Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Hur välja omega?

Vilket märke omega/laxolja rekommenderar ni mot artros hos hund? Hur väljer man vilket märke som man ska köpa? Vilket är bäst/mest effektivt? Det finns så många olika varianter.
Har hört att det ska va en viss ratio av omega 3 och 6 i förhållande till varandra för att det inte ska vara skadligt. Vilken ratio ska det vara och hur väljer man vilket märke man bör köpa? Tack!

Elin svarar

Hej! Det är väldigt bra frågor du ställer, tyvärr finns det inte några riktigt bra svar. Detta eftersom när det gäller kosttillskott så finns det tyvärr inte så mycket information om vad som är bäst, detta på grund av att det inte är så vanligt att det görs större vetenskapliga studier på kosttillskott (det krävs inte för att de ska få säljas). Det innebär att man alltså inte vet riktigt hur/om de flesta kosttillskott fungerar. Omega 3(EPA och DHA) har dock högt "bevisvärde" när det gäller artros . Det kan också vara bra att veta att när det gäller omega 3 så kan det nog finnas en risk med att överdosera, så det är klokt att inte ge flera olika kosttillskott med omega 3 samtidigt, detta bland annat pga av att det kan påverka blodkoagulationen (det finns dock inte speciellt mycket studier och information när det gäller detta och hundar, förhoppningsvis kommer mer info såsmåningom). För människor verkar omega 3 kunna göra att blodet levrar sig långsammare, och ibland avråder man därför ibland människor som gör planerade operationer att sluta med omega 3 innan operationen. Förr pratade man mer om ration av omega 3 och omega 6 i olika tillskott, det verkar man ha släppt lite grann igen, och nu är man mer intresserad av den absoluta mängden av varje fettsyra som hunden får i sig. Det är också svårt att jämföra omega 3 och omega 6 rakt av, eftersom det finns flera typer av omega 3 och omega 6, de man främst pratar om när det gäller artros är omega 3 (EPA + DHA) , och då rekommenderar man en dos på upp till 310 mg/kg ^0.75 (dvs hundens metaboliska kroppsvikt, vilket är kroppsvikten upphöjt i 0,75). Personligen när jag väljer kosttillskott så brukar jag välja från tillverkare som jag vet har funnits ett tag på marknaden, och som deklarerar innehållet av ämnena som jag är intresserade av (för omega 3 så är det alltså EPA och DHA). En produkt som jag själv gillar är drbaddakys fiskolja, som jag ser att du redan tittat på (jag har ingen ankytning till dem och har ingen egen ekonomisk vinning av att rekommendera deras produkt), här finns mer detaljerad info om tillskottet https://drbaddaky.com/produkt/dr-baddaky-omega-3/ Men det finns säkert andra tillskott också som är jättebra, det är bara att jag är van vid detta och nöjd med det. Jag hoppas att detta kan vara till lite hjälp. Med vänlig hälsning

Taggar

Hund/Hud och päls Hund/Kosttillskott Dr. Baddaky Omega-3 Dr. Baddaky Hund

Fler frågor och svar om Dr. Baddaky Omega-3

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever