Artiklar

Artiklar

Jogga med din hund!

Att jogga med sin hund är ett bra sätt att motionera själv samtidigt som hunden får sin dagliga motion. Alla hundar kan följa med och jogga och med rätt träning kommer du snabbt ha en ny löparkompis! Det viktigaste är bara att man tränar steg för steg och inte börjar för hårt. Anpassa hastigheten och längden efter hundens ras, ålder, storlek och eventuella sjukdomar. I denna artikel går vi igenom grunderna till en lyckad löpträning tillsammans med din hund!

 

Lär känna din hund

Steg 1 går ut på att lära känna din hund och känna av hur mycket den orkar och klarar av. Börja med korta rundor eller bara ta med hunden på din uppvärmningsrunda. Utvärdera hur hunden mådde innan, under och efter rundan. Upplever du att hunden orkar mera kan du öka längden stegvis. Låt det ta tid och stressa inte fram, en hund som överansträngs kan bli ”sjukskriven” från träning och behöva flera veckors rehabilitering och du måste börja om från start med er träning.

 

 

Anpassa träningen efter din hund

Efter att du lär känna din hund och sakta har börjat öka distansen är det fortfarande lika viktigt att du hela tiden anpassar träningen efter hundens förutsättningar. Om hunden visar på trötthet bör du sakta ner och promenera, och nästa gång inte ta med hunden på samma sträcka. Hunden behöver precis som vi människor, en ordentlig med träning innan dem är redo för de längre distanserna. Var tålmodig och ni kommer älska era rundor tillsammans.

 

 

Börja träna med en valp

Om du går och väntar på att du kan börja springa med din valp kan du från 6 månader börja vänja valpen med att ha sele på sig. När hunden är 7-11 månader fortsätter du träna hunden vid sele. Du kan även ta med hunden på ca 200m för att ge valpen en känsla av hur det är att springa i koppel. Kan du ha valpen lös kan du ta med den på ca 4-5 km i långsamt tempo, som en promenad. Undvik dock upp- och nedförsbackar (en tyngre och större hund bör börja sin löpträning med ännu senare).
Vid 11-14 månader kan du försiktigt ta med hunden på korta rundor där du stegvis ökar längden, dock max 2 km för hundar som springer/drar i koppel och 5-10 km för hundar som springer lös. Det absolut viktigaste är som vi skrev tidigare, att läsa av och anpassa längden och hastigheten efter hundens förutsättningar för att behålla motivationen!

 

 

Utrustning

Att börja jogga med din hund kräver ytters lite utrustning! En sele och ett koppel är egentligen det du måste ha. För att underlätta om du har hundar som drar kan ett midjebälte och ev. ett expanderkoppel vara att föredra.

 

Lycka till med löpträningen!

[[baggen-softbelt-reflex-gul]] [[baggen-jogginglina]] [[neewa-joggingsele]]