Idag 8/12 och imorgon 9/12 stänger vår kundtjänst kl. 13.00!
Artiklar

Artiklar

Tips vid schamponering av din hund

För att det ska gå så smidigt och stressfritt som möjligt när du ska schamponera din hund är det allra bästa att börja vänja dem tidigt vid att bli duschade. Gör det ofta, kanske ett par gånger i veckan i början. Men då behöver du bara duscha av dem med ljummet vatten, strunta i schamponeringen. Allting man gör ofta blir en vana och då blir det inte lika otäckt. Första gångerna kanske du bara spolar av tassar och ben, sen högre och högre upp på kroppen.

Det är viktigt att hunden känner att den står stabilt, så lägg in en halkmatta i duschen eller badkaret. Alternativt kan du sätta en "brygga"/badbräda i badkaret och lägga en halkmatta på den så kan hunden stå där (om du inte har en alltför stor hund).

Sen brukar det vara lättare om hunden är kopplad och du knyter fast kopplet (tex i kranen) så du har båda händerna fria att jobba med. Använd inte s.k. stryphalsband utan använd ett halvstryp eller vanligt halsband så inte hunden skadar sig om den blir rädd. Belöna hunden om den står lugnt, ha godis stående bredvid så du kan sticka till den en godis då och då. Om hunden tycker det är väldigt otäckt så behöver du inte ens sätta på vattnet första gången.

När du har kommit så långt som till att sätta på vattnet är det bara att vara lugn och bestämd. Sluta inte duscha förrän hunden står lugnt och stilla, annars lär den sig att om den studsar runt, skäller eller bråkar så slipper den.

Blöt hunden ordentligt med ljummet vatten. De flesta schampon kan man späda ut med lite vatten och hälla i en flaska med litet hål i så kan du spruta schampo direkt på hundens päls, det är mycket lättare. Tänk på att det blir mer lödder om du tillsätter lite vatten i pälsen när du börjar massera, då går det inte åt så mycket schampo och dessutom blir det lättare att skölja ur det sen.

En del medicinska schampon skall sitta i i 10 minuter innan man sköljer ur dem. Var försiktig när du schamponerar huvudet, försök undvika att få schampo och vatten i öron, ögon och mun. Det går lättare om du håller runt hundens nos med ena handen och schamponerar/duschar med den andra. Om hunden är mycket smutsig så kan du schamponera två gånger. Var noga när du sköljer ur schampot så att det inte blir rester kvar i pälsen som kliar och irriterar huden.

Om din hund har torr hud eller päls så kan du använda balsam också. Endera ett "vanligt" balsam som du fördelar i pälsen, låter sitta några minuter och sen sköljer ur. Eller ett så kallat spraybalsam som du sprayar på hunden och masserar in i pälsen efter du torkat den. Den typen av balsam sköljer man inte ur pälsen.

När hunden skall gå ur duschen eller badkaret så tänk på att ta det lugnt så den inte halkar och blir rädd. Du kan lära din hund att skaka sig på kommando genom att när den är blöt blåsa lite på öronen eller dra lite försiktigt i pälsen i nacken samtidigt som du säger tex "skaka". De brukar reagera med att skaka sig och då kan du belöna. När du gjort det här några gånger så får du en hund som kan skaka sig innan den kliver ur badet och då blir det inte så blött runtomkring. Torka av det värsta ur pälsen med en handduk medan hunden står kvar i badet/duschen. Lägg en handduk på golvet som den kan gå ur på och fortsätt torka den så torr du kan. Du kan med fördel föna hunden helt eller nästan helt torr. Dels får du bort en hel del lös päls, dels bör hunden vara torr innan den går ut när det är kallt ute. Gör likadant när du fönar hunden, koppla den och knyt fast kopplet så du har två händer att jobba med. Borsta eller rufsa med ena handen och föna med den andra. Har du en långhårig hund som hålls i utställningspäls så skall du följa rasklubbens råd om hur du sköter pälsen.

Lycka till med badet!

[[furminator-dog-long-hair]] [[furminator-dog-short-hair]] [[espree-energee-plus-schampo]] [[espree-luxury-remoisturizer-balsam]]