Artiklar

Artiklar

Varför behöver hundar och katter äta essentiella fettsyror?

Kroppen behöver fett som en källa till energi och en energireserv, men fett fungerar även som ett viktigt isoleringsmaterial och en slags stötdämpare i kroppen. Dessutom behövs fett i födan för att kroppen ska kunna ta upp vissa andra viktiga näringsämnen i födan, såsom exempelvis fettlösliga vitaminer. Fett behöver dessutom ingå i flera av kroppens minsta byggstenar, såsom cellerna och cellväggarna (cellmembranen). Kroppen använder därigenom fett till att få olika signalsystem att fungera så att kroppen kan arbeta på normalt vis.

Kroppen kan själv bilda de flesta typerna av fetter som kroppen behöver utifrån fett och kolhydrater i födan. Det finns dock vissa helt speciella fettsyror som kroppen inte kan bilda på egen hand och de kallas därför för essentiella fettsyror eftersom de är helt livsnödvändiga. Kroppen måste alltså få i sig dessa essentiella fettsyror direkt genom maten. Olika essentiella fettsyror har olika funktioner i kroppen och idag är omega-3 fettsyror (exempelvis EPA och DHA fettsyrorna) samt omega-6 fettsyror (exempelvis arakidonsyra) relativt välkända begrepp bland befolkningen. Omegafettsyror är alltså att betrakta som fettsyrefamiljer med flera olika undergrupper i varje. Gemensamt är att de är relativt långa och fleromättade fettsyror.

Omega-3 fettsyror finns bland annat i fet fisk, skaldjur, somliga alger, valnötter och exempelvis linfröolja och rapsolja. Omega-3 finns även i kött från djur som äter gräs, men animaliskt omega-3 fett härsknar lättare. Rapsolja innehåller även omega-6 fettsyror, precis som vissa andra vegetabiliska oljor (såsom exempelvis majsolja och solrosolja). Det är viktigt att kroppen får i sig essentiella fettsyror i rätt mängd men också i rätt balans mellan omega-3 och omega-6 fettsyror. I dagsläget försöker forskarna utreda om det är mängden av eller förhållandet mellan de olika omegafettsyrorna som är viktigast för kroppen. Generellt sett är det dock lättare att tillgodose kroppens behov av omega-6 fettsyror än omega-3 fettsyror.

De essentiella fettsyrorna behövs bland annat när kroppen ska bilda och reparera sina minsta byggstenar, dvs. cellerna. De är även viktiga för immunförsvarets funktion och inblandade i olika inflammatoriska processer i kroppen. Detta innebär alltså att många viktiga organ såsom huden och tarmen påverkas positivt av de essentiella fettsyrornas antiinflammatoriska och skyddsbarriärslika egenskaper. Essentiella fettsyror är samtidigt viktiga under fosterutvecklingen och den tidiga tillväxten. Man har även kunnat se att de essentiella fettsyrorna är betydelsefulla för blodkärlens och hjärtats hälsa, njurarna och exempelvis ledbrosket i kroppens leder. Även ögats och hjärnans nervvävnad påverkas av essentiella fettsyror. Det generella innehållet av omega-3 fettsyror är relativt lågt i djurfoder och omegafettsyrorna är förhållandevis ljus- och luftkänsliga. Foderkvaliteten kan försämras om ett foder exponeras för luft och ljus under längre tid och som tumregel kan man utgå från att foderkvaliteten håller sig cirka en månads tid. Djur som får ett hemlagat foder, är dräktiga eller lider av en rad olika sjukdomar kan i många fall gynnas av ett tillskott av essentiella fettsyror till maten. Några exempel på sjukdomar där tillskott av essentiella fettsyror används i behandlingen är hudsjukdomar, allergier/atopi, njurbesvär och ledsjukdomar. Men även äldre djur, växande djur och hårt arbetande djur kan behöva ett extra tillskott av essentiella fettsyror och vissa djur kan gynnas av ett extra tillskott under exempelvis fällningsperioden. Djur som återhämtar sig efter sjukdom samt djur som lider av kronisk sjukdom kan i vissa fall också gynnas av essentiella fettsyror.

Det finns speciella omegafettsyretillskott framställda för djur, som innehåller både rätt mängd och rätt balans mellan de olika essentiella fettsyrorna. Somliga fodertillskott speciellt anpassade för exempelvis hjärtat och lederna innehåller också essentiella fettsyror.

Om essentiella fettsyror ges enligt förpackningsanvisningarna eller veterinärens ordination är risken för biverkningar mycket låg. Vanligast är dålig mage och fiskandedräkt, vilket ofta kan motverkas genom att ge tillskottet tillsammans med mat. Har man däremot ett djur med ökad blödningstendens eller inflammation i bukspottkörteln ska man inte ge tillskott av essentiella fettsyror utan förutgående ordination av egen veterinär. Det är generellt sett alltid klokt att diskutera igenom eventuella kosttillskott och foder med en veterinär.

På Vetzoo.se finns en rad olika produkter till både hund och katt som innehåller essentiella fettsyror. Somliga veterinärfoder specialanpassade för huden innehåller extra omega-3 tillskott (exempelvis Specific omega plus och Hills d/d. Dessutom har vi ett brett urval av omegatillskott (såsom Viacutan, Dr Baddaky’s fiskolja och Dermaflex) som är bra vid exempelvis hudbesvär. Vi har även olika tillskott mer renodlade mot ledbesvär (såsom Glycoflex och Aktiv hund) och hjärtat (Cardiguard) som bland annat innehåller essentiella fettsyror. För åldrande hundar har vi även veterinärfodret Hill’s b/d som hjälper till att bevara och skydda hjärnans funktion genom bland annat omega-3 fettsyror.

[[dermaflex-tuggbitar]] [[viacutan-plus-pumpflaska]] [[aktiv-hund]] [[prescription-diet-canine-bd]] [[prescription-diet-canine-dd-duck-rice]] [[specific-cd-skin-function-support]]