Artiklar

Artiklar

Nyår och skotträdda hundar!

Många hundar och hundägare börjar känna sig oroliga inför nyårsfirandet med dess fyrverkerier. Det finns många sätt att försöka lindra rädslan och motverka att nyårsafton blir alltför jobbig för den rädda hunden. Denna artikel är till för att hjälpa dig med tips på vad du kan göra för att hjälpa din skotträdda hund under nyår och hur du kan arbeta med hunden för att försöka minska rädslan inför framtiden.

 

Många hundar är skotträdda under nyår och skotträdslan är dels relaterad till hundens nedärvda mentalitet och personlighet, men hunden kan även ha kopplat somliga kraftiga ljud till någon form av obehag. Rädslan utlöser stress, vilket gör att den rädda hunden mår mycket dåligt och hunden kan inte själv kontrollera sin rädsla. Därför är det viktigt att man undviker att hamna i situationer där hunden känner sig bestraffad för sin rädsla. Det gäller att arbeta långsiktigt och tålmodigt för att minimera hundens rädsla inför framtiden.

 

Det är generellt bra att stärka relationen till hunden och att arbeta med tilliten mellan dig som flockledare och din hund och att stärka din hunds självförtroende. Det finns tyvärr ingen universallösning på skotträdsla, men i de allra flesta fall fungerar en kombination av flera av de tips vi kommer att nämna i denna artikel.

 

A och O när det gäller rädsla är att man försöker vara lugn och positiv som djurägare och att man inte pressar hunden för långt, utan är mycket uppmärksam på hundens signaler och att man finns där som ett tryggt stöd för sin hund.

 

Åtgärderna kan delas in i tre delar: träning för att minska skotträdslan långsiktigt, förberedelser inför nyårsafton och åtgärder under själva nyårsfirandet.

 

Träning för att minska skotträdslan långsiktigt

 

Träningen bör påbörjas flera månader innan nyår och bör fortsättas kontinuerligt till dess att hunden blivit av med sin rädsla, dvs. troligen får man upprepa delar av träningen lite då och då genom hela hundens liv. Exempel: Sätt på skott och fyrverkeriljud i ljudanläggningen medan hunden får sin mat eller leker hemma. Lägg spår eller träna hunden i närmre och närmre avstånd till exempelvis en skytteklubb. Finns ingen skytteklubb kan exempelvis en knallpulverpistol fungera.

 

Du ska inte låtsas om att du ens hör smällarna och gör ingen affär av det om din hund verkar bli lite orolig av ljuden. Om din hund är väldigt rädd för smällar och oljud bör du gå till en beteendevetare för hjälp (se nedan), likaså om du upplever att miljöträningen ger fel effekt på din hund.

 

Förberedelser inför nyårsafton

 

Dessa åtgärder bör göras under slutet av november eller början av december. Bestäm i god tid var du ska fira nyår någonstans. Välj helst en lugn och van miljö där din hund trivs, helst på ett ställe där det skjuts ganska lite fyrverkerier. Var alltid hos din hund på nyår, lämna inte bort hunden till främmande som hunden inte känner väl. Tips! Spendera gärna nyår tillsammans med en äldre hund som inte är rädd för fyrverkerier, det kan hjälpa din hund att känna sig tryggare. Likaså bör du undvika att din hund är tillsammans med andra hundar som är livrädda för smällare.

 

Köp hem det lugnande kosttillskottet Zylkéne, det lugnande doftferomonet Adaptil och/eller kosttillskottet WeCalm. WeCalm är ett kosttillskott i tablettform med lugnande egenskaper som lindrar stress, oro och rädsla. WeCalm har, tillskillnad från Adaptil och Zylkene, effekt redan 1-2 timmar efter dosering och varar i 12 timmar. Adaptil kan du ha som ett halsband på din hund under jul och nyårsveckorna. Du kan med fördel använda en Adaptil adaptor och/eller en spray i ditt hem under december månad och sedan komplettera med WeCalm på nyårsafton. Likaså kan du börja ge Zylkéne flera veckor innan nyår. Fodret Royal Canin Calm kan också vara ett alternativ.

 

Om du misstänker att din hund kommer att vara väldigt rädd under nyårshelgen är det klokt att boka in en undersökning hos veterinär i början av december. Efter veterinärundersökning kan du om nödvändigt få lugnande läkemedel till din hund (se nedan).

 

Några dagar innan nyårsafton är det bra att bygga en ”frivillig koja” till hunden. Hundar tycker om mörka krypin. Välj ett rum med relativt bra ljudisolering och gardiner/möjlighet att täcka för fönstren. Använd exempelvis hundens transportbur klädd i tjocka filtar som koja. Det ska gärna lukta hemvant för hunden, så ta gärna en använd filt. Spraya kojan med Adaptil spray och ge hunden mat i kojan, lägg dit favoritleksakerna etc. Vänj hunden vid att ha fetvadd i öronen, spela hög musik som du själv blir glad av, dra för gardiner mm. Allt för att vänja hunden vid de saker du kommer göra på nyårsafton.

 

Tips! Ge gärna hunden avstressande massage cirka 10 minuter morgon och kväll.

 

Åtgärder under själva nyårsfirandet

 

Om din hund behöver lugnande medicin ska du börja ge denna redan under tidiga delen av dagen. Gå endast koppelpromenader så din hund inte springer bort om den blir skrämd. Undvik promenad helt och hållet framåt kvällen. Din hund kommer ändå inte kunna kissa och bajsa om den är vettskrämd. Var tillsammans med din hund och uppför dig som vanligt. Du ska inte ömka en rädd hund. Ha lamporna tända inomhus, fördragna gardiner, ta fram favoritleksakerna, proppa fetvadd i hundens öron och lyssna på bra musik på relativt hög volym. Låt bli att titta på fyrverkeriena i fönstret och gå inte ifrån din rädda hund.

 

Tips! Fyll ett märgben eller annan gnagleksak med leverpastej och lägg i frysen. Det blir ett gott godis som håller din hund sysselsatt länge i sin koja.

 

Hur hanterar man den orädda hunden och valpen som ännu inte upplevt nyår?

 

Var lite extra försiktig även med dessa hundar under nyår. Utgå från samma tips som ovan. Undvik att vara tillsammans med väldigt rädda hundar under nyår (såvida din hund inte är supertrygg och äldre och ska fungera som stöd åt den rädda hunden). Generellt sett är det en onödig risk att ta med sig hunden ut för att titta på fyrverkerier, eller att gå promenad under senare delen av kvällen. Ta hellre det säkra före det osäkra! Hunden kan plötsligt bli rädd och koppla obehag till smällarna och det är inte roligt att ha en skotträdd hund…

 

Vad gör man om rädslan känns ohanterlig?

 

Hjälper inte ovanstående råd är det dags att kontakta en veterinär. Hunden kan lida av vissa sjukdomar som kan bidra till ljudkänsligheten, exempelvis öronproblem. Öroninflammationer kan förstärka oljud och orsaka smärta i öronen.

 

Efter en veterinärundersökning kan du om nödvändigt få lugnande läkemedel till din hund. Det är dock viktigt att förstå att den lugnande medicinen inte gör hunden mindre rädd för smällarna. Lugnande medicin ska kombineras med övriga tips i denna artikel för att skapa så mycket ro och trygghet som möjligt, annars kan motsatt effekt ges.

 

Om hunden får lugnande medicin måste medicinens effekt på hunden provas ut i god tid innan nyårsafton. Det görs enligt veterinärens instruktioner. Olika djur reagerar olika och behöver olika stora doser. Därför är det viktigt att undvika dålig planering, utan boka veterinär i god tid redan i november/december. Den lugnande medicinen måste dessutom ges redan innan hunden har hunnit stressa upp sig, dvs från tidigare delen av nyårsaftonsdag. Om hunden redan är vettskrämd fungerar inte medicinen.

 

Ibland behövs professionell hjälp av en beteendevetare för att komma till bukt med rädslan inför nästa års smällande. Ibland kan olika former av lugnande medicinering krävas parallellt med delar av beteendeträningen. Arbetet med rädslan är långsiktigt.

 

Vad kan VetZoo erbjuda?

 

I VetZoos sortiment hittar du lugnande tillskott såsom olika varianter av Adaptil, Zylkene och WeCalm. Vi har även ett brett sortiment av foder, aktiveringsleksaker, samt motionsleksaker. Titta på produkterna i högermarginalen eller så hittar du produkterna här.

[[adaptil-halsband]] [[adaptil-spray]] [[adaptil-doftavgivare]] [[zylkene]] [[aromadog-lugnande-mjukleksak]]