Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Överviktig ungkatt

Jag har en kastrerad, liten, bondkatt hona som har gått upp i vikt.
Hon älskar mat, äter väldigt snabbt och är intelligent.
Jag har gett henne Royal Canin regular appetite control sterilized och nu får hon Pro Plan opti-light low fat. Jag aktiverar henne så mycket jag kan och som hon orkar.
Det är en liten katt och hon väger 3,2 kg.
Men hon går inte ner i vikt och det är förmodligen genetiskt.
Hon är väldigt social, kelig, kärleksfull och världens finaste katt.
Jag tänkte ta henne till en veterinär och försöka få hjälp om vad jag kan göra, vilket foder som jag ska ge henne eller om hon har andra problem med t.ex mag - och tarmarna.
Tacksam för svar.

Anna svarar

Hej! Tack för din fråga. Du skriver inte hur gammal din katt är och det har en viss betydelse när du ska välja foder, likaså när man ska bedöma kattens hull. Det är dock inte ovanligt att man ser just ökad aptit och viktuppgång efter en kastration. Det kan då vara bra att prova ett kastrationsfoder som är anpassat efter kattens ålder. Det finns kastrationsfoder gjort för unga växande katter som heter Specific neutered young FND samt Royal Canin kitten sterilised. Räcker inte ett sådant lightfoder så kan ni behöva byta till ett veterinärt dietfoder, men det är då viktigt att först veta huruvida din katt växt färdigt eller ej. Exempel på veterinära dietfoder är Specific weight reduction FRD/FRW, Hills prescription diet Metabolic eller Royal Canin veterinary diets satiety. Det är klokt att mäta upp dagsintaget mat varje dag så hon inte äter en större mängd än tänkt för hennes vikt, oavsett vilket foder hon äter. Att ha fri tillgång till foder är alltså ingen bra idé om katten är glupsk och har tendens till övervikt. Motion/utevistelse är generellt bra och du kan även prova att gömma maten i olika slags aktiveringsleksaker mm. Läs gärna vår artikel om bantning, men generellt sett så ska man tänka till lite extra om djuret fortfarande växer så det kan vara en god idé att kontakta din egen veterinär såsom du är inne på för ytterligare hjälp. Många veterinärkliniker kan bidra med bantningsråd/viktkontrollsprogram. https://vetzoo.se/artiklar/overvikt-och-bantning-hos-katt Lycka till!

Taggar

Royal Canin/Hundfoder Royal Canin/Kattfoder Katt/Kattfoder Katt/Friskfoder Royal Canin Kitten Sterilised Royal Canin Katt

Fler frågor och svar om Royal Canin Kitten Sterilised

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever