Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Höftdysplasi hos leonbergervalp

Hej!
Jag fick just reda på att min 13 veckors gamla leonbergervalp har gener för hd. Mamman hade C-höft och pappan D-höft. Nu vill vi göra allting för att förebygga framtida problem så mycket som det går! Vi bor optimalt till när det gäller motion, vi kan ha han lös och gå promenader på mjuka skogsstigar och nu vill jag ha den optimala maten (och kosttillskotten) till honom. Det får kosta vad det vill, bara det är av den bästa kvalitén! Vilket foder och kosttillskott skulle ni rekommendera?

Anna svarar

Hej! Man ska alltid undersöka rasrelaterade sjukdomar och höftstatus mm hos föräldrarna när man köper valp. Är man osäker på vad som är lämpligt att undersöka så kan man kontakta SKK. Likaså kan man ställa eventuella frågor om kenneln till SKK. Det är viktigt att förstå att det inte behöver betyda att din valp får höftledsdysplasi enkom pga att föräldrarna har det, men visst ökar det sannolikheten för att det även drabbar din valp. Din hund bör röntga höfter och armbågar och få bilderna bedömda av SKK. Sannolikt ska du ställa in dig på att man inte bör avla på hunden. Diskutera gärna detta med SKK om du har frågor. Det är viktigt att ge din valp ett kvalitetsfoder gjort för stora valpar. Försök få valpen att växa så harmoniskt och jämnt som möjligt. Specific, Science Plan, Royal Canin och ProPlan har foder för valpar av stora raser. Övervikt ska till varje pris undvikas. Bygg upp valpens styrka successivt. Ju starkare och mer vältränad din hund är, ju bättre mår kroppen. Det gäller oavsett om höfterna är fina på röntgen eller ej. Det finns motionsformer och rörelser som är mindre lämpliga innan hunden hunnit växa till sig och byggt upp styrka och kroppskontroll. Sunt förnuft räcker långt. Läs hundens signaler noga, och undvik exempelvis cykling, höga hopp och enformiga underlag. Variation är mycket bra. Gå på valpträning så du lär känna din hund och hundens signaler och får inspiration till bra träningsformer. Jag hade personligen inte satt in några kosttillskott i dagsläget, utöver eventuellt essentiella fettsyror (Viacutan eller Dr baddakys fiskolja) som är allmänt bra för kroppen, inte bara för lederna. Visar sen SKK röntgen på ledförändringar så kan man diskutera en handlingsplan mer utifrån vad röntgen visar och hur hunden mår. Det är viktigt att komma ihåg att röntgenförändringar inte nödvändigtvis är detsamma som att hunden har ledbesvär. Livsstil mm har mycket att påverka även för hundar med sämre förutsättningar från grunden. Men just nu handlar det om att bygga upp en ung, stark, slank, frisk och glad hund :) Lycka till!

Taggar

Specific/Hundfoder Specific/Kattfoder Hund/Leder och muskler Hund/Hundfoder Hund/Veterinärfoder Specific™ Joint Support CJD Specific Hund

Fler frågor och svar om Specific™ Joint Support CJD

13% rabatt
Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever