Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Jamande katt

Hej,
Är uppfödare av raskatt, och har trots många år av erfarenhet av katter både raskatt och huskatt fått ett stort problem, som verkar omöjligt att lösa. Har en fertil hona på 1,5 år hon är tänkt att gå i avel, då hon är en import med helt nya linjer för Skandinavien. När hon kom var hon en väldigt aktiv kattunge som jamande ofta, både när hon inte hittade leksaken, men även rent allmänt. Jag upplevde henne stressad av utrymmet, trots att vi begränsat henne till kök, hall och ett sovrum. Så vi började begränsa henne till sovrummet när hon sprungit runt och inte fått ro. Detta fungerade bra, hon "lärde" sig att varva ner, la sig i sängen, tvättade sig och somnade en stund. Dock kunde minsta ljud dra igång henne igen och då sprang hon runt och jamade.

Hon är mycket social, älskar allt och alla men har sedan jag släppte henne från p-piller visat aggression mot min andra hona som nu har en kull. Jag har provat att para henne men tyvärr är hon inte dräktig. Har fått rådet att hon kanske blir lugnare efter en kull.Trots stor egen erfarenhet av katter, har varken jag eller någon i min bekantskapskrets träffat på något liknande.

Åtgärder/saker vi provat:
Zylkene, Feliway, vi leker ca 1,5 timme (fördelat på kortare stunder om 10-20 min) per dag med henne, hon får alltid leka tills hon "flämtar", sedan får hon mat/godis/skattjakt. Då äter hon och tvättar sig och sedan kommer hon till ro en stund.

Hon får aldrig uppmärksamhet när hon jamar och jagar oss, inte en blick, klapp hon nonchaleras. Trots detta blir hon inte bättre utan snarare är lika illa som hon varit hela tiden. Hon klättrar runt och hoppar upp på hyllor, bänkar och bord. Startar spisen vilket har gjort att vi fått bygga en nätdörr till köket, för att kunna stänga ute henne därifrån då vi är oroliga att hon bränner sig. Hon knuffar ständigt ner blomkrukor, lampor, saker från hyllor medvetet. Troligen i försök att få uppmärksamhet, men vi brukar inte bry oss om henne. Hon jamar från tidig morgon till sen kväll, hon ser alltid alert ut och vaken aldrig avslappnad. Hon kan slappna av om hon får ligga och gosa i soffan, men är vi uppe och går runt, speciellt om jag är uppe och plockar, städar, lagar mat osv så kan hon inte lägga sig och komma till ro. Att hon är överaktiv är en sak hon är en ung katt, men att hon jamar hela tiden börjar bli väldigt jobbigt för hela familjen. Vi har kattgård som hon älskar, men om någon av oss går utanför kattgården (på tomten) sätter hon igång och jamar i full kraft. Så högt att hon hörs ett kvarter bort. Våra grannar har hund, men har börjat klaga på att vår katt stör mer än deras hund :( Hon tar mer tid än barnen gör. För några veckor sedan lyckades hon få upp ett fönster, hoppade 2 våningar ner. Som tur var upptäckte jag henne, och det slutade väl ändå. Dock har hon gjort klösmärken i fönstren efteråt sedan hon fick "smaka" på friheten. Och nu vågar vi inte ha öppet för att inte riskera att hon gör om det igen, och slår sig.

Skulle bli mycket tacksam för tips och råd hur vi kan få vår gosiga men väldigt aktiva och högljudda tjej att lugna ner sig lite. Mina idéer håller på att ta slut, och familjens tålamod också.

Med vänlig hälsning
Uppgiven matte

Sophie svarar

Hejsan! Tack för din fråga! Jag förstår att du känner dig uppgiven. Det enklaste sättet att lösa ert problem skulle ju vara att låta henne kastreras och få släppa ut henne. Det är onaturligt för en katt egentligen att vara inomhus, att de inte mår dåligt av något de inte upplevt är ju bara en myt. Katter är instinktiva djur och behöver få vara utomhus för bästa trivsel. Sedan finns det ändå en del katter som anpassar sig till ett liv inomhus men det är inte sällan det blir problem och vissa katter är inte menade att vara inomhus, de behöver mer aktivering. Framför allt om de är okastrerade. Så nummer ett skulle vara att kastrera henne och se om ni kan få henne lugnare. Det är inte alls helt säkert att hon blir lugnare efter en kull men om hon inte blir dräktig skulle jag hellre försöka acceptera att ha henne som sällskapskatt, eller omplacera henne för att kunna vara fri ute hos någon annan, om inte ni har den möjligheten. Läs gärna artikeln jag har skrivit om jamande på www.veterinaren.nu, se under fliken katt, bra att veta och sedan beteende. Där kan du också läsa om hur man berikar kattens inomhusmiljö och vad man ska tänka på när man har fler än en katt. Tillsammans med att ni gör vissa förändringar kan ni prova att ha Feliway och även ge Zylkene (fast ge en högrre dos, man kan ge upp till dubbla dosen för bra effekt) Lycka till! Med Vänlig Hälsning // Sophie Liström, leg. Djursjukskötare

Taggar

Katt/Oro och rädsla Katt/Skötsel Katt/Trygghet Feliway Classic Doftavgivare Feliway Katt

Fler frågor och svar om Feliway Classic Doftavgivare

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever