Artiklar

Artiklar

Så får du en burfri och rumsren kanin

Visste du att du kan ha din kanin lösgående i hemmet och lära den gå på låda precis som en katt? Kaniner är djur som blir friskare och mår bra av att röra på sig över stora ytor. Kaninen blir mer tillgiven om de själv får avgöra när den vill vara nära och när den vill vara ifred, något som är svårt att avgöra om den sitter i bur. I denna artikel går vi kortfattat igenom hur man lär en kanin att vara tam i hemmet och vad man bör tänka på innan man släpper lös kaninen.

Kort om kaniner:

  • Bestäm gärna en frizon dit kaninen kan söka sig när den vill vara ifred. Låt den alltid vara ifred när den vill och stör den aldrig när den söker sig till sin frizon.
  • Kaniner gillar höjdskillnader. Placera ut en låda eller två som kaninen kan hoppa upp och ner på. Tänk burinredning där det brukar finns platåer i olika höjder, men i större dimensioner och på en större yta.

 

Viktigt att tänka på i hemmet:

  • Det är viktigt att kaninsäkra hemmet! Se till att täcka för alla elsladdar som kaninen annars kan komma åt, skyddande lister kan användas. Se då även till att sladdändarna är täckta.
  • Trägolv kan vara väldigt halt, ha gärna mattor som kaninen kan hoppa på för att undvika benbrott och att kaninen glider in i väggar eller möbler.

 

Lär kaninen bli rumsren:

  • Många kaniner blir rumsrena på egen hand men du kan hjälpa den för att undvika olyckor.
  • Kaniner kan använda kattlådor med spån eller kattsand. Ofta väljer kaninen mer än en toalettplats så ha gärna två lådor och låt kaninen själv välja plats.
  • En hel del kaniner äter och bajsar gärna på samma plats, tips är att ha höet i höhäck eller liknande ovanför toalådan.
  • Vid toaletträning (och egentligen all träning av kanin) så gäller det att använda sig av positiv förstärkning, dvs belöna korrekt beteende. Klickerträning är väldigt bra träning och funkar på alla djur. Vid tillrättavisning och bestraffning kan träningen få motsatt effekt och är därmed inte ett önskvärt inlärningssätt.
  • När det kommer till ”pluttandet” kan det vara svårt att få en kanin helt rumsren. Av någon anledning har många kaniner en förkärlek till att vilja både kissa och bajsa i sängar, soffor och andra mjuka möbler, så det ligger självklart en del träning bakom att få en kanin helt tam i hela hemmet. I slutändan lönar det sig dock, och du kommer få en mycket lycklig kanin!

 

Lycka till med träningen, och kom igång att ha tålamod! 

[[western-timothy]] [[catrine-kattsand-maxi]]