Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Urinary övervikt

Hej, har en steriliserad katthona på 7 år. Hon fick kristaller i urinen 2013 och sattes då på RC urinary s/o moderate calorie eftersom hon var överviktig. Hon vägde då 5,5kg och har gjort så sedan dess. Jag vill försöka få ner henne till 4,5kg, har funderat på att köpa RC satiety weight management till henne. Med urinary s/o får hon ungefär 10g mindre än vad hon egentligen ska ha per dag enligt fodergivan på påsen, får hon verkligen i sig alla näringsämnen då? Kan jag köra med ett bantningsfoder tills målvikten är nådd och gå tillbaka till urinary s/o moderate calorie eftersom hon verkar må bra av det fodret, eller kommer hon gå upp i vikt igen? Riskerar jag att hon får kristaller igen om jag väljer att byta foder?
/Louise

Elin svarar

Hej Louise! Vad bra att du har koll på din katts vikt. Doserar du efter din katts nuvarande vikt eller för hennes idealvikt av ditt nuvarande foder? Om du doserar för hennes nuvarande vikt kan du sannolikt minska och prova att ge ca 40-45 gram av torrfodret om dagen (kanske är det redan det du gör). Fundera också på om hon får i sig något annat under dagen som kan göra att hon inte tappar i vikt (godis, matrester, slicka tallriken t ex). När det gäller att byta till bantningsfoder så är det ofta en bra idé, eftersom man vet att övervikt också ökar risken för urinvägsproblem, eftersom jag inte känner till din katts sjukdomshistoria, vilken typ av kristaller det var, om det var regelrätta stenar och hur stora problem hon hade, så tycker jag att du ska rådgöra med din behandlande veterinär innan du byter foder. När det gäller att gå tillbaka till urinary moderate calorie så finns det en risk att hon går upp i vikt igen när du går tillbaka till fodret - du behöver vara väldigt noga och ha koll på hennes vikt och anpassa fodermängden så att hon håller normalvikt (mängden som anges på förpackningen är alltid endast vägledande, man behöver anpassa till sin katt). När det gäller foder generellt - ge gärna blötmat, eftersom katter tenderar att dricka lite dåligt och man vet dessutom att det är väldigt viktigt att katten får i sig tillräckligt med vätska för att minska risken för återfall i urinsten. Jag hoppas att detta kan vara till lite hjälp!

Taggar

Royal Canin/Hundfoder Royal Canin/Kattfoder Katt/Urinvägarna Katt/Kattfoder Katt/Veterinärfoder Veterinary Diets Cat Urinary Moderate Calorie Royal Canin Katt

Fler frågor och svar om Veterinary Diets Cat Urinary Moderate Calorie

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever