Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Metabolic torr och blötfoder

Hej,
Vi har 3 katter varav 2 är skygga och överviktiga. Hanen väger 7 kg och honan ca
5 kg. Vi behöver banta ner dessa två och tror att målvikten skulle vara för hanen 4,5 kg och honan 4 kg. Låter det rimligt? De är vanliga huskatter och 4 år gamla.
De har tidigare fått både blötfoder och torrfoder och när vi nu ska gå över till dieten undrar vi om vi endast skall ge Metabolic torrfoder eller om ni rekommenderar att kombinera Metabolic torr och blötfoder? Så omställningen inte blir för stor kanske då vi inte vill orsaka någon stress hos dem.
Torrfodret har vi redan börjat med och det går bra men blötfodret tycker de inte om. Tidigare tips från er säger att man blandar in succesivt i den andra blötmaten.
Har ni några tips på hur man väger skygga kissar?
Tack på förhand
/Gabriela

Elin svarar

Hej! Tyvärr är det omöjligt att säga vad som är rimlig idealvikt utan att ha undersökt katterna (normalvikt kan ligga allt emellan ca 3 kg till drygt 5 kg för vanliga huskatter beroende på kroppsbyggnad). Om ni har svårt att bedöma vad som är normalvikt och inte har möjlighet att få hjälp av veterinär (jag misstänker att ni inte vill åka iväg med dem i onödan) så kan ni ge fodermängd för den vikt som ni tror är lagom för katterna. Lagom viktnedgång är ca 1-3% av kroppvikten per vecka (dvs 70-200 gram i veckan för er katt som väger 7 kg och 50-150 gram i veckan för er katt som väger 5 kg). Väg katterna varje vecka och anpassa fodermängden så att de går ned lagom i vikt. Om möjligt så brukar det vara bra att ge blötfoder, detta eftersom det innehåller mer vätska, vilket gör att katten kan äta en större mängd, vilket leder till att katten kan känna sig lite mättare. Om ni vill ge både blöt och torrfoder kan man göra det enkelt för sig och ge 50% av daglig rekommenderad mängd av blötfodret och 50% av rekommenderad mängd av torrfodret. Om katterna absolut inte vill ha blötmaten kan man prova att blöta upp torrfodret. Jag kan tänka mig två sätt att förenkla vägningen av katterna: antingen kan man lära katterna att själv gå upp på vågen, alternativt kan man lära katterna att gå in i en transportbur som ni sedan ställer på vågen (om ni väger buren utan katt och sedan drar av den vikten så vet ni vad katterna väger). Här bifogar jag en liten text som jag tidigare skrivit om hur man kan lära katter att tycka att buren är ok (samma idé gäller om man vill lära katten att själv gå upp på vågen, tänk gärna på att ha bra underlag på våg och bur, halkfritt så att katten inte tycker att underlaget är obehagligt): Börja med att ha buren framme hemma. Ge katten mat nära buren till en början. När katten tycker att det är ok att få mat och godis precis utanför buren, så flyttar ni in matskålen i buren. Målet är att katten till slut ska sitta inne i buren och äta, och att ni kan stänga dörren om den. När er katt verkar tycka att det är ok så kan ni börja med att lyfta pyttelite i buren när katten är i den och dörren är stängd, öka lyftningarna efterhand. Göm små godisar och leksaker i buren. Se bara till att gå mycket långsamt fram, om katten visar tecken på att bli stressad av buren eller inte vill gå tillbaka till buren efter att ni har tränat ett pass så har ni gått för fort fram, då behöver ni backa ett steg. Lycka till! Som hjälp att bedöma katternas hull kan ni titta på den här länken: https://www.royalcanin.se/app/uploads/2015/12/601163-A3-Body-Condition-Score-Katt.pdf Med vänlig hälsning

Taggar

Hill’s/Hundfoder Hill’s/Kattfoder Katt/Övervikt Katt/Kattfoder Katt/Veterinärfoder Prescription Diet Feline Metabolic Hill’s Katt

Fler frågor och svar om Prescription Diet Feline Metabolic

15% rabatt
Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever