Artiklar

Artiklar

Lär dig träna agility tillsammans med din hund!

- ”Det roliga är att nästan alla raser kan köra agility” berättar vår ambassadör Felicia, som tävlar och tränar aktivt med din två hundar; Bella och Jenka. Sporten kan utövas både inomhus i en större sal eller utomhus på gräsmattan. Vi har tagit hjälp av Felicia för att lära oss om hur man kan komma igång med sporten och vad man främst bör tänka på.

Vilka raser kan man använda?

Agility är en sport man kan träna med nästan alla raser. På tävlingar ser man alltid stor variation av raser. Dom vanligaste raserna man brukar se är bland annat Border Collie, Kelpie, Sheltie (Shetland Sheepdog) och Pudel.

- ”Men jag har till exempel sett stora och jätteduktiga Rhodesian Ridgebacks jogga genom banorna med en överlycklig matte som peppar till tusen!”, säger Felicia.

Vad bör man tänkta på när man tränar/tävlar agility?

 

  • 1. Ha kul, lek och belöna hela tiden!
  • 2. Jämför dig inte med andra, tänk att ni ska bli ert bästa jag! Sätt upp rimliga mål för dig och din hund, alla hundar har olika förutsättningar.

 

Hur kommer man igång med agility?

Vill man verkligen lära sig agility och satsa, då är Felicias tips att rådfråga/ träna med en kompis som kan agility, eller gå kurs för någon kunnig. Man kan självklart även prova och leka sig fram med olika hinder och lära sig av sina misstag.

- ”Med min hund Jenka har jag gått kurs enda från start, rådfrågade och rådfrågar fortfarande alltid när vi ska träna något nytt så att vi från början lär oss träna in momentet på rätt sätt”, säger Felicia. ”Men sen finns ju Youtube, där man också kan lära sig jättemycket!”, fortsätter Felicia.

Hur belönar man hunden?

- ”Dom flesta brukar belöna med en kampleksak, boll eller godis, men det kan vara väldigt olika”. Alla hundar är individuella och vill belönas på olika sätt, det gäller att prova sig fram och hitta det som motiverar sin egen hund mest. En del hundar gör att för en liten godisbit, medan andra hundar gör allt för första bästa leksak. En del hundar tröttnar snabbt på en belöning, då får man vara duktig på att variera så att hunden alltid känner sig motiverad.

Hur värmer man upp och varvar ner inför och efter ett agilitypass?

- ”Jag brukar alltid planera att komma 30-20 min innan vår träning, så promenerar vi i en ganska rask takt. Sen får hundarna köra lite slalom mellan benen precis innan vi kör. Efter passet går vi av i ca 20min.”, säger Felica. Såhär kan en klassisk uppvärmning och nedvarvning se ut. Det viktigaste är att hunden blir varm i musklerna för att minimera risken för skada under träningen.

Behöver man ge kosttillskott till en agility-hund?

Det är absolut inget måste! Sålänge man ger ett ”helfoder” där hunden får i sig allt den behöver för att må bra är kosttillskott inte nödvändigt men kan men fördel ges till hundar där man vill motverka eller lindra skador och besvär. - ” Jag brukade ha lite Blodpulver och Laxolja i vattnet när jag tränade förut då Jenka var dålig på att dricka mellan passen. Då gick vattnet minsann ner!”, säger Felicia.

- “Vill man så kan man” avslutar Felicia. Gör det till en lek och anpassa hela tiden övningarna och träningen efter hundens förutsättningar, då kommer du och hunder ha hur kul som helst!

[[godisvaska]] [[slalompinnar-12st]] [[agility-hopphinder]]