Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Metabolic och blötfoder för viktnedgång?

Min katt har ätit Metabolic Weight management i ca 4 mån. Han vägde 7,2 när vi bytte till Metabolic men har istället gått upp 1 kg. Största anledningen att ge honom bantningsfoder var att han skulle bli ordentligt mätt, han går annars runt och jamar, äter på blommor, är allmänt oharmonisk och verkar konstant hungrig. Har läst i ett annat svar att man kan ge tex Mjau blötfoder för att minska vikten. Men har också hört av veterinär att bara blötfoder kan ge tandsten, stämmer det? Kan man istället kombinera Mjau blötfoder med Metabolic och vilken dosering ska jag då ge? Tacksam för hjälp!

Elin svarar

Hej! En del katter verkar ha lättare att gå ned i vikt på blötmat (eftersom det är mer vatten i blötmat så kan katten äta en större mängd mat vilket kan leda till ökad mättnadskänsla). Många friska katter verkar också må bra på blötmat med låg halt kolhydrater. När det gäller bantning så är det bra att veta det som står på förpackningen är vägledande, dvs man behöver ofta anpassa mängden till den enskilda katten (om katten blir för tjock - minska mängden mat lite, blir den för smal - öka mängden mat). Om du vill prova att kombinera metabolic torrfoder och t ex Mjau så kan ett alternativ vara att ge 50% av varje. Dvs titta på förpackningen av metabolic vilken mängd som rekommenderas för din katts idealvikt och ge halva den angivna dagsmängden (om din katts idealvikt t ex är ca 4 kg, så rekommenderas ca 45 gram av torrfodret om din katt BARA äter metabolic torrfoder. Dvs om du vill ge 50% av det så ger du ca 22 gram om dagen). Gör samma sak med Mjau - titta på vad som rekommenderas för din katts idealvikt och ge halva den mängden om dagen. Väg din katt varje vecka och anpassa fodermängden efter det, dvs om din katt inte går ned i vikt får du minska mängden mat något, om din katt går ned för snabbt i vikt får du öka mängden lite (lagom viktnedgång är ca 1-3% av kroppsvikten per vecka, dvs för en katt som väger 8 kg är det ca 80-240 gram i veckan). Om du har möjlighet att leka några med din katt några gånger om dag (några minuter varje gång) och kanske gå ut med den i koppel på promenad (om det är en innekatt) så kan det också hjälpa till. Blötmat kan ges utspritt på bricka eller flat tallrik för att det ska ta längre tid att äta. Torrfoder kan katten få "jaga" eller spridas ut över en matta eller på gräsmatta för att den ska leta upp det. Det finns också olika typer av aktiveringsleksaker som man kan stoppa torrfoder i om man vill, titta t ex på den här https://vetzoo.se/catmosphere (ofta får man ha lite tålamod för att vänja katter vid aktiveringsleksaker, börja å mjukt underlag så att det inte skramlar och lägg maten både i bollen och runt bollen, samt under bollen. Såsmåningom kommer din katt förstå att man behöver puffa på bollen för att få ut maten). Dela också gärna maten på flera portioner om dagen (minst 2-3 portioner). Var noga med att inte ge något annat än maten. När det gäller tandsten och torr och blötfoder så är vi veterinärer inte riktigt överrens (sannolikt kan det nog variera mellan olika blöt och torrfoder samt från katt-individ till individ). Jag brukar rekommendera daglig tandborstning (oavsett om man ger blöt eller torrfoder) eftersom man vet att det är det som har bäst förebyggande effekt mot tandsten och tandlossning. Jag hoppas att detta kan vara till hjälp och vad bra att du kämpar med din katts vikt!

Taggar

Hill’s/Hundfoder Hill’s/Kattfoder Katt/Övervikt Katt/Kattfoder Katt/Veterinärfoder Prescription Diet Feline Metabolic Hill’s Katt

Fler frågor och svar om Prescription Diet Feline Metabolic

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever