Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Hur ge katten diet mat med andra katter?

Hej!

Jag har en kastrerad hankatt på 8 år som är fet, han äter inte överdrivet med mat men äter däremot allt och med småbarn är det svårt att hålla maten borta från golvet dygnets alla timmar. Han äter till och med ris och popcorn, ja allt! Har hört av en fd granne att Metabolic (Hill's?) ska vara bra, hon har själv använt det men jag vill gärna ha råd från er om vad mer som finns och om ni har råd om något bättre kanske? Sen vill jag, om möjligheten finns, ha råd om hur jag ska bära mig åt med matplats då jag har två katter till (hona på 6 år och annan kastrerad hane, även han 7 år), dom är ju också på all mat så kan bli svårt att få dom att inte äta diet mat. Och hur ska tjocka katten äta? Ska han äta och sen tar man bort skålen eller vad är bäst? Just nu är både jag och sambon hemma då vi båda pluggar på distans för att byta yrken så tid finns ju att hålla reda på katterna, men när vi till våren börjar jobba och katten fortfarande bantar, hur funkar sånt? Vill verkligen att han går ner i vikt så han inte får problem med leder och allt annat som sker!

Mvh
Carolin

Anna svarar

Hej Carolin! Ja, det är uppvägda måltider som gäller. Det gör inget om de andra katterna får hans dietmat, men han får inte ha för mycket mat eller av deras mat. Om de andra katterna blir smala av dietmat eller du hellre vill ge dem annan mat så går det givetvis bra att ge olika mat till olika katter. Ge mat på olika platser vid speciella tider. De lär sig ganska snart att äta på kommando, det ska bara skapas en rutin. Har du flera rum så utnyttja det, annars håll koll och ta bort skålen och katten som ätit klart. Men kan även lära dem att äta i sin transportbur men det är ju betydligt omständligare. Vad gäller foder så skulle jag välja ett veterinärt bantningsfoder såsom Royal Canin Obesity eller Specific frd. Metabolic hade jag kanske gett i nästa steg när ni nått målvikten. Lagom bantningstakt är 1-2% av kroppsvikten i veckan. Det är inte bra att banta för snabbt och ingen större mening att banta för sakta. Så Väg honom och ge dygnsintaget som står på påsen. Går han inte ner tillräckligt efter en vecka så minska fodermängden till 80%. Går han ner för snabbt så öka mängden lite. Fortsätt så tills han går ner stabilt i lagom takt. Undvik godbitar allt vad du kan! Ett par popcorn och lite ost etc är förödande medan ni försöker banta... Försök gärna motionera honom genom lek och promenader. Läs gärna mer om bantning här: https://vetzoo.se/artiklar/overvikt-och-bantning-hos-katt Lycka till!

Taggar

Hill’s/Hundfoder Hill’s/Kattfoder Katt/Övervikt Katt/Kattfoder Katt/Veterinärfoder Prescription Diet Feline Metabolic Hill’s Katt

Fler frågor och svar om Prescription Diet Feline Metabolic

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever