Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Överviktig katt med allergi

Jag har en honkatt med allergi b.la pollen som går på vaccinbehandling, hon äter då det här fodret. Hon har alltid varit lite rund om magen men den senaste månaden lite för mycket. Finns det ngt "magrare" torrfoder som funkar med hennes allergi? Om inte vilket foder rekommenderar du då? Har även en hankatt som är normalviktig, kan han äta ett diet foder? Dem har alltid mat framme.

Anna svarar

Hej! En frisk katt kan utan problem äta allergifoder, men det blir dock en onödigt hög kostnad för dig eftersom allergifoder är dyrare p.g.a. att det har hydrolyserats, vilket är en ganska krävande specialprocess. Väljer du att ha ett foder stående framme så är det alltså rätt att ha ett hydrolyserat foder stående. Det är dock sannolikt här problemets kärna ligger. Dvs din allergiska katts övervikt. Om katten själv får välja hur mycket den äter finns risken att katten helt enkelt äter för mycket. Då blir den överviktig oavsett om den äter specialfoder eller bantningsfoder eller vanligt foder. Katter med tendens till övervikt bör få mat vid måltider. Då väger du upp exakt det som din katt ska äta (det som står på påsen är dygnsintaget). På så vis undviker du nöjesätande som resulterar i övervikt. Ger du mat i måltider har du också bättre koll på om aptiten exempelvis ändras (kan tyda på sjukdom mm) och du får chansen att ge olika mat till olika katter med olika näringsmässiga behov. Det kan alltså vara kostnadseffektivt samtidigt som det gör att din katt håller sig bättre i hullet. Eftersom jag inte ser din journal är det omöjligt att uttala mig om huruvida du kan byta till annat foder eller ej. Ofta är katter allergiska inte bara mot saker i omgivningen men även saker i maten. Det är sannolikt därför din katt äter ett hypoallergent foder. Men man kan i samråd med veterinär eventuellt göra ett sk. provokationstest. Enkelt sagt testar man då med ett annat foder under kontrollerade former och ser om det fungerar för katten. Om det vore en idé att testa en foderprovokation på din katt mtp att underlätta bantning får du diskutera med din egen veterinär. Om katten visar sig kunna tåla exempelvis fisk så kan man isåfall ge ett fiskbaserat bantningsfoder för att underlätta viktkontrollen. Men återigen gäller det då att ge mat vid måltider, inte fri tillgång. Ökad motion motverkar också övervikt. Läs gärna min artikel om bantning och övervikt: https://vetzoo.se/artiklar/overvikt-och-bantning-hos-katt Lycka till!

Taggar

Royal Canin/Hundfoder Royal Canin/Kattfoder Katt/Allergi Katt/Kattfoder Katt/Veterinärfoder Veterinary Diets Cat Derma Hypoallergenic Royal Canin Katt

Fler frågor och svar om Veterinary Diets Cat Derma Hypoallergenic

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever