Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Renalzin ihop med icke njurfoder?

Hej. Kan man kombinera Renalzin ihop med tex Bozitas eller Mjau blötmat foder till katt med lite förhöjda njurvärden?

Har läst något om att det är bättre att undvika att ge speciellt njurfoder. Den maten har krympt proteininnehållet. Och att detta skall vara en gammal teori att minskat proteininehåll skulle hjälpa njurarna. Att teorin ska vara förlegad och tyvärr är inte många veterinär uppdaterade på detta. Ett minskat protein intag kan istället göra mer skada då katten inte kan återhämta sig lika lätt.
Det bästa är att ge den bra blötmat. Ta blodprov på fosforvärdet, om det är förhöjt ge fosforbindare.
Info hämtad från sidan http://www.felinecrf.org

Mvh,
Katt som vill må bra!

Anna svarar

Hej Sandra! Jag har aldrig sett den hemsidan innan och den var ju extremt omfattande så jag har inte kunnat gå igenom det som står där i detalj. Du måste ta det med en nypa salt eftersom det är skrivet av en kattägare, dock en mycket dedikerad sådan. Vid en snabb koll ser mycket av det som skrivs dock vettigt ut. Jag tycker dock att ditt referat av det här med njurfoder känns missvisande och åtminstone delvist missuppfattat. Vad som är allra bäst för just din katt är omöljligt för mig att svara på. Det måste du diskutera med din egen veterinär. Renalzin ges om din katt har förhöjda fosfatnivåer, men inte om den har lågt kalium exempelvis. Mjukmat eller torrfoder är i princip underordnat, det viktiga är 1. ATT katten äter, det allra farligaste är en katt som vägrar äta 2. att katten äter det som är bra för njurarna och att katten dricker det den behöver (njursjuka katter blir lätt uttorkade eftersom njurarna "läcker"). Om din katt dricker bra så kan du alltså ge torrfoder, men är din katt väldigt dålig på att dricka kan det vara klokt att ge vatten i maten antingen som uppblött foder eller som mjukmat, beroende på vad katten gillar. Somliga katter vill dock enbart äta torrfoder och då får man lösa drickfrågan på annat vis, genom exempelvis rinnande vatten etc. Ger du mjukmat är det dock fortfarande tal om mjukmat som är lämplig för din katts njursjukdom. Som utgångspunkt skulle jag säga att din katt ska äta ett veterinärt njurfoder. Men om du är tveksam till detaljerna kring just din katts näringsbehov och vad som är den mest optimala behandlingen och kontrollen av just din katts njursjukdom så bör du ta den diskussionen med din egen veterinär. Troligtvis ska ni då exempelvis göra utvidgade urinprover, utvidgade blodprover, kolla blodtrycket, skjöldkörtelvärden, ultraljuda katten osv. När du har alla pusselbitar på plats så kan man diskutera för och nackdelar med olika behandlingsstrategier. Grunden i behandling av njursjukdom är dock korrigering av näringsintaget, se till att vätskebalansen hålls, hålla fosfatnivåerna inom rätt intervall och ha kontroll på exempelvis blodtrycket och njurarnas filtration. Lågt proteininnehåll i veterinära njurfoder är inte "lågt" utan moderat lågt och dessutom innehåller fodret proteiner av hög kvalitet med tanke på den njursjuka kattens behov. Så diskussionen om katters naturliga köttdiet och behov av proteiner är redan medtagen i sammansättningen av njurfoder för katter. Hoppas mitt svar var till hjälp!

Taggar

Hill’s/Hundfoder Hill’s/Kattfoder Hund/Hundfoder Hund/Veterinärfoder Prescription Diet Canine Renal Health K/D Hill’s Hund

Fler frågor och svar om Prescription Diet Canine Renal Health K/D

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever