Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Rekommendation på foder till äldre hund steriliserad tik med bortopererad mjälte.

Hej

Min 10 åriga steriliserade labrador tik fick sin mjälte bortopererad för 10 dagar sedan. Den var ej brusten men hade 2 tumörer i sig, har ej ännu fått provsvaren på om de är goda eller elakartade.
Min frågor är:
1. Är det något speciellt jag bör tänka på efter att mjälten avlägsnats, tex långa promenader eller fler korta? Hon har innan op varit med mig i mitt hunddagis och gått 6-8 km per dag. Hon har en kronisk inflammation på en av de bakre ryggkotorna samt reumatism i framtassar. EJ HD och AD, AA höfter vid 1 års ålder och omröntgad vid 9,5 års ålder och fortfarande fri.
2. Kosttillskott?
3. Generellt sätt Kommer hon ha ett svagare immunförsvar utan mjälte?
4. I dagsläget äter hon Virbac Calorie Regulator och det är det enda fodret på marknaden som hon verkar hålla vikten med. Jag funderar på att byta till Orijen Senior eller ge hälften hälften. Är det en god ide? Eller bör jag behålla Virbac och ge rent nötkött till henne, är rädd för att hon skall få lågt järnvärde. Eller vilket foder rekommenderar ni. Hon har lätt för att lägga på sig och väger i dag 31 kg och ser mycket fin ut i kroppen med mycket muskelmassa.
5. Kan/skall hon äta järntabletter resten av livet finns det några biverkningar?
Skall tillbaka till min franska vet på torsdag och ta stygnen, jag bor ej i Sverige.
Med vänlig hälsning,
Ingrid Johansson

Elin svarar

Hej! 1, Första veckorna efter operationen brukar man rekommendera att hunden tar det lugnt, det vill säga enbart korta koppelpromenader, inledningsvis 5-10 min långa som sedan gradvis utökas. Dvs hellre flera korta än enstaka långa promenader. Samma sak (dvs hellre flera korta än enstaka långa promenader) gäller för hundar med inflammation i lederna. 2. Eftersom jag inte känner till hela din hunds sjukdomshistoria så tycker jag att du ska diskutera eventuella kosttillskott med din behandlande veterinär. Tillskott som ev kan vara till nytta är t ex tillskott med glukosamin och omega 3. 3. Ja, din hunds immunförsvar har blivit påverkat av ingreppet. Dock finns det väldigt lite information att tillgå om hur vanligt det är att hunden får problem pga av att den inte längre har sin mjälte kvar, dvs för det allra mesta så märker man inte av några problem. 4. När det gäller fodret så tycker jag att du ska fortsätta med den mat som hon fungerat bra på tidigare om din veterinär inte rekommenderat annat. När det gäller järnbrist så se svaret på nästa fråga. 5. De röda blodkropparna bildas i benmärgen, mjälten hjälper visserligen till med lite av återvinningen med järnet, men man brukar inte rekommendera att hunden står på järntillskott livet ut. Hundar som har fått mjälten bortoeprerad brukar inte få kvarstående järnbrist eller blodbrist pga av att mjälten är borta, utan isåfall brukar det bero på att hunden har någon annan sjukdom (till exempel en tumör). Om hunden har förlorat mycket blod i samband med operationen, eller om mjälten blödde innan operationen så rekommenderar man ibland järntillskott tills man ser att hunden hämtat sig från blodbristen. Jag tycker att du ska diskutera detta med din behandlande veterinär som känner till din hunds hela sjukdomshistoria. Biverkningar på järntabletter är ffa magproblem, men om man överdoserar kan hunden bli allvarligt sjuk med förgitfningssymptom. Jag hoppas att detta var svar på dina frågor!

Taggar

Hund/Kosttillskott Glyco Flex® Optimal Aptus Hund

Fler frågor och svar om Glyco Flex® Optimal

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever