Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Mindre protein för njurproblem, är det bra i längden?

Hej, Jag har en katt på 2,5 år med lite förhöjda njurvärden och vi ska sätta han på diet säger vår vetrinär.

Jag är osäker på vad vi ska ge för foder till katten efter allt man läst på nätet.
Det finns två olika skolor när det gäller vad man ska ge katter med nedsatt njurfunktion för mat.

Den traditionella skolan säger att katterna ska äta fosforreducerad mat (dvs. proteinreducerad mat).
Den andra lite nyare skolan säger att katten ska äta mat med normalt proteininnehåll förutsatt att det är protein av hög kvalité. Förutom att ge kattmat som inte är proteinreducerad ger man fosforbindande och evt vätskar upp katten regelbundet hos veterinären.

Normalt är det ju just njurfoder såsom K/d ifrån Hills som ordineras till njurkatter. Dit k/d och andra förpreparerade foder hör, bygger på att man minskar mängden protein i maten, dvs begränsade halt av fosfor och måttliga innehåll av protein (men protein av hög kvalitet).

Vad är protein av högkvaliet?

Fast en del kommenterar om dessa foder säger så här:
"Man fyller i de fodren ut proteinmängden med mer kolhydrater och vitsen med de fodren ska vara att man helt enkelt sparar på njurarna en aning, eftersom de då inte behöver arbeta så hårt. Och så hoppas man att kolhydraterna ska bidra till att katten blir lite piggare.
Protein förvärrar inte sjukdomen men höjer ureahalten i blodet vilket gör att katten mår dåligt."

Nu har jag läst att någon skrivit att nackdelen med de fodren är däremot att katterna tappar i muskler rejält när man minska protein och blir därmed försvagade och får i och med det sämre energi, tappar matlusten osv...

Ligger det någon sanning i detta?
Så hur mycket protein bör en njursjuk katt få i sig?

Den andra skolan som börjar växa fram i andra delar av världen bygger på att man inte minskar proteinmängden utan använder sk högvärdigt protein som ska spara njurarna lite men samtidigt bibehålla energi och muskler hos katten och som man kombinerar med vätskeersättning och uppvätskning av katten regelbundet. Kan även här då kombinera med fosforbindande tillskott i maten.

Vad säger ni om detta?
Mvh,
Sandra

Anna svarar

Hej Sandra! Jag tror att jag redan besvarat din fråga? Om inte det var du som ställde samma fråga förut så är du välkommen att skriva igen så ska jag försöka besvara frågan åt dig :)

Taggar

Hill’s/Hundfoder Hill’s/Kattfoder Katt/Njurar och lever Katt/Urinvägarna Katt/Kattfoder Katt/Veterinärfoder Prescription Diet Feline K/D Renal Health Hill’s Katt

Fler frågor och svar om Prescription Diet Feline K/D Renal Health

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever