Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Överviktig katt

Har 7 årig hankatt, innekatt, devon rex. Slukar sin mat, knappt utan att tugga. Äter för det mesta även sin kattkompis portion, innan han hunnit äta klart. Följden blivit överviktig katt, mycket fet. Klarar inte att tvätta nedre delen av sin kropp. Når inte.
Tänkte skärpa upp rutinerna o inskaffa dietfoder till honom. Blött eller torrt. Men tidigare försök har misslyckats, så några goda råd kan behövas.

Elin svarar

Hej! Vad bra att du tar tag i problemet med din överviktiga katt! Det kan vara utmanande att banta en katt, men det går. Jag brukar rekommendera att man väljer ett bantningsfoder (t ex Hills m/d, Hills r/d mfl). Ibland kan det vara lättare med blötmat, då katten kan bli lite mättare av det eftersom det innehåller mer vätska än torrfodret. För att lyckas så tror jag att ni behöver mäta upp hur mycket mat er katt ska ha under en dag (läs på påsen, ofta ska fodret doseras efter idealvikt, dvs vad katten bör väga och inte vad den väger nu) och sedan dela upp det på tre eller flera mål. Dvs maten kan inte stå framme utan ni behöver portionera ut maten. Om er andra katt inte äter upp sin mat direkt så får ni ta undan den och försöka ge lite extra mat åt den katt när er överviktiga katt inte är i närheten. För att katten inte ska sluka maten så kan det vara idé att sprida ut torrfodret på en bricka eller stoppa det i en foderboll (typ catmosphere). Blötfoder kan man klicka ut på en bricka eller större tallrik. Försök också gärna att aktivera er katt genom att leka med den eller (om det går) gå en promenad i sele utomhus ett par minuter varje dag. Katter vill ha omväxling när det gäller leksaker, så skaffa gärna ett par olika och växla runt mellan dem (lägg undan den som inte används och ta fram igen efter ett par veckor). Om ni är osäkra på om er katt verkligen är helt frisk eller vad han har för idealvikt så är det klokt att boka ett besök hos veterinär för undersökning. De flesta veterinärkliniker erbjuder också hjälp med viktnedgångsprogram och regelbundna återbesök för vägning. Lycka till och jag hoppas att detta kan vara till någon hjälp!

Taggar

Katt/Leksaker Katt/Stimulans Catmosphere Catrine Katt

Fler frågor och svar om Catmosphere

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever