Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Fosfalhalt i k/d

Hej!
Min katt har förhöjt kreatinin (174), men mår bra i övrigt. Detta är nyss upptäckt. Hon har känslig mage och har en historia av kräkningar (och lite trög mage). Hon tål Specific Adult torrisar, Hill´s i/d på burk samt kokt torsk och kyckling. Detta är vad hon ätit tills nu. Provar nu att skifta in Specifc FKD njurtorrisar sedan 1 vecka. Hon gillar det inte något vidare. Ju större andel FKD desto mer kinkar hon. Idag kräktes hon 1 gång, men jag tror det var av oro. För hon har ätit torsk nu efteråt och det har gått bra.
Min oro är att hennes mage inte ska tåla njurfoder. Har ni något tips? Vilket av njurfodren (Specific, HIll´s, Royal)kan vara mest lättsmält? Det är svårt att ha henne på bara blötmat, för hon tröttnar så lätt på det. Hon behöver lite torrisar också. Ca hälften av maten brukar hon vilja ha i torrisar.
Har också haft FORL och jag vill inte att hon bara ska äta blötmat, med tanke på tänderna.
Hon är kräsen också. Hur länge tycker ni att jag ska hålla ut i att prova ett nytt foder? (Hon får ca hälften av kosten i sin vanliga mat just nu, eftersom jag vill att hon och hennes mage ska få vänja sig succesivt vid nytt foder.) Veterinären rekommenderar enbart njurfoder för min katt, men propsar inte på det, om det är så att min misse skulle få magproblem av njurmaten. Jag vill helst att hon ska kunna stå på njurfoder såklart, så jag ber om vägledning att hitta ett foder som hon både tål och accepterar att äta.
Specific och Royal Canins njurtorrisar för katt har förutom reducerad proteinhalt även reducerad fosfathalt. Har HIll´s k/d det också? Om inte, vet ni varför?

Tack på förhand!
Vänliga hälsningar
Vendela

Anna svarar

Hej Vendela! Vad gäller hennes FORL så är det viktigaste att du håller efter hennes tandkött. Borsta gärna eller stryk åtminstone kattandkräm längs tandköttet dagligen. Anpassa inte foder efter hennes tänder utan efter njurar och mage. Vad gäller magproblemen vs njurproblemen så kan det tyvärr vara så att det blir svårt att få över henne helt på veterinär njurdiet. Njurdieten kan vara lite tuffare för magen. Det är möjligt att hon tolerera något märke bättre än något annat. Antingen som mjukmat eller torrfoder. Du får prova dig fram tyvärr. Precis som du gör är det klokt att ta foderbyten mycket långsamt med henne. De olika njurfodren är ganska jämförbara med varandra. Vad som fungerar bäst för din katt kommer jag inte kunna gissa. Det går även bra att växla fram och tillbaka. Personligen hade jag testat främst mjukmatsvarianterna från Proplan, Hills, Royal Canin, Specific och Eukanuba. Prova dig fram lite utifrån vilka smaker hon gillar och hur magen tolerera det. Har du svårt att lyckas få bukt på magen så gör som din egen veterinär också sagt, ge magfodret som fungerat hittills. eller blanda magfoder och njurfoder i den utsträckning som går. Undvik helst att ge kyckling och fisk. Det allra viktigaste är att din katt faktiskt äter ordentligt och mår så bra som möjligt som helhet. När det är uppnått eftersträvar man en diet med moderat proteininnehåll (fast av hög kvalitet), låg fosfat/saltnivå, extra antioxidanter/b-vitamin, balanserat kalium och extra essentiella fettsyror eftersom det är saker som kan hjälpa njurarnas funktion. Du och din veterinär kan även diskutera om ni ska sätta in medicinen Semintra exempelvis för att försöka understödja njurens funktion. Lycka till!

Taggar

Hill’s/Hundfoder Hill’s/Kattfoder Katt/Njurar och lever Katt/Urinvägarna Katt/Kattfoder Katt/Veterinärfoder Prescription Diet Feline K/D Renal Health Hill’s Katt

Fler frågor och svar om Prescription Diet Feline K/D Renal Health

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever