Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Foder till äldre labrador med artos

Hej,
Jag har en labradortik som är kastrerad och sju år gammal. Hon har ledproblem, veterinären tror att det är artros. Hon har behövt gå ner i vikt och det har hon också gjort nu med hjälp av Hills Prescription Diet r/d Weight Loss- Low Calorie (with Chicken). En stor fördel med detta foder har varit att hon har varit betydligt mättare än tidigare (tidigare har hon fått ett foder från Orijen). Vi vill gärna fortsätta med Hills och undrar vilket Hills foder vi ska fortsätta med med hänsyn till hennes ålder, ledproblem och behovet av att hålla vikten. Vidare undrar jag om det behövs ett kosttillskott för artrosen utöver det foder ni rekommenderar. Om ett kosttillskott rekommenderas undrar jag vilket som är bra och om ni kan rekommendera att bra billigare och ett bra dyrare alternativ.
Tack på förhand!
Ulrike

Anna svarar

Hej Ulrike! Vad gäller foder så hade jag antingen fortsatt med r/d (om tendens att gå upp igen) eller w/d eller metabolic (om stabil vikt nu efter viktnedgång) om det fungerat bra hittills. Isåfall behövs kosttillskott för lederna vid sidan av fodret. Alternativt hade jag provat j/d reduced calorie som är ett smalt ledfoder. Men verkar din hund bli för hungrig på det fodret så kan du alltså gå tillbaka till r/d eller w/d som är gjorda för just att skapa bättre mättnad och viktminskning. Huruvida extra kosttillskott behövs om du ger ledfoder är svårt att säga. Egentligen blir det lite tårta på tårta effekt, å andra sidan så brukar näringsvärdet i slutet av en stor säck kunna vara lite sämre då säcken varit öppen en tid. På så vis tycker jag personligen att kosttillskott har fördelar. Vad gäller kosttilskotten så går det inte att säga vilka som är bäst. De fungerar lite olika bra från hund till hund. Så det är inte nödvändigtvis så att dyrast är bäst eller omvänt. Du får prova dig fram till dels vad du själv tror på och dels vad du tycker fungerar för just din hund. Vanligast är att man ger tillskott av glukosaminer och essentiella fettsyror (finns i exempelvis grönläppad mussla). Glycoflex är ett exempel på en sådan produkt. Somliga djurägare vill därutöver även testa andra tillskott för lederna såsom ASU (finns i Dasuquin), nypon (finns i exempelvis aktiv nypon) eller UC-2 (finns i Flexadin advenced). Utöver foder, vikt och tillskott så är motionsvanor viktiga att se över, rehab är ett bra stöd och det finns mycket du kan göra på egen hand såsom massage och stretching för att bibehålla rörlighet. Vissa hundar gynnas dessutom av exempelvis back on track tecken, ortoser eller liknande beroende på besvärens omfattning och placering. Diskutera gärna detta mer med din egen veterinär. Lycka till!

Taggar

Hill’s/Hundfoder Hill’s/Kattfoder Hund/Övervikt Hund/Hundfoder Hund/Veterinärfoder Prescription Diet Canine Metabolic Hill’s Hund

Fler frågor och svar om Prescription Diet Canine Metabolic

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever