Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Glukosamin eller c- vitamin ?

Hej , läste idag det mail som kom ut av er ang c - vitamin i samband med hd. Blev givetvis väldigt intresserad då vi har en schäfer på snart två år som har röntgas med d-höfter .
Vi fock då rådet av både er och andra att använda glukosamin I maten vilket vi idag gör . Men efter denna lösning undrar jag lite vilket som kanske är bäst , glukosamin eller c- vitamin ?
Förstår att de verkar på olika sätt osv men mitt huvudmål är ju att hålla hans höfter så friska som möjligt , givetvis i samband med övrig rätt motion osv .
Han äter i övrigt bozita young and fit samt vom.

Tack för hjälpen och ett i övrigt väldigt bra bemötande :)

Anna svarar

Hej! Jag känner inte till det mail du hänvisar till, men vore intresserad av att se detta så vänligen skriv till mig igen med en länk. Jag misstänker dock att du kanske förväxlat huruvida mailet kommit från oss? Om din hund har röntgats med d-höfter så har din hund åtminstone en höftled med relativt stora dysplastiska förändringar. Tillskott av glukosamin, viktkontroll samt medveten träning och motionering av hunden är därmed klokt att överväga. C- vitamin medverkar i benbildningen och har en roll i bindvävnaden. Skelettförändringar har visats hos människa och hos djur som inte själva kan producera C-vitamin då de getts föda med för lite C-vitamin innehåll. Tänk exempelvis skörbjugg. De flesta däggdjur förutom marsvin, apa och människa kan dock bidra med egen produktion av C-vitamin och därför krävs inte tillsatts av C-vitamin i foderrekommendationerna för hund från vare sig NRC eller AAFCO. Förutsatt att hundens ämnesomsättning och allmänna näringsupptag fungerar normalt kan alltså hunden tillgodogöra sig sitt basala C-vitaminbehov ändå. Jag har mycket svårt att se huruvida tillskott av C-vitamin skulle kunna förändra en redan existerande hd förändring och jag har inte läst några vetenskapliga artiklar som stödjer detta. Det enda jag hittar på området är anekdotiska historier (med väldigt många år på nacken eftersom teorin myntades på 1960-talet) om holistiska/alternativa behandlare, främst i Kalifornien, som försökt förebygga HD förändringar i valpkullar med hjälp av megadoser av C-vitamin. De enda vetenskapliga råd som jag hittat som stammar från dessa studier publicerades på 1990-talet (och ännu tidigare) och redan då avrådde man från att ge supplement av höga doser C-vitamin. Se exempelvis http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1687006/ Om det hade funnits vetenskapliga belägg för att C-vitamin skulle hjälpa vid/mot HD förändringar så hade det redan varit en implementerad del av behandlingen. Istället försöker vi förebygga förändringarna genetiskt med hjälp av avelsprogram inkl HD röntgen och näringsmässigt via anpassade valpfoder etc. Hoppas mitt mail var till nytta!

Taggar

Hund/Leder och muskler Hund/Kosttillskott Svenska Djurapoteket Glukosamin Svenska Djurapoteket Hund

Fler frågor och svar om Svenska Djurapoteket Glukosamin

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever