Vi använder cookies.

010-206 78 80
Gratis hemleverans över 500kr!

Lite överviktig katt

Hej!
Vår katt är/börjar bli överviktig. Han är en 8 årig "vanlig" bondkatt på drygt 5 kg som tidigare levt ute och inne. Sedan 3-4 år så bor vi i lägenhet vilket gör att han numer är innekatt utom någon månad på sommaren då han är på landet och springer ute.
Av naturliga skäl så har han lagt på sig lite mycket under månaderna han är inne. Han är helt frisk men han har tidigare haft tandsten. Veterinären rekommenderade ett torrfoder som är lite större bitar vilket gör att att han tuggar mer och motverkar tandstenen.
Hur skulle ni rekommendera att vi häver hans viktuppgång? Han äter idag uteslutande Royal Canin's Oral Care förutom någon burk lax (kattfoder) någon gång per månad, som han verkligen älskar. Han har idag full tillgång till mat, skålen är aldrig tom på mat. Självklart alltid fullt med friskt vatten.
Hur skulle ni rekommendera oss att ändra hans kost? Vilket foder? Antal ggr/dygn? Full tillgång eller portioner? Ja, lite av en plan är väl vad vi behöver. :-)
Tacksam för er expertis!
Med vänlig hälsning,
Staffan och Kristina

Anna svarar

Hej Staffan och Kristina! Jag skulle rekommendera er att ni läser min artikel om bantning av katter: https://vetzoo.se/artiklar/overvikt-och-bantning-hos-katt Jag hade alltså bytt till ett veterinär bantningsfoder (Specific frd, Royal canin Obesity etc) och gett maten som uppvägda portioner. Katten måste dessutom motioneras på ena eller andra viset. När det gäller tänderna är det enda riktigt effektiva förebyggande tilltaget att borsta kattens tänder, helst en gång om dagen. Därmed minskar man risken för (väldigt kostsam och smärtsam) dålig tandhälsa. De flesta katter kan vänjas vid tandborstning om man tar det gradvist. Ofta är det nog att borsta utsidan av tänderna. Det kan vara lättast att börja med kindtänderna och avvakta med framtänderna tills katten vant sig. Lycka til!

Taggar

Katt/Skötsel Katt/Salvor, krämer och spray Aptus Bucacat Tandpasta Aptus Katt

Fler frågor och svar om Aptus Bucacat Tandpasta

Besök VetZoo på sociala medier!

VetZoo.se drivs av VetZoo AB

Vårt organisationsnummer är 556811-1800 och vi grundades den vackra våren 2010

We U 4-ever