Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Kristaller i urinen

Hej! Jag har en tik på 2 år och snart 3 månader som fått kristaller i urinen. Var hos veterinären så hon fick en 5-dagars medicinkur och även ett specialfoder som hon skulle äta i ca 6 veckor. Vad jag förstått så är det stor risk för att hon får tillbaka kristallerna i urínen om/när vi går tillbaka till det vanliga fodret (åt Doggy Orginal innan). Jag undrar om det finns något annat foder/kost som kan vara bra för henne, och som man inte heller behöver bli ruinerad för? Tyvärr så är ju dessa specialfoder sjukt dyra!

Jag pratade med en annan hundägare som rekommenderade våtfoder (över lag iaf) framför torrfoder, då det t ex inte innehåller en massa spannmålsprodukter o iknande. Hur ser ni på den saken?

Tack på förhand.
Angela Håkansson

Anna svarar

Hej! Tyvärr är veterinärfoder att se lite som medicin. Det är därför de är dyra. Tyvärr. Men de är specialframställda för olika sjukdomstillstånd. Urinkristaller kan bli både besvärande och dyrt i långa loppet (det kan bildas urinstenar som i värsta fall måste opereras ut). Mitt råd är därför att hålla sig strikt till den förebyggande dieten, trots den extra kostnaden. Observera att det finns olika foder för olika kristalltyper så se till att ge din hund rätt slags kristallfoder. Prata med din egen veterinär om du är osäker. Diskutera tillsammans med veterinären hur du ska lägga upp behandlingen av din hund. I vissa fall bildas kristaller bara under en period efter urinvägsinfektioner. Isåfall kanske, kanske du inte behöver ha detta foder för evigt. Men det beror helt på vad undersökningarna visar så gå på dina återbesök enligt planen med din egen veterinär. Våtfoder är ju generellt dyrare än torrfoder men mycket vätska är bra vid urinkristaller. Jag hade nog personligen hållit mig till torrfoder och istället sett till att hunden drack bra. Det kan finnas små variationer i innehåll mellan våtfoder och torrfoder som ibland kan ha betydelse även när det gäller veterinärfoder. Skälen som du själv uppger är dock inte korrekta. Urinkristaller är komplext och som sagt finns många olika typer och de utlöses av olika saker. Hur du bäst förebygger din hunds kristaller bör du därför diskutera med din egen veterinär. lycka till!

Taggar

Specific/Hundfoder Specific/Kattfoder Hund/Urinvägarna Hund/Hundfoder Hund/Veterinärfoder Specific™ Struvite Management CCD Specific Hund

Fler frågor och svar om Specific™ Struvite Management CCD

10% rabatt
Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever