller hunden blir allergisk mot. Det är dock inte så att djuret blir allergisk mot allt protein, utan den blir allergisk mot ett protein som den ätit under lång tid. T ex en katt som ätit mat baserad på kyckling blir ofta allergisk mot kycklingprotein (om den blir allergisk). Eliminationsdiet utför man som ett test för att se om ens djur är allergisk mot något i maten eller mot något i omgivningen (sk atopi). Om djuret är allergisk mot något i maten, så kommer den att bli bättre under tiden som den äter sin eliminationsdiet. Vad djuret ska äta väljer man utifrån vad det har ätit tidigare, om ägaren föredrar torrfoder, kan tänka sig blöt mat, eller kan tänka sig att koka maten själv. Eliminationsdieten varar ca 8 veckor, och då är det mycket viktigt att djuret inte får NÅGOT annat att äta (godis, slicka tallrik, smaksatta leksaker, smaksatt tandkräm osv) än den mat man kommit fram till. När djuret ätit sin eliminationsdiet färdigt, så gör man en sk provokation. Det innebär att man ger sitt djur ALLT det den tidigare åt. Om djuret blir mycket bättre eller helt bra under eliminationsdieten så vet man att det är allergiskt mot något i maten. Isåfall kan man välja att fortsätta att låta sitt djur äta den mat man vet att den tål (samma som under eliminationsdieten) eller att prova sig fram till vad det inte tål. Om djuret däremot inte blir bättre under eliminationsdieten, och inte heller sämre av provokationen, så vet man att djuret inte är allergiskt mot något i maten, utan att det är i omgivningen man ska leta efter det den är allergisk mot (dvs djuret lider av atopi). Jag hoppas att detta kan vara till hjälp!

Taggar

Royal Canin/Hundfoder Royal Canin/Kattfoder Hund/Allergi Hund/Hundfoder Hund/Veterinärfoder Veterinary Diets Dog Derma Hypoallergenic Royal Canin Hund

Fler frågor och svar om Veterinary Diets Dog Derma Hypoallergenic

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever