Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Ett bra foder för en 9-år rhodesian ridgeback hane...

Hej!

Jag var idag hos vet med min RR som är 9 år och han har Artros(armbågarna). Nu har det blivit lite värre på vänster armbåge och hon rekommendera mig att gå över till Specific Joint. Jag skulle få betala 731 kr för 12 kg. Vilket är det ni rekommenderar?
Hur är det med Omega 3, stämmer det att säckarna får inte vara för stora(vikt) då fettsyran härsknar?

Med vänlig hälsning / Peter

Anna svarar

Hej Peter! De veterinära ledfodren är specialgjorda för hundar med ledbesvär inkl. artros. Därav högre kilopris. Det finns dels ledvarianter med lägre energiinnehåll (för hundar som har tendens till övervikt eller som måste hållas i vila) och dels ledvarianter med mer normalt energiinnehåll (för smala och aktivare hundar). Flera olika märken gör veterinärt ledfoder och jag har ingen åsikt om att det ena märket är bättre än det andra. De smakar lite olika och fungerar lite olika bra från hund till hund. Man får prova sig fram till en bra lösning. Jag har själv tyckt att Specific, Hills, Royal Canin och ProPlan har bra ledfoder allesamman. Om portionspriset har betydelse så skulle jag råda dig att göra ett grovt överslag för eventuella prisskillnader märkena emellan (per dagsranson, se doseringsanvisningarna för respektive produkt). Generellt sett blir det billigare per dagsranson att köpa en större säck. Det ligger dock något i det du säger om att essentiella fettsyror tappas i kvalitet över tid efter det att säcken öppnats. Det är alltså ingen fördel att säcken står öppnad i lång tid. Men en stor RR hane som din lär ju äta upp även en stor säck ganska snabbt så jag tror inte det har någon större reell betydelse för just din hund. Men det är en faktor att beakta och säcken bör vara tätt försluten (helst i foderspann) och öppnad under kortast möjliga tid. Om du inte vill byta foder till din äldre hund med artros eller är bekymrad över det med de essentiella fettsyrorna så finns även alternativet att behålla det vanliga fodret (under förutsättning att det är ett bra foder av hög kvalitet gjort för hundens vikt och ålder) och ge tillskott av glukosaminer och essentiella fettsyror vid sidan av fodret. Sådant tillskott är exempelvis Glycoflex. Vissa djurägare ger både och medan andra ger antingen eller. Återigen varierar resultatet från hund till hund. Min egen 11-åriga hund får exempelvis viacutan + glycoflex vid sidan av sitt högenergifoder. Nu har hon inte artros, utan jag ger det i förebyggande syfte. Men hon blir för smal på ledfoder så hon hade inte fungerat på specialkost (inkl seniorfoder). Mitt råd är att du testar med en sak (exempelvis specific cjd som din veterinär föreslagit) under en 1-2 månaders period. Utvärdera därefter effekten och byt eller avbryt om du inte upplever någon skillnad. Somliga hundar syns effekten tydligare på än andra och känner du att du inte kan motivera merkostnaden efter ett par månader så kan du diskutera med din veterinär vad mer man kan göra på dels rent medicinsk väg samt dels vad gäller motion, rehab, Back on track produkter/ortoser etc. Sånt kan vara bra att diskutera redan nu. Lycka till!

Taggar

Purina Pro Plan/Hundfoder Purina Pro Plan/Kattfoder Hund/Leder och muskler Hund/Hundfoder Hund/Veterinärfoder Veterinary Diets Canine JM Purina Pro Plan Hund

Fler frågor och svar om Veterinary Diets Canine JM

20% rabatt
Fri frakt
Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever